·         Dóna resposta així a les reivindicacions del territori pels vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals dels 10 municipis que la integraran i la conveniència de fer una gestió supramunicipal dels serveis a prestar
 
·         L’acompanyament i suport a les famílies de les víctimes de l’avió sinistrat als Alps són per al Govern les actuacions prioritàries en aquest moment
 
·         Homs: “Avui Rajoy ha contribuït a donar caràcter plebiscitari a les eleccions aportant els seus arguments contra la possibilitat que Catalunya esdevingui un estat independent”
Govern
El Govern ha aprovat el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, que estarà integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló. Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu el portaveu del Govern ha recordat que el 22 de març “es va aprovar en el marc d'un procés participatiu tirar endavant la comarca del Moianès d'acord amb el que va establir en els pactes amb els ajuntaments i la Generalitat de Catalunya i es va votar favorablement a la Constitució d'aquesta futura comarca”. Evidentment, com a conseqüència d'aquest mandat democràtic s’ha aprovat  aquest acord de Govern per aprovar el projecte que culminarà amb l’aprovació de la llei al Parlament de Catalunya.
 
Els ajuntaments dels 10 municipis que integraran la nova comarca van exercir la iniciativa de creació del Moianès, a través d’acords de ple adoptats amb el quòrum legalment previst. La iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de l’entitat supramunicipal per l’existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre les 10 localitats; en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar, i en la seva viabilitat econòmica.
 
Els ciutadans dels 10 municipis afectats van validar la iniciativa en el procés participatiu celebrat el 22 de març passat, després que el Govern instés els ajuntaments a donar veu a la ciutadania perquè es poguessin pronunciar sobre la creació de la comarca. Un cop finalitzat el procés, els consistoris s’han posicionat novament per demanar que segueixin els tràmits per la creació de la comarca.
 
El Consell Comarcal del Moianès es constituirà després de la celebració de les eleccions municipals del 24 de maig, un cop hagi entrat en vigor la llei de creació de la comarca.
 
La capital del Moianès serà la localitat de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de Govern. La creació de la nova comarca modifica les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.
 
 
Eleccions al Conselh Generau d’Aran i regulació de l’elecció dels membres dels consells comarcals
 
El Govern ha aprovat el decret de convocatòria d’eleccions al Conselh Generau d’Aran per al proper 24 de maig, coincidint amb les eleccions municipals. La Llei del règim especial d’Aran i la Llei orgànica del règim electoral general “estableixen que les eleccions per designar els consellers generals d’Aran s’han de fer el mateix dia de les eleccions municipals”, és a dir que enguany tindran lloc el 24 de maig.
 
La Junta Electoral Provincial de Lleida és l’òrgan competent per a la presentació de candidatures i la seva posterior proclamació. El nomenament de representants i administradors electorals es farà davant d'aquesta Junta que, si ho considera procedent, pot delegar les competències en la Junta Electoral de Zona de Vielha.
 
També vinculat al procés electoral del 24 de maig i a  les competències que te atribuïdes la generalitat de Catalunya, el Consell Executiu ha aprovat el decret que regula la proclamació, el procediment i el nombre de membres dels consells comarcals que es triaran arran de les eleccions municipals del 24 de maig. En una disposició addicional, el decret preveu redistribuir el nombre de consellers que preveu el Text refós de la Llei d’organització comarcal de Catalunya en cas que es constitueixi una nova comarca abans de la celebració dels comicis locals.
 
 
Catàstrofe aèria als Alps
El conseller de la Presidència també ha informat que durant la reunió de Govern s’ha fet un repàs de les actuacions dutes a terme pel Govern amb motiu de la catàstrofe de l’avió sinistrat als Alps avui fa una setmana. El Govern “manté com a primera prioritat l'acompanyament i l'assistència als familiars de les víctimes” particularment també a aquells que es desplacin als Alps. És per aquest motiu que el Govern té una representació permanent de la Generalitat de Catalunya a Marsella, amb el director general de Mobilitat, i també una presència permanent que es reforçarà aquests dies a Seyne-les-Alps a prop del lloc de la catàstrofe per poder acompanyar, i  assistir en allò que s'escaigui els familiars de les víctimes que s'hi desplacin.
Vinculat també a aquest acompanyament a les famílies de les víctimes el Govern ha establert tot un dispositiu intern per facilitar informació i assessorament a les famílies de les víctimes a tots els nivells: jurídic fins i tot tributari. Finalment, el Govern reitera  la seva col·laboració amb el conjunt de les autoritats implicades mantenint l’oferiment del suport logístic especialitzat com per exemple en l'activitat forense.
 
Full de ruta
 
Durant la compareixença de premsa Homs s’ha referit a  les declaracions del president del Govern espanyol on carregava contra el full de ruta cap a la independència subscrit ahir per CDC, ERC i les entitats sobiranistes titllant-lo de “dolent en el fons i la forma perquè trenca amb mes de 500 anys d’història en comú i perquè se salta la legalitat i la Constitució”.  El portaveu ha respost que “el que m'agradaria sentir de Rajoy és que tindrà en compte allò que expressi democràticament el poble de Catalunya".  Des de l’òptica del Govern de Catalunya “és essencial que es pugui votar i que allò que voti el poble de Catalunya sigui admès per tothom, sigui en un senti o en un altre”. En aquest sentit ha insistit que el Govern  “està compromès amb donar curs a allò que el poble de Catalunya expressi a les urnes” i ha reptat el Govern espanyol a assumir aquest resultat.
Homs ha recordat que el caràcter plebiscitari de les eleccions no ve per una qüestió formal sinó per les diferents opcions polítiques que es proposin “i avui Rajoy ha contribuït a donar aquest caràcter plebiscitari aportant arguments contra la possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un estat independent”.
 
Finalment, Homs ha insistit en relació a l’acord i recordant les paraules del president que  “com més formacions polítiques hi hagi en un acord d’aquestes característiques, millor”.
 
 
 
Altres Acords
 
El Govern ha aprovat la creació del Programa de gestió de la preinscripció universitària per “gestionar de manera òptima” els diferents processos d’admissió a la universitat d’aquest 2015. El Programa abasta les proves d’accés a la universitat (PAU) i la preinscripció de les 7 universitats públiques de Catalunya i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, que seguiran al voltant de 90.000 estudiants. L’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU), adscrita a la Secretaria d’Universitats, és l’organisme encarregat de gestionar el procés de preinscripció per encàrrec de les universitats catalanes.
 
S’incorporen 17 efectius a l’Oficina d’Accés a la Universitat per reforçar la gestió de les proves d’accés a la universitat (PAU) i els processos de preinscripció universitària a les 7 universitats públiques del país i la Universitat de Vic
 
El consell executiu també ha iniciat els tràmits per crear una càtedra de Seguretat Viària de Motocicletes per part del Servei Català de Trànsit (SCT) amb un pressupost biennal (2015 i 2016) de 200.000 euros. Aquesta càtedra universitària se centrarà en la investigació, la recerca i la innovació en la sinistralitat dels vehicles de dues rodes “amb l’objectiu de reduir l’accidentalitat del col·lectiu”, que a Catalunya no ha experimentat el descens que els darrers anys han registrat la resta de vehicles. El 2015 el nombre de víctimes mortlas a la carreta esta augments i ens obliga a tots a extremar les precaucions.
 
El Govern també ha aprovat destinar 8,1 milions a les expropiacions pel desdoblament de la C-260 a Vilatenim (Figueres). El projecte preveu desdoblar l’últim tram pendent de la carretera entre Figueres i Roses amb la construcció de calçades laterals i de dos nous vials urbans per millorar la mobilitat local, davant dels problemes de congestió que pateix la zona. Les obres començaran el setembre vinent i compten amb un pressupost total de 17 milions d’euros.
 

1  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu 803

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Fotografia roda premsa

Fotografia roda premsa
JPG | 569

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 81