La portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa
  • El repte per als propers quatre anys és fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa a Catalunya per aconseguir crear noves empreses així com consolidar una xarxa públicoprivada de col·laboració de tots els agents del país que treballin en aquest àmbit
  • Munté expressa el rebuig del Govern contra la violència terrorista i transmet el condol a les víctimes de l’atemptat a Berlín
  • El Govern espera “molt més que una foto” de la cimera de divendres i vol que serveixi per posar en comú el consens social i polític al voltant del referèndum
  • El Govern impulsa l’elaboració d’una estratègia per abordar l’exclusió residencial de les persones sense sostre
El Govern ha aprovat la continuïtat del Catalunya Emprèn en el període 2017-2020 i d’aquesta manera consolida el programa que es va posar en marxa l’any 2012. El repte per als propers quatre anys és fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa a Catalunya per aconseguir crear noves empreses així com consolidar una xarxa públicoprivada de col·laboració de tots els agents del país compromesos en la creació d’empreses.
 
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha destacat que tots els agents implicats en el programa “treballaran per augmentar la creació de noves empreses principalment les orientades al creixement, basades en la innovació, la tecnologia i els nous models de negoci”. També es potenciarà la creativitat, la cultura emprenedora i la percepció de les oportunitats que deriven de la ciència, la innovació i la tecnologia a les escoles i universitats del país i a la societat en general, aplicant-les a l’emprenedoria.
 
S’enfortirà l’estratègia d’emprenedoria de la Generalitat de Catalunya i es millorarà l’adaptació de les polítiques de suport a les diverses tipologies d’emprenedoria i les seves respectives cadenes de valor. En el marc del Catalunya Emprèn es treballarà per enfortir la coordinació de l’acció de la Generalitat amb els agents privats i altres administracions o agents públics que treballen en aquest àmbit, mitjançant taules i eines de coordinació per tal d’evitar que es produeixin disfuncions.
 
A nivell internacional es difondrà l’estratègia d’emprenedoria del Govern per tal que sigui referent a nivell europeu, i es difondrà internacionalment Barcelona i Catalunya com a ecosistema emprenedor.
 
Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Munté també ha explicat que un dels reptes del programa per als propers quatre anys és “fomentar el desenvolupament de projectes empresarials per part de dones emprenedores i de la carrera professional de les directives” i consolidar la col·laboració en l’àmbit educatiu per tal de promoure la formació en l’emprenedoria i aconseguir ajustar el talent jove al nou context empresarial.
 
També optimitzar la xarxa Emprèn i valoritzar-la, aconseguint un augment de la creació d’empreses basades en el coneixement, al llarg del tot el territori català, consolidant programes d’emprenedoria més especialitzada.
 
La Generalitat va posar en marxa el programa Catalunya Emprèn l’any 2012 amb la missió de fomentar l’esperit emprenedor i promoure la cultura d’empresa a Catalunya. Així, el Catalunya Emprèn és un programa paraigua on estan implicats a més d’Empresa i Coneixement, la resta de departaments de la Generalitat. 
 
Munté expressa el rebuig del Govern contra la violència terrorista i transmet el condol a les víctimes de l’atemptat a Berlín
 
Durant la roda de premsa, la portaveu Munté ha volgut expressar el rebuig del Govern a l‘atemptat terrorista d’ahir a Berlín, que va causa desenes de morts i ferits. El president Puigdemont ha encapçalat aquest migdia a la plaça Sant Jaume un minut de silenci en record de les víctimes de la capital alemanya, en el qual han participat el vicepresident Junqueras i altres membres del Govern, així com representants de l’Ajuntament de Barcelona.
 
Segons ha explicat Munté, la taula per a l’anàlisi de l’amenaça terrorista s’ha reunit per estudiar els fets de Berlín i determinar les possibles implicacions que puguin tenir en les polítiques de vigilància i seguretat. D’acord amb les últimes informacions, no existeix cap element afegit que justifiqui un canvi en l’alerta antiterrorista a Catalunya, que des dels atemptats de París del gener de 2015 es troba en el nivell 4.
 
La portaveu Munté també ha condemnat la violència masclista que en els darrers dies s’ha cobrat dues víctimes a Catalunya, una a la Pobla de Mafumet  i una altra a Barcelona: “El nostre condol als familiars de les víctimes i el nostre ferm compromís en la lluita per eradicar qualsevol forma de violència contra les dones i aconseguir que Catalunya sigui un país lliure de feminicidis”.
 
El Govern espera “molt més que una foto” de la cimera de divendres i vol que serveixi per posar en comú el consens social i polític al voltant del referèndum
 
Preguntada sobre la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir que se celebrarà aquest divendres al Parlament, la portaveu Munté ha explicat que el Govern n’espera “molt més que una foto” i que serveixi per “posar en comú el consens polític i social existent a Catalunya sobre el referèndum”.
 
L’objectiu de la cimera, ha afegit Munté, és que tots els implicats puguin posar-se a “treballar de manera encara més àmplia del que ho han fet el Govern i el Parlament amb l’horitzó del referèndum”.
 
Pel que fa als pressupostos, que aquesta tarda inicien la tramitació parlamentària amb el debat de totalitat, la portaveu s’ha mostrat convençuda que “tiraran endavant” i superaran els debats posteriors, amb la previsió de poder aprovar-los definitivament al febrer o el març de l‘any que ve. “Estem entossudits a aprovar pressupostos per la màxima rellevància que tenen en clau de país i en clau de referèndum”, ha afirmat.
 
Finalment, Munté ha lamentat de nou que l’Estat vulgui “impedir el debat polític i parlamentari”, després de conèixer que el Tribunal Constitucional ha notificat a la Mesa del Parlament que obre una investigació per la resolució de referèndum. “Ens ratifiquem en la defensa del debat, de la llibertat d’expressió, i de la necessitat de continuar treballant en allò que genera un consens tan ampli de la societat catalana i que a mes té el suport d’una majoria del Parlament, com es va veure al Debat de Política General”, ha conclòs Munté.
 
El Govern impulsa l’elaboració d’una estratègia per abordar l’exclusió residencial de les persones sense sostre
 
D’altra banda, el Govern impulsarà durant el 2017 l’elaboració de l’Estratègia Integral per a l’Abordatge del Sensellarisme a Catalunya. Es tracta de crear un marc d’actuació comú que defineixi les metodologies que cal emprar en l’atenció a aquest col·lectiu, en funció de les seves necessitats, i que estableixi els recursos tant d’equipaments com de serveis que s’han d’activar a cada territori. Les entitats socials especialitzades en aquest àmbit i el món local han col·laborat en els treballs previs a l’elaboració d’aquesta estratègia impulsada pel Govern.
 
L’Estratègia analitzarà els diversos models d’atenció existents i determinarà quin és el més adient segons el perfil de les persones beneficiàries. Així mateix, s’abordaran les actuacions d’acompanyament, posant en valor el treball en xarxa entre les entitats del tercer sector, els serveis socials i la resta de serveis de protecció (sanitaris, ocupacionals o de justícia, entre d’altres). En aquest sentit, es redefiniran les tipologies de recursos existents, s’establiran protocols de prevenció en processos de desinstitucionalització i es dissenyarà un pla de formació dels professionals.
 
Un altre dels objectius prioritaris serà determinar les necessitats de provisió d’habitatge social i les fórmules més adients per ampliar-ne la disponibilitat. Alhora l’Estratègia es vincularà amb la resta de polítiques d’accés a l’habitatge adreçades a la població en general, fent especial èmfasi en les polítiques preventives.
 
Finalment, l’elaboració d’aquest full de ruta per reduir l’impacte de l’exclusió residencial suposa un reconeixement dels drets de les persones sense llar en tant que es promourà la seva participació en la definició i el seguiment de les actuacions.
 
El Govern aprova els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2015 per al 2017
En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat el decret que estableix els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2015 per al 2017 —atès que els pressupostos del 2016 no van entrar en vigor—, els quals seran vigents des de l’1 de gener fins a l’aprovació i la publicació dels comptes per al 2017. El decret de pròrroga permet garantir el funcionament normal de l’Administració i la prestació dels serveis públics a la ciutadania mentre no s’aprovi el nou pressupost.
 
Els criteris aprovats són coherents amb els objectius d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera fixats per la normativa vigent, i també recullen la previsió de majors ingressos derivada de l’increment de les bestretes i la liquidació del model de finançament autonòmic corresponent al 2015.
 
Mentre duri la pròrroga pressupostària, les despeses de capítol 1 (despeses de personal) s’ajusten a les dotacions pressupostades a 31 de desembre del 2016. Pel que fa a la resta de capítols (del 2 al 9), es prorroguen els crèdits inicials del 2015, ajustats a l’estructura orgànica actual i a la previsió d’ingressos finalistes i afectats per al 2017.
 
Altres acords aprovats pel Govern són la fusió dels col·legis professionals d’Enginyers Tècnics Agrícoles i d’Enginyers Tècnics Forestals de Catalunya; la creació de la nova línia Innova Global de préstecs participatius, dotada amb 25 milions d’euros; la pròrroga de l’acord que permet que els metges puguin tenir una segona feina al sector públic, i la signatura d’un conveni de col·laboració amb el Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia i d’una subvenció per un import de 400.000 euros al Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) per al projecte d’ajuda a les comunitats libaneses d’acollida al Líban, un dels països més castigats per la crisi a la Mediterrània.
 
Finalment, el Govern ha acordat concedir la Medalla al treball President Macià 2016 a 15 persones i la Placa al treball President Macià 2016 a 4 empreses i entitats amb seu a Catalunya.
 
Aquests guardons reconeixen treballadors i treballedores i empreses pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l'impuls de l’economia catalana. També són un reconeixement als que s'han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l’ordre laboral.
 
Les medalles i plaques al treball President Macià es van crear l’any 1938 i són oberts a qualsevol persona o entitat.
 

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 663

Foto de la portaveu del Govern, Neus Munté

Foto de la portaveu del Govern, Neus Munté 835

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa dels Acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 475