• El decret estableix els criteris d’aplicació de la pròrroga i preveu l’adaptació de l’estructura orgànica a les reorganitzacions administratives que es derivin de la constitució del nou Govern, sense alterar-ne l’import global
  • La vicepresidenta Munté denuncia un “pacte implícit” entre el PP i el PSOE per “obviar” la qüestió catalana
  • El Govern exigeix a Renfe que reprogrami els horaris de tren per minimitzar l’afectació als usuaris mentre durin les incidències a Rodalies
Vicepresidenta Munté
El Govern ha acordat els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2015, que serà vigent fins a l’aprovació dels comptes per al 2016. La pròrroga dels comptes garantirà el “funcionament normal” de l’Administració, després que la convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya el mes de setembre passat i la consegüent dissolució de la Cambra han fet “impossible” presentar i aprovar uns pressupostos que poguessin entrar en vigor l’1 de gener de l’any vinent, tal com ha explicat la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.
 
“Estan plenament garantits tots els serveis públics que es presten als ciutadans, que es continuaran oferint sense cap incidència ni cap canvi”, ha assegurat Munté en aquest sentit.
 
El decret que s’ha aprovat estableix els criteris d’aplicació de la pròrroga i preveu l’adaptació de l’estructura orgànica del pressupost prorrogat a les reorganitzacions administratives que es derivin de la constitució del nou Govern, sense alterar-ne l’import global. Així, mentre no entri en vigor el nou pressupost, la despesa de les unitats creades o modificades s’ha d’imputar als crèdits corresponents als departaments que anteriorment desenvolupaven les mateixes funcions.
 
Pel que fa a la despesa, els crèdits de les despeses de capítol 1 (personal) s’ajustaran a les dotacions pressupostades el 31 de desembre del 2015. Tanmateix, no es podran tramitar despeses dels capítols 6, 7 i 8, llevat de les obligacions pluriennals aprovades amb anterioritat. Pel que fa a la resta de capítols, la pròrroga no estableix cap retenció.
 
La vicepresidenta Munté denuncia un “pacte implícit” entre el PP i el PSOE per “obviar” la qüestió catalana
 
La vicepresidenta i portaveu del Govern ha qualificat d’“increïble” que els líders del PP i del PSOE, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, dediquessin només uns breus minuts del cara a cara electoral que els va enfrontar ahir a parlar de de la situació política que es viu a Catalunya, fins i tot “fent cas omís” de les crides del moderador del debat a tractar la qüestió.
 
Per a Munté, es va “posar en evidència” l’existència d’un “pacte implícit” entre les dues formacions d’àmbit estatal per “no abordar” la situació de Catalunya. Aquest “silenci” dels dos candidats, segons la portaveu del Govern, “contrasta enormement” amb les “grans mobilitzacions, propostes i crides al diàleg fetes des de Catalunya en els darrers temps” per poder avançar en la línia marcada per les urnes.
 
Davant aquesta evidència, Munté ha posat en dubte la possibilitat que els resultats electorals del 20 de desembre puguin obrir la porta a la celebració d’un referèndum acordat amb l’Estat. “El 27-S Catalunya ja va fer el seu referèndum i el mandat que en va sortir és prou clar”, ha afirmat.
 
El Govern exigeix a Renfe que reprogrami els horaris de tren per minimitzar l’afectació als usuaris mentre durin les incidències

La vicepresidenta Munté també ha explicat que el Govern ha exigit a Renfe que “reprogrami” els horaris de tren perquè els ciutadans “coneguin amb tota precisió” els impactes de les incidències que afecten el servei de Rodalia des d’aquest matí i que doni “informació correcta a peu d'estacions”.
 
Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Munté ha explicat que el des del Departament de Territori i sostenibilitat s'han reforçat els serveis de transport que depenen de la Generalitat a tota la zona afectada pel robatori de coure a Mollet del Vallès, que ha provocat diversos incendis i retards en la circulació de trens.
 
La portaveu ha informat que el Govern està en contacte amb el Ministeri de Foment “des del primer moment” per “demanar explicacions” sobre una incidència que, un cop més, afecta serveis "estratègics" per la seva ubicació territorial.
 
El Govern ha destinat 2,5 milions d’euros al 2015 al desenvolupament del Programa Òmnia, un recurs comunitari d’integració i inserció sociolaboral
 
En la reunió d’avui el Govern també ha aprovat destinar 2.489.755 euros milions d’euros durant el curs 2014-2015 al desenvolupament del Programa Òmnia, que té com a finalitat donar resposta a la necessitat creixent d’universalitzar l’accés a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per ajudar a la integració i la inserció sociolaboral en el territori a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària.
 
37.518 persones s’han pogut beneficiar d’aquest Programa gràcies al treball en xarxa amb 83 entitats del Tercer Sector Social i 24 ens locals d’arreu de Catalunya. Òmnia ha dut a terme 1.504 activitats d’inserció sociolaboral, de les quals 708 estan dedicades a promoure l’ocupabilitat per facilitar la incorporació al món del treball a persones en situació de vulnerabilitat. Aquest Programa i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) també han col·laborat en l’organització de 61 cursos d’ocupabilitat que han beneficiat 488 persones aturades.
 
Òmnia és un programa d’intervenció social que utilitza les eines TIC com a instrument. Cerca millorar i afavorir la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat, tant individualment com col·lectivament. Es tracta d’un programa preventiu i socioeducatiu que, des de la perspectiva de l’acció comunitària, té com a finalitat afavorir l’autonomia de les persones mitjançant l’ús de les TIC.
 
Òmnia va néixer l’any 1999 amb una implementació inicial de 43 punts arreu del territori i actualment compta amb 117 Punts Òmnia a tot Catalunya: 76 a la demarcació de Barcelona, 15 al Camp de Tarragona, 13 a les comarques gironines, 10 a la demarcació de Lleida i 3 a les Terres de l’Ebre. La majoria estan gestionats per entitats (83), tot i que també n’hi ha de dinamitzats per ens locals (24) i la resta pel Departament de Justícia, ja que es troben ubicats en centres penintenciaris (10).
 
Entre d’altres objectius, el Programa Òmnia dinamitza les diferents associacions de barri perquè accedeixin a la societat de la informació, millorin les seves actuacions i participin en la prevenció i la lluita contra l’exclusió social. També impulsa l’acció coordinada entre el món associatiu, la ciutadania, les entitats sense ànim de lucre, l’acció institucional i el personal voluntari o col·laborador per sumar esforços en cada territori. Els principals eixos de treball del programa són l’aprenentatge, l’ocupabilitat i l’acció comunitària.
 
El Govern aprova el conveni programa per al finançament de la UOC durant el període 2015-2018 per continuar avançant en els objectius de la universitat virtual
 
En l’àmbit del Coneixement, el Govern ha aprovat el conveni programa per al finançament de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) durant el període 2015-2018 per continuar avançant en els objectius de la universitat virtual: la formació d’adults, la innovació en la metodologia d’ensenyament en línia al servei del sistema universitari presencial de Catalunya, així com l’atracció d’estudiants internacionals. El nou conveni programa dóna continuïtat als anteriors quatre signats entre la Generalitat de Catalunya i la UOC.
 
El conveni programa 2015-2018 planteja contribuir a l’assoliment d’un millor nivell d’autosuficiència econòmica de la FUOC, incentivant l’increment dels ingressos propis, i transitar d’un model de finançament articulat principalment mitjançant una subvenció ordinària cap a un altre que respongui al nivell de servei públic i a la contribució de la institució a l’assoliment dels objectius estratègics del sistema universitari català.
 
Així, inclou els imports totals previstos de subvenció ordinària, basal i variable (25,2 milions d’euros anuals) i per a inversions (4,5 milions d’euros anuals), i condiciona la seva transferència anual a l’assoliment dels eixos estratègics i els objectius de millora establerts de comú acord, mesurats per un sistema d’indicadors preestablert.
 
L’autorització de la subscripció del conveni programa s’ha realitzat entre la Secretaria d’Universitats i Recerca, i la Fundació Universitat Oberta de Catalunya (FUOC). El conveni programa és l’instrument de gestió que facilita el marc de relació entre l’Administració, responsable de la política universitària i científica, i la universitat, en la seva activitat docent, de recerca i transferència del coneixement i de servei a la societat. Així, el nou conveni programa esdevé un compromís de la universitat amb la societat per garantir el compliment de la seva missió i per retre comptes amb aquesta d’una manera més transparent.
 
Des de la seva creació, la UOC ha estat finançada per la Generalitat a través de quatre convenis programa, el darrer dels quals finalitzava la seva vigència al 2014. El conveni per als propers quatre anys (2015-2018) valorarà el conjunt de l’activitat de la universitat, establirà els compromisos pressupostaris de la Generalitat i condicionarà la seva transferència anual a l’assoliment dels eixos estratègics i objectius establerts de comú acord.
 
La FUOC va constituir-se l’octubre de 1994 amb l’impuls de la Generalitat, per promoure la creació d’una universitat que impartís estudis universitaris no presencials. Des de llavors, la Fundació vetlla per la correcta i eficaç direcció i gestió de la UOC i en fa la inspecció, avaluació i control necessaris per garantir la seva màxima qualitat. El Patronat de la FUOC està integrat per la Generalitat, la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans i persones físiques i jurídiques de rellevància en els àmbits social, cultural, científic i professional.
 
El Govern facilita la col·laboració ciutadana per a l’acollida de persones refugiades a través dels ajuntaments
 
El Govern facilitarà els tràmits a aquells ciutadans que vulguin col·laborar en l’acollida de persones refugiades a través dels ajuntaments. Així, les persones interessades en aquesta col·laboració, ja sigui a través de recursos materials o de serveis dels quals en són titulars, han d’emplenar una fitxa d’inventari relacionant tot allò que posen a disposició de l’acollida de persones refugiades. Aquesta fitxa s’ha de presentar a l’ajuntament on està ubicat el recurs o on es desenvoluparà el servei.
 
Els recursos que es poden oferir són:
 
-       Materials: habitatges, equipaments residencials, cessió d’espais formatius, etc.
 
-       Immaterials: formació i orientació per al treball; servei de traducció, interpretació o mediació intercultural; servei d’acompanyament personal, escolar o familiar; formació en idiomes o alfabetització; prestació de serveis de salut complementaris; realització d’activitats de lleure i esports, etc.
 
La Generalitat, el món local, els col·legis professionals, les entitats socials i els experts han dissenyat aquesta fitxa unitària per al conjunt del país que permet inventariar tots els béns materials i immaterials que persones a títol individual, entitats i empreses, entre d’altres, volen posar a disposició del col·lectiu de refugiats.
 
Es pot trobar més informació sobre l’inventari, així com la fitxa que cal emplenar i entregar a l’ajuntament corresponent, a Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya (http://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/20419-Inventari-de-recursos-per-a-persones-refugiades).
 
Aquest inventari correspon a un dels 6 grups que treballen de forma autònoma, flexible i orientada a l’assoliment de resultats. Els altres 5 són: sensibilització i educació per al desenvolupament, acolliment, salut, infància, i ocupació i ocupabilitat.
 
El Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades va posar en marxa fa unes setmanes un inventari unificat amb els recursos que la societat catalana posa a l’abast dels sol·licitants d’asil i protecció internacional davant la crisi humanitària que es viu al Mediterrani i a l’Europa oriental.
 
El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades es va crear el 22 de setembre com a òrgan d’assessorament, de participació i de coordinació de les administracions públiques catalanes i les entitats i organitzacions socials que actuen en l’àmbit d’acollida de les persones demandants de protecció internacional o refugiades a Catalunya.
 
D’altra banda, i en l’àmbit de la cooperació, el Govern ha aprovat signar un conveni de col·laboració amb el Govern de Moçambic per a la promoció dels drets humans de les dones. El conveni millorarà la participació de les dones a tots els nivells de presa de decisió.
 
Moçambic és país prioritari de la cooperació catalana, amb seu de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament sobre el terreny
 
 
El Govern demana dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre el decret estatal del subministrament d’energia elèctrica perquè vulnera les competències de la Generalitat
 
El Govern ha aprovat sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen de constitucionalitat sobre diferents articles i disposicions del Reial decret 900/2015, de 9 d’octubre, pel qual es regulen les condicions de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum. El Govern considera que el text envaeix competències pròpies de la Generalitat de Catalunya, vulnera el marc competencial establert en matèria d’energia, i limita la capacitat de Catalunya per aplicar la capacitat normativa que li correspon en l’àmbit de l’autoconsum i la connexió a la xarxa elèctrica d’aquest tipus d’instal·lacions.
 
El Govern s’ha mostrat sempre partidari d’una normativa que fomenti i impulsi l’autoconsum com una de les branques de la seva política energètica, fet que contrasta amb la regulació restrictiva i desincentivadora aprovada pel Govern central.
 
Aquest dictamen és preceptiu per a la interposició d’un possible conflicte positiu de competències. El Consell Executiu ja va acordar la setmana passada presentar un requeriment d’incompetència al Govern de l’Estat perquè derogui o modifiqui aquells articles del Reial decret que considera que vulneren les competències de la Generalitat de Catalunya. El Reial decret 900/2015 suposa el desplegament reglamentari de l’article 9 de la Llei 24/2013, que va ser objecte d’un recurs d’inconstitucionalitat per part de la Generalitat de Catalunya que va ser admès a tràmit en el seu moment.
 
El Govern nomena els presidents de les comissions Generalitat-Estat
 
El Govern ha nomenat els presidents de les quatre comissions bilaterals i mixtes Generalitat-Estat, que estan previstes a l’Estatut d’autonomia de Catalunya i que estableixen el marc de relació entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat.
 
Les persones designades per exercir la presidència de la representació de la Generalitat de Catalunya a les comissions corresponents, en substitució del senyor Francesc Homs, són les següents:
 
·         Neus Munté, vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, ha estat nomenada presidenta de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat;
 
·         Meritxell Borràs, consellera de Governació i Relacions Institucionals, ha estat nomenada presidenta de la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat
 
·         Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement, ha estat nomenat president de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat de Catalunya
 
·         Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, ha estat nomenat president de la Comissió Bilateral d’Infraestructures.
 
L'article 183 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix la creació de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat com a marc general i permanent de relació entre els governs de la Generalitat i de l'Estat als efectes de la participació i la col·laboració de la Generalitat en l'exercici de les competències que afecten l'autonomia de Catalunya, com també de l'intercanvi d'informació i l'establiment, quan escaigui, de mecanismes de col·laboració en les respectives polítiques públiques i els assumptes d'interès comú.
 
Finalment, el Govern ha nomenat Maria Assumpció Lailla nova secretària de Participació Social i Local en Salut.
 

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

3  

Fitxers adjunts

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la reunió del Govern. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 888

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 463

Acords de Govern en format pdf

Acords de Govern en format pdf
PDF | 243