·         La llei serà pionera i donarà instruments de lluita contra la discriminació, i per a la seva implementació es treballarà en coordinació amb la Fiscalia, institucions i organismes públics
 
·         La consellera Bassa considera la norma com una llei de protecció total dels drets individuals
 
·         Munté ha explicat que, en el primer any de Govern, s’han aprovat 22 Projectes de llei, 5 Decrets llei i 9 memòries preliminars d’avantprojectes de llei que actualment s’estan treballant
 
·         Per la portaveu del Govern, ”l’operació diàleg del govern espanyol és pur maquillatge” perquè “fins ara no hem conegut res més que silenci”
 
·         El Govern aprova la signatura d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona per al trasllat de la Model i la construcció d’habitatge social a Trinitat Vella
 
Govern
El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació per raó de religió o conviccions, capacitat, discapacitat, edat, origen racial o ètnic, sexe o orientació sexual o per altra condició social o personal. En la roda de premsa per informar els acords de Govern, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha qualificat aquesta llei de “pionera i de tolerància zero envers de qualsevol tipus de discriminació”.
 
El Projecte de llei ha comptat amb un procés públic de participació, regula l’exercici del dret de les persones a la no discriminació i a la igualtat de tracte.
A més, fixa els principis bàsics que han de regir l’actuació dels poders públics en aquest àmbit. I estableix un conjunt de mesures per prevenir, eliminar i corregir les formes de discriminació en els sectors públic i privat.
                                                 
Segons Bassa, el Projecte de Llei pretén promoure l’eradicació del racisme, de qualsevol forma de persecució per motius religiosos, de la xenofòbia, de l’homofòbia i de qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones. La consellera ha considerat la norma com a “llei de protecció total dels drets individuals”.
 
Adreçada a totes les institucions públiques, persones físiques o jurídiques de caràcter privat, la llei té un ampli àmbit d’aplicació com el treball i les relacions laborals, el règim estatutari del personal al servei de les administracions públiques i organitzacions professionals, culturals i esportives. També a l’educació; protecció social, prestacions i serveis socials; sanitat; accés de béns i serveis públics; publicitat i mitjans de comunicació, immigració, integració i acolliment; associacions i fundacions; cooperatives; cultura, i qualsevol altre àmbit competència de la Generalitat.
 
El Projecte de llei, que estableix obligacions per als diferents àmbits socioeconòmics per garantir el dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació, defineix com a vulneracions d’aquest dret la discriminació directa o indirecta; per error i per associació; múltiple; l’assetjament; la inducció, ordre o instrucció de discriminar; les represàlies i l’incompliment de les mesures d’accions positives derivades d’obligacions normatives convencionals.
 
El Projecte de llei preveu mesures de protecció enfront de la discriminació amb l’obligació d’aplicar mètodes i instruments per a la detecció de vulneracions del dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació, així com l’adopció de mesures preventives o per al cessament de les situacions discriminatòries. El dret a la igualtat de tracte i a la no discriminació comptarà amb el suport de la seva promoció per part dels poders públics, que han d’adoptar mesures per fomentar aquest dret; i les empreses i altres organitzacions que poden aplicar mesures econòmiques, comercials, laborals i assistencials.
 
El Govern crearà un òrgan independent per a la igualtat de tracte i la no discriminació que, entre altres funcions, resoldrà les demandes, farà funcions de mediador i treballarà en coordinació amb Fiscalia i les institucions i organismes públics.
 
El Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació classifica les infraccions segons la seva gravetat en lleus, greus i molt greus,  i estableix un règim sancionador per cada tipus d’infracció. Aplica criteris de graduació com la intencionalitat de la persona infractora, la naturalesa del dany causat; la permanència de la repercussió de la infracció; el nombre de persones afectades; la repercussió social i grau de difusió dels mitjans emprats, la reincidència; el possible benefici econòmic; i la condició d’autoritat, personal funcionari o empleat públic de la persona infractora.
 
Les infraccions que estableix aquest Projecte de llei són sancionades amb multes d'acord amb la graduació que s’efectuï:
 
a) Les infraccions lleus se sancionen amb una multa d’una quantia equivalent a l’import mensual de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya, corresponent a un període de fins a tres mesos.
 
b) Les infraccions greus se sancionen amb una multa d’una quantia equivalent a l’import de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya corresponent a un període d’entre tres mesos i un dia i set mesos.
 
c) Les infraccions molt greus se sancionen amb una multa d’una quantia equivalent a l’import de renda de suficiència de Catalunya corresponent a un període d’entre set mesos i un dia i deu mesos.
 
La consellera Bassa ha explicat que el Projecte de llei entra per via d’urgència al Parlament i espera que la norma pugui ser efectiva tan bon punt sigui publicada.
 
Munté sobre el primer any de Govern: “Prioritzem la feina del dia a dia amb la voluntat inequívoca de celebrar un referèndum aquest any”
 
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha aprofitat la roda de premsa posterior al Consell Executiu per fer un balanç de primer any del Govern. La portaveu ha explicat que en els primers 12 mesos el Govern ha aprovat 22 Projectes de llei, 5 Decrets llei i 9 memòries preliminars d’avantprojectes de llei que actualment s’estan treballant.
 
Munté ha detallat els principals projectes que han tirat endavant els diferents Departaments de la Generalitat. Ha destacat l’aprovació del nou programa Catalunya Emprèn 2017-2020; la Llei d’arquitectura; el Pla de prevenció de danys i riscos originats per la fauna cinegètica; l’increment de recursos pels centres educatius d’alta complexitat; la posada en marxa del Campus Diagonal Besòs; el tercer Pla de suport al Tercer Sector Social; el Projecte de llei de mesures de protecció del dret d’habitatge de les persones; el Pla de Salut 2016-2020; el Pla d’impuls a la dansa; el Projecte de llei de la comunitat catalana a l’exterior; l’aprovació del Pla general de Seguretat de Catalunya 2017-2022, entre d’altres.
 
La portaveu ha explicat que durant aquest any “hem esmerçat tots els esforços necessaris”, fins i tot en pròrroga pressupostària, “per donar una gran prioritat a les polítiques socials”.
 
Munté ha explicat que el Govern “està centrat i prioritzant la feina del dia a dia amb la voluntat inequívoca de celebrar un referèndum aquest any”. Segons la portaveu, “estem disposats a treballar les 24 hores al dia” i “arribar fins al final” per complir els objectius d’aquesta legislatura. La consellera de la Presidència ha recordat que “nombroses enquestes demostren el suport ciutadà del referèndum” i “això és una indicació molt clara que anem pel bon camí” ha reblat.
 
Preguntada sobre la trobada que mantindran aquesta tarda la vicepresidenta del Govern espanyol i el vicepresident Junqueras, Munté ha explicat que el vicepresident ha informat al Govern de la celebració d’aquesta reunió. La portaveu espera que es pugui donar resposta als 46 punts que el Govern espanyol ja fa temps que té sobre la taula. Segons Munté, “ara ja no estan en funcions i segons sembla hi ha una operació diàleg en marxa”. En aquest sentit, Munté ha recordat que “el diàleg més enllà de proclamar-lo es demostra amb concrecions” i ha afegit que “els 46 punts són molt concrets”. Per la portaveu del Govern, ”l’operació diàleg és pur maquillatge” perquè “fins ara no hem conegut res més que silenci quan plantegem qualsevol dels 46 punts”. Munté espera que la trobada entre el president Rajoy i el president Puigdemont es produeixi “el més aviat possible”.
 
Munté també ha volgut expressar el condol en nom del Govern per la mort de l’hepatòleg Joan Rodés a qui ha qualificat “d’impulsor de la recerca biomèdica i grandíssim referent en l’àmbit de la salut a casa nostra”.
 
Conveni amb l’Ajuntament de Barcelona per al trasllat de la Model i la construcció d’habitatge social a Trinitat Vella
 
El Govern ha donat el seu vistiplau a la signatura d’un conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per desencallar el trasllat del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, popularment conegut com la Model i situat al carrer d’Entença, a l’Esquerra de l’Eixample. Es tracta d’un pas definitiu per a la reordenació del sistema penitenciari a Barcelona i per donar resposta a una llarga reivindicació veïnal de recuperar per a l’ús ciutadà dos espais necessaris per al desenvolupament de nous equipaments municipals i l’augment del parc d’habitatges públics.
 
Tal com estableix el document acordat, l’Ajuntament cedirà la propietat de dos solars a la Zona Franca perquè el Departament de Justícia de la Generalitat es faci càrrec de la construcció de dos nous centres penitenciaris, un de règim obert i un altre de règim ordinari. Aquests dos nous centres permetran el trasllat del centre de preventius de la Model i el de règim obert de la Trinitat Vella.
 
El pacte també inclou que l’Ajuntament comprarà el solar del Centre Obert 2 ubicat al carrer del Pare Manjón, a la Trinitat Vella, per construir-hi 265 nous habitatges socials, 110 dels quals destinats a reallotjaments. D’aquesta manera, les dues administracions s’impliquen conjuntament en la millora de la qualitat de vida als barris i en la dignificació de les instal·lacions dels serveis penitenciaris a Barcelona.
 
Altres acords de Govern
 
El Govern ha aprovat destinar 700.000 euros al Consell Comarcal del Maresme per reparar els danys produïts en les lleres fluvials com a conseqüència dels aiguats del passat mes d’octubre. Els treballs estaran encaminats a recuperar la capacitat de desguàs de les lleres i protegir els nuclis urbans i l’import l’aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) procedent del seu fons de contingència. En concret, està previst actuar als termes municipals de Cabrils, Cabrera de Mar i Vilassar de Mar.
 
Els dies 12 i 13 d’octubre de 2016 es va produir un episodi de pluges molt importants a Catalunya, especialment a la zona litoral i prelitoral, amb intensitats de rècord al Baix Maresme, com les detectades a Cabrils, on van caure 84,4 litres per metre quadrat en tan sols 30 minuts.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 1357

Foto de la roda de premsa de les consellers Munté i Bassa

Foto de la roda de premsa de les consellers Munté i Bassa 1181

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa dels Acords de Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 214