• El Pla de Govern per a la propera legislatura incorpora les línies d’actuació anunciades pel president Torra durant el debat d’investidura i consensuades pels dos partits que donen suport al Govern
  • La portaveu del Govern ha dit sobre la propera reunió entre el president Torra i el president Sánchez que “anem acotant dates i espero que temes en els propers dies”
  • Elsa Artadi ha explicat que “la relació entre el Govern de la Generalitat i la corona no pot ser amb la mateixa normalitat que hi havia abans de l'1 d'octubre”
  • El Govern aprova les noves estructures del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública
El Govern ha acordat iniciar el procés d’elaboració del Pla de Govern, que ha d’identificar els objectius estratègics i actuacions més rellevants del Govern en aquesta legislatura i dels plans departamentals per a la XII legislatura. Així ho ha anunciat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern.
 
Aquesta legislatura que ara s’inicia respon al mandat democràtic rebut de la ciutadania a les eleccions del 21 de desembre passat, que, recollint els valors republicans i l’esperit de l’1 d’octubre, ha restablert l’autogovern de les institucions catalanes afectades per la intervenció de l’Estat espanyol a l’empara de l’article 155 de la Constitució espanyola. El nou Pla de Govern per a la propera legislatura incorpora les línies d’actuació anunciades pel president Torra durant el debat d’investidura i consensuades pels dos partits que donen suport al Govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, ha explicat Artadi.  
 
En el seu discurs d’investidura el president Torra va establir els quatre principis inspiradors de la legislatura: primer, la restauració democràtica de les institucions catalanes acompanyada d’un front comú contra la repressió; segon, les polítiques de progrés i cohesió social, per un país millor, que permetin contrarestar l’intent de fracturar la societat; tercer,  les polítiques de  prosperitat  econòmica,  que  ens  permetin  la  creació de riquesa, el progrés del país i poder fer una bona política redistributiva, i quart, Catalunya al món i la internacionalització del cas català.
 
D’acord amb això, els eixos d’actuació que inspiraran el Pla de Govern són els següents:
 
1.    Un país cohesionat amb drets i oportunitats per a tothom.
2.    Una economia pròspera, responsable i sostenible. Per a un nou model productiu i una fiscalitat justa
3.    Una societat enfortida democràticament, lliure i justa. Per a una governança compartida.
4.    Una Catalunya oberta al món.
 
Tenint en compte aquests eixos estratègics, els departaments han de començar a elaborar els seus plans departamentals d’acord amb un calendari que ha de portar a l’aprovació del Pla de Govern en els propers mesos.
 
Més enllà de ser un element de planificació que permeti desplegar el mandat rebut de forma coordinada i amb eficiència, el document també dona compliment a la transparència i a la rendició de comptes com a normes de relació del Govern de la Generalitat amb la ciutadania.
 
Artadi: “Amb l’equip de Pedro Sánchez anem acotant dates i espero que temes en els propers dies”
 
Durant la roda de premsa per informar dels Acords de Govern, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha dit que en la propera reunió entre el president Quim Torra i el president del govern espanyol s’ha avançat “en acotar la data de la reunió que esperem que sigui a principis de juliol” i “espero que s’acotin els temes en els propers dies”. “En la reunió entre Torra i Sánchez primer  hem de parlar del marc en la relació amb que ens hem de dotar, una relació bilateral és el que estem reclamant al govern espanyol”, ha assegurat Artadi. Segons la portaveu, en les converses amb l’equip de Pedro Sánchez ”ens ha semblat que els interessaria més parlar de temes sectorials, veurem com acaba”. La portaveu també ha afegit que “els presos polítics són un tema central” i “no ens sembla bé que es faci un debat només sobre el seu acostament, el greuge és que hi hagi presos”. Elsa Artadi ha dit que, des del Govern, hi ha la voluntat que hi hagi una reunió amb Pedro Sánchez “el més aviat possible”. 
 
Sobre l’assistència a la inauguració aquest divendres dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, “l'agenda del president de la setmana no està tancada, per tant encara no està decidida l'assistència o no del president Torra”, ha dit Artadi. La portaveu ha explicat que “el que sí que està decidit és que demà, dimecres, el president Torra inaugurarà el pavelló que s'ha fet des de la Secretaria d'Esports a Tarragona, que és una de les infraestructures claus en aquests Jocs”. La portaveu de l’executiu ha explicat que “la relació entre el Govern de la Generalitat i la corona, i en particular amb la figura del rei d'Espanya que després del seu discurs del 3 d'octubre no pot ser amb la mateixa normalitat que hi havia abans de l'1 d'octubre”. Sobre el discurs del monarca del passat 3 d’octubre, “ens sembla que va ser una gran irresponsabilitat, una gran deixadesa del seu càrrec i això condiciona les relacions que tenim ara mateix entre el Govern de la Generalitat i el rei d'Espanya en particular”. “Hi ha hagut un canvi, i el que entenem que no pot ser és que hi hagi una trobada protocol·lària amb somriure i encaixada de mans com ha succeït fins ara”, ha reblat Artadi. La portaveu del Govern ha demanat a la corona “que reflexionin si aquesta és la manera correcta d'abordar, si no el principal, un dels principals reptes que té l'estat espanyol avui dia”. Preguntada per possibles manifestacions de la ciutadania contra la presència de la corona a Catalunya, Artadi ha assegurat que “la gent té dret a manifestar-se i a expressar sentiments i per tant no són manifestacions que es promoguin des del Govern de la Generalitat sinó que correspon a la societat civil organitzada i no organitzada”. “El que no es pot fer en aquestes alçades de la vida és silenciar la ciutadania”, ha reblat Artadi.
 
Noves estructures dels departaments d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i del de Polítiques Digitals i Administració Pública
 
El Govern ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, que preveu, entre d’altres novetats, la reobertura de les delegacions del Govern a l’exterior, i la incorporació de l’Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars sota la Direcció General de Participació Ciutadana.
 
L’objectiu principal de la nova estructura del Departament és reparar els efectes de l’aplicació de l’article 155 i garantir i desplegar l’acció exterior de Catalunya, així com també impulsar polítiques de transparència, fomentar la participació ciutadana i coordinar les relacions institucionals i amb el Parlament. Segons Artadi, “el Govern es compromet a desplegar amb caràcter immediat la presència institucional, tant a Europa com a la resta del món”.
 
En línies generals, el Decret estableix que el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència compta amb l’estructura de: la Secretaria General, la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea, i la Secretaria de Transparència i Govern Obert.
 
També s’ha aprovat la reestructuració del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que incorpora, en un mateix departament, la direcció de les polítiques digitals i les unitats i organismes competents en la matèria així com la competència en l’àmbit de l’Administració i la Funció Pública.
 
El Departament comptarà amb la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital amb l’objectiu principal d’impulsar el desplegament i la integració de les tecnologies digitals en tots els àmbits de la societat catalana. D’aquesta Secretaria en dependran la Direcció General de Societat Digital i la Direcció General de Comunicacions Electròniques, les quals tenen el propòsit de planificar, ordenar i regular les xarxes de comunicacions electròniques així com de fomentar l'accés i l'ús de les tecnologies digitals per part de la societat civil, les empreses i les institucions, amb l’Oficina Gestora de l'Acreditació de Competències en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (ACTIC) com a instrument per assolir aquest darrer propòsit. El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) així com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de Catalunya (CTTI) passen a dependre d’aquest Departament.
 
Així mateix, la Secretaria d’Administració i Funció Pública està adscrita al Departament per tal de dirigir les polítiques públiques referents a l'ordenació i la regulació de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya amb l’adscripció de la Direcció General de Funció Pública i la Direcció General de Modernització i Innovació de l'Administració com a unitats encarregades d’ordenar i regular la Funció Pública i de desenvolupar les polítiques de millora i modernització de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic instrumental.
 
Portaveu Artadi
Altres Acords
 
El Govern ha aprovat avui formalment els comptes anuals de l’Institut Català de Finances (ICF) corresponents a l’exercici 2017. L’entitat financera pública catalana ha continuat treballant per impulsar i facilitar l’accés al finançament del teixit empresarial català. El 2017 el Grup l’ICF ha finançat 1.195 empreses per un import total de 643,8 milions d’euros, a través de 1.916 operacions de préstec i/o aval. Aquest volum de finançament ha contribuït a crear i/o mantenir prop de 73.663 llocs de treball. Unes xifres que mostren “un impacte econòmic important”, segons Artadi.  
 
D’altra banda, també s’ha donat llum verd al Decret de governança de la pesca professional a Catalunya del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquesta norma preveu que les pesqueres catalanes dins l’àmbit competencial de la Generalitat siguin gestionades per comitès de cogestió integrats per representants del sector, científics, Administració i societat civil (tercer sector ambiental), tots amb el mateix poder de codecisió. En paral·lel, s’estableix un sistema innovador de gestió de l’esforç pesquer basat en la regulació dels dies de pesca anuals i es preveuen programes socioeconòmics específics per pesquera. “L’objectiu és que hi hagi un equilibri entre el que són la protecció dels recursos marins i, per tant, el futur; i el rendiment econòmic actual, el present del sector professional de la pesca a Catalunya”, ha explicat Artadi.
 
El Consell Executiu també ha aprovat el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya 2017-2020. El document, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, recull més de 120 mesures i 200 accions per seguir millorant les condicions de vida dels gitanos i equiparar els seus drets amb la resta de la ciutadania. En aquest sentit, preveu desplegar estratègies per implementar actuacions d'èxit en els àmbits de l’educació, treball, habitatge, salut, cultura, dona, joventut, participació social, interior, justícia, mitjans de comunicació, i ens locals. La portaveu Artadi ha volgut destacar que “mentre a casa nostra es fa un pla integral per la millora de la qualitat de vida de les entre 80 i 90.000 persones del poble gitano que viuen a Catalunya, lamentar les actuacions que s’estan produint des del govern italià en el que s’expulsa persones de l’ètnia gitana que no són italians”.
 
El Govern ha autoritzat també la reserva de 4,6 milions d’euros per atendre la convocatòria 2018 de subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament de Plans del Foment Territorial del Turisme. Els Plans de Foment Territorial del Turisme es financen gràcies als ingressos generats per l’Impost sobre les estades en establiments turístics (IEET), i tenen com a objectiu afavorir un model turístic competitiu, sostenible i de qualitat a partir de l’equilibri territorial, la diversificació de l’oferta i l’orientació a la demanda, la desestacionalització i la innovació del producte, per tal de fer del turisme una activitat generadora de riquesa i d’ocupació al servei de la ciutadania.
 
Finalment, el Govern ha aprovat els nomenaments següents:
 
DEPARTAMENT D’ACCIÓ EXTERIOR, RELACIONS INSTITUCIONALS I TRANSPERÈNCIA
 
·         Natàlia Mas Guix, secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea
·         Ismael Peña López, director General de Participació Ciutadana
 
DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA
 
·         Montserrat Muñoz Moreno, directora general de Modernització de l’Administració de Justícia
 
 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió de Govern

Fotografia de la reunió de Govern 729

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 426

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 406