Govern
  • El Govern treu a concurs quatre licitacions per un valor estimat de 889 milions d’euros amb la voluntat de generar oportunitats en el creixent sector industrial TIC de Catalunya i promoure la concurrència i la innovació en el sector
  • Amb la voluntat de convertir Catalunya en un hub tecnològic mundial en tecnologia 5G, el Govern prioritzarà aquells licitadors que disposin de projectes de desplegament de 5G a Catalunya i facilitin la infraestructura pel desenvolupament de pilots dins la mateixa Administració
  • La portaveu Artadi ha demanat a la fiscalia que “no monitoritzi” la feina dels Mossos d’Esquadra que “només identifiquen els cassos que són susceptibles d’una situació de violència o delictiva. I ha demanat respecte per la seva feina                                    
El Govern ha acordat avui autoritzar el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), adscrit al Departament de Polítiques Digitals, a licitar els serveis de comunicacions de veu (mòbil, fix i numeració especial), el manteniment de les aplicacions actuals i part dels centres de processament de dades (CPD) de la Generalitat de Catalunya.
 
El conseller de Polítiques Digitals i Funció Pública, Jordi Puigneró, ha explicat que “és una de les licitacions més important de la legislatura i del Departament. No només pel valor estimats que és de 889 milions d’euros; sinó per l’impacte ciutadà, pel servei al ciutadà i al teixit productiu del país i pel sector tecnològic”.
En aquest sentit Puigneró ha insistit en “la necessitat” d’aquesta licitació perquè “avui per governar una institució o una empresa són necessàries les persones, els diners-pressupost i, ara, la tecnologia”.
 
5G: una prioritat de Govern i de país
 
En els plecs de la licitació del nou contracte de comunicacions de veu s’ha fixat l’impuls del 5G com una prioritat del govern i de país. En aquest sentit, es prioritza que el proveïdor disposi de projectes d’innovació en 5G en desenvolupament a Catalunya en el moment de la licitació, i en especial, si aquests projectes es desenvolupen dins la iniciativa ‘5GBarcelona’.
 
El Govern aposta perquè la Generalitat de Catalunya sigui pionera en l’aplicació de tecnologia 5G. Així, es valorarà els licitadors que presentin projectes d’innovació en 5G aplicats dins la mateixa Administració. L’objectiu és que la tecnologia impacti en els diferents àmbits del Govern i doni resposta tant a necessitats actuals com nous serveis i projectes dels diferents departaments.
 
Es valorarà també que el proveïdor aporti equipament, espectre radioelèctric i infraestructura per a projectes d’innovació 5G de l’Administració. Aquestes infraestructures s’hauran de poder desplegar a diferents parts del territori català i poder-les utilitzar en diferents projectes de recerca i entorns de proves com ara emergències, agricultura, mobilitat, salut, ensenyament, etc.
 
La infraestructura es farà en cessió d’ús a la iniciativa 5GBarcelona perquè pugui ser utilitzada tant pel Govern com també pels centres de recerca fundadors de la iniciativa.
 
 
Un govern i una administració oberta, digital i eficient
 
Amb la voluntat d’avançar en noves maneres de treballar més digitals dins l’administració, es demanarà i es valorarà una proposta per dur a terme un projecte pilot per a la implantació de les comunicacions unificades dins la Generalitat. Aquesta iniciativa ha de permetre promoure entorns més col·laboratius i maneres de treballar menys físiques i més virtuals aprofitant les capacitats tecnològiques que ofereix el núvol. 
 
La integració de tots els sistemes, des de qualsevol dispositiu, ha d’afavorir noves maneres de treballar, de connectivitat, en diverses ubicacions, al servei d’una major eficiència en l’atenció al ciutadà.
 
En aquesta línia d’innovació, el Departament de Polítiques Digitals vol també definir una arquitectura en la gestió de les dades de la Generalitat. Una de les mesures clau en aquest sentit, és l’impuls de la implementació de la tecnologia de cadena de blocs (blockchain) a l’activitat de l’Administració pública, amb la voluntat de millorar els serveis digitals a la ciutadania i promoure les potencialitats d’aquesta tecnologia entre l’Administració, les empreses i la ciutadania. El Govern ha aprovat aquest mes de juliol crear un grup de treball que tingui a punt a finals d’any una estratègia de cadena de blocs que pugui ser implementada a curt termini. D’aquesta manera, Catalunya esdevindrà pionera en l’adopció d’una estratègia de país d’impuls de la tecnologia ‘blockchain’. 
 
 
Més competència i més concurrència del sector TIC
 
Pel que fa al contracte de manteniment de les aplicacions de la Generalitat, valorat en 624 milions d’euros, el Govern ha volgut prioritzar la concurrència i la competència dins les empreses tecnològiques de Catalunya. L’objectiu del Departament és potenciar el teixit industrial del sector TIC com un sector clau en l’economia del país i motor de creació d’ocupació. Avui el sector TIC està format per 15.000 empreses que donen feina al 5% de la població ocupada de Catalunya.
 
Amb aquesta voluntat, la licitació del contracte de manteniment d’aplicacions preveu 20 lots de servei -en l’anterior licitació n’eren 11– per tal d’afavorir l’entrada d’un major nombre de proveïdors. Per evitar concentracions en mans de pocs proveïdors, s’han limitat les adjudicacions per part d’un mateix licitador a un màxim de 6 contractes.
 
En aquesta mateixa línia, en els plecs s’inclouen criteris de valoració perquè els proveïdors puguin dedicar una part de la seva innovació a la transformació digital de la Generalitat.
 
Per donar a conèixer i difondre al màxim aquestes licitacions, el departament de Polítiques Digitals convocarà la primera setmana de setembre tot el sector TIC per exposar els aspectes més rellevants de la nova estratègia d'aprovisionament del govern de Catalunya.
 

La portaveu Artadi ha demanat a la fiscalia que “no monitoritzi” la feina dels Mossos d’Esquadra que “només identifiquen, com sempre, els cassos que són susceptibles d’una situació de violència o delictiva”

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha defensat l’actuació dels Mossos d’Esquadra, davant la intenció de la fiscalia d’investigar les identificacions que han fet alguns Mossos d’Esquadra a Vandellós, Móra la Nova, Tivissa i l’Ametlla de Mar les nits del 17 i el 25 d’agost. Artadi ha explicat que els cossos de seguretat catalans “com sempre, han identificat persones que anaven encaputxades, de nit, amb una escala i un pal”. I ha recordat que ho fan “alertats per l’alcalde o els veïns de situacions de violència, amenaça o qualsevol activitat delictiva”.
La portaveu del Govern ha volgut deixar clar que “no s’identifica a persones que retiren llaços grocs a plena llum i sense portar caputxa. Només els casos que són susceptibles d’una situació de violència o delictiva”. Per aquest motiu considera que la fiscalia “no hauria de monitoritzar l’activitat dels Mossos d’Esquadra”. “No haurien deposar en el punt de mira la gent que vetlla per la seguretat dels ciutadans. Sembla que van per aquell que és més feble i que la seva feina és protegir-nos”, ha insistit. En aquest sentit, Elsa Artadi ha recordat que “l’Estatut ens dona competències exclusives en seguretat i s’ha de respectar l’Estatut”.
 
Davant les denúncies d’alguns partits polítics que afirmen que a Catalunya hi ha violència, la portaveu del Govern ha advertit que “des de fa un any s’utilitzen informacions falses sobre una situació de violència a Catalunya. No ha existit. Hi ha hagut accions puntals i residuals. Però no hi ha una situació de violència al carrer”. Elsa Artadi ha apel·lat “a la responsabilitat de tots els polítics i líders civils per no intentar utilitzar aquesta situació i treure un rèdit polític. La societat catalana és pacífica, hi ha diversitat d’opinions polítiques i diferents maneres d’expressar-les. Però, no és una societat violenta”.  En aquesta mateixa línia, la portaveu ha condemnat qualsevol situació de violència que pateixi un ciutadà o ciutadana del país.
 
Finalment, Elsa Artadi ha condemnat, en nom del Govern, el nou cas d’assassinat de violència masclista al districte de Nou Barris, el passat dimarts 21 d’agost, a Barcelona. La consellera ha reiterat que el Govern rebutja aquesta violència que ja ha provocat la mort a sis dones a Catalunya des de principi d’any.
La consellera de la Presidència també  ha traslladat el condol per part del Govern a la família de l’historiador Josep Fontana als 86 anys i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, on va ser fundador i director durant deu anys de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives.
 
El Govern aprova el Programa anual d'actuació estadística per al 2018
 
 
El Govern també ha aprovat avui el Programa anual d’actuació estadística 2018 (PAAE 2018), que inclou totes les actuacions estadístiques d’interès de la Generalitat que es realitzaran durant aquest any, en el marc del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020. El nombre d’actuacions programades per aquest any és de 320.
 
En l’àmbit de la producció estadística, destaquen actuacions com el Compte satèl·lit del turisme de Catalunya (Idescat i Departament d’Empresa i Coneixement), que permetrà disposar, entre altra informació, del càlcul del PIB del sector turístic, o l’Enquesta econòmica dels serveis d’atenció domiciliària (Idescat i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies), que esdevé la primera enquesta que es fa a Catalunya sobre aquest sector. També són novetats, entre d’altres, el Compte de fluxos de materials (Idescat), que permetrà obtenir per primera vegada a Catalunya un conjunt d’indicadors de l’ús de recursos naturals (Idescat), l’Estadística dels comptes de xarxes socials de la Generalitat (Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda), l’Estadística dels alumnes matriculats a inici de curs (Departament d’Ensenyament), les Estimacions de població centenària (Idescat), o l’inici dels treballs per a l’elaboració de l’Índex d’igualtat de gènere (Idescat i Departament de la Presidència), que permetrà avaluar l’estat i l’evolució temporal en la igualtat de gènere.
 
En l’àmbit de la difusió estadística i la promoció de l’estadística, destaca l’estadística de la Promoció de l’ús d’informació estadística amb finalitats de recerca i de millora de les polítiques públiques, amb voluntat de potenciar l’ús de les dades estadístiques.
 
Finalment, pel que fa a la resta d’àmbits, destaquen el Projecte Qualitas (de documentació dels processos estadístics seguint l’estàndard internacional GSBPM-Generic Statistical Business Process Model) i els avenços en l’elaboració dels registres estadístics bàsics de Població, Entitats i Territori. Així mateix, continuen els treballs de la Plataforma Cerdà, que és l’arquitectura tecnològica sobre la qual s’implementen, principalment, els tres registres estadístics bàsics esmentats.
 
Altres acords de Govern aprovats avui pel Consell Executiu:
 
El Govern dona suport al Programa europeu TR3s Local per a consolidar productes locals en entorns rurals


El Govern ha aprovat avui l’Acord pel qual es crea un programa temporal de suport a la gestió i seguiment del Programa europeu TR3s Local del Programa de Cooperació territorial INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020.
 
El Programa europeu de cooperació transfronterera Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020 pretén fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer dels esmentats estats, i està orientat a reforçar la integració econòmica i social d'aquesta zona.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, ha obtingut finançament per a impulsar el lideratge del projecte de “Suport al desenvolupament de noves iniciatives per a consolidar productes locals en entorns rurals” identificat amb l’acrònim “Tr3s local”, dins de la darrera convocatòria de l’esmentat programa europeu de cooperació interregional transfronterer INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), que es va resoldre a finals de 2017.
 
Aquesta és la cinquena generació del programa POCTEFA 2014-2020, en el qual el finançament de les accions de cooperació compta amb un retorn de la despesa mitjançant els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de fins al 65% del pressupost elegible.
 
El projecte “Tr3s local” s’engloba en el marc de la política de la Direcció General de suport a la producció i comercialització dels productes agroalimentaris locals per tal de dinamitzar les xarxes de venda de proximitat, potenciar el coneixement dels productors i impulsar activitats que facilitin l’accés dels consumidors als seus productes.
 
Per tot això, el Govern ha aprovat avui la creació de l’esmentat programa temporal de suport a la gestió i seguiment del Programa europeu TR3s Local,  amb data d’inici 1 de gener de 2019 i per un període de 2 anys, amb l’objectiu de donar suport a la producció i comercialització dels productes agroalimentaris locals per tal de dinamitzar les xarxes de venda de proximitat, potenciar el coneixement dels productors i impulsar activitats que facilitin l’accés dels consumidors als seus productes.
 
Aquest nou programa queda adscrit a la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP.
 
El Govern disposarà d’un equip propi de científics i tècnics per a donar suport a una gestió sostenible de la pesca en aigües de Catalunya
 
L’Executiu català també ha aprovat la creació del programa temporal de recopilació de dades en suport de la gestió pesquera en el marc del programa operatiu del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020. El nou programa té una durada de 3 anys i un cost de 696.766,25€, un 80% dels quals serà amb reintegrament futur per part del FEMP.
 
El programa implicarà la contractació d’un equip tècnic-científic que, seguint un pla de mostreig preestablert, recollirà de manera sistemàtica informació biològica, social i econòmica de pesqueres gestionades per l’administració catalana, així com també de la pesca recreativa. Les dades seran tractades en el marc de l’Institut Català de Recerca per la Governança del Mar, ICATMAR, un òrgan de cooperació entre la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC.
 

El Govern aprova la correcció de disfuncionalitats territorials de la Beguda Alta
 
El nucli de la Beguda Alta i el seu àmbit es troba migpartit entre els termes municipals de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, que a la seva vegada formen part, respectivament, de les comarques de l’Anoia, del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès i hi concorre el supòsit de correcció de disfuncionalitats territorials de nucli, no capital de municipi, partit per un o més termes municipals.
 
El Govern ha aprovat avui un decret pel qual s’aprova la correcció de disfuncionalitats territorials en l’àmbit de la Beguda Alta, mitjançant la modificació de les línies de terme en aquest àmbit i la conseqüent segregació i agregació recíproca de territori entre els municipis de Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons, per tal d’agregar el nucli de la Beguda Alta i un àmbit territorial annex al terme municipal de Masquefa.
 
La correcció dóna resposta a la voluntat de la Comissió de Delimitació Territorial de corregir aquesta disfuncionalitat territorial, i ha tingut en compte els informes dels municipis de Sant Llorenç d’Hortons, Masquefa i Sant Esteve Sesrovires, en els quals posaven de manifest el seu acord per a l’annexió del nucli de la Beguda Alta al municipi de Masquefa.
 
Finalment, el Govern ha acordat atorgar les distincions Jaume Vicens Vives 2018, a la qualitat docent universitària, a tres professors i quatre projectes de les universitats catalanes.
 
Premis individuals, dotats amb 20.000 euros cadascun:
 
·      Pere Pascual Gainza, professor del Departament de matemàtiques de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per la seva trajectòria docent en l’àmbit de les matemàtiques dirigides a enginyers, estadístics i matemàtics, així com per l’impuls del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) i de la Càtedra Mir-Puig.
 
·      Diana Ferrer Vidal, professora de dret financer i tributari de la Facultat de dret d’ESADE -  Universitat Ramon Llull (URL), en reconeixement a la seva tasca de renovació en la docència de les assignatures de l’àrea del dret tributari des d’un vessant essencialment pràctic.
 
·      Teresa Sancho Vinuesa, professora dels estudis d’informàtica, multimèdia i telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), per la seva trajectòria en l’àmbit de la docència de les matemàtiques i en la cerca de la millora contínua en la planificació i la creació de recursos d’aprenentatge en línia d’assignatures de matemàtiques i en l’ús de les analítiques de l’aprenentatge (learning analítics) per comprendre’ls i millorar-los.
 
Premis col·lectius, dotats amb 20.000 euros cadascun:
 
·      Grup Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en reconeixement al seu projecte docent per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni arqueològic i paleontològic català, i pel seu objectiu de consolidar els jaciments arqueològics com un espai docent i de recerca dinamitzador del patrimoni del territori i pol de transferència de coneixement.
 
·      Projecte HackLab UPF de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per la seva iniciativa docent pionera i innovadora de foment de les interaccions socials en diferents nivells, més enllà del marc de les assignatures/plans d’estudis o de l’espai aula, orientades a la millora de l’aprenentatge informal, interdisciplinari i de competències transversals, i l’ocupació de l’estudiantat durant el procés formatiu.
 
·      Tallers de Robòtica Submarina de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG), per la seva tasca de divulgació científica i de foment de vocacions tecnològiques i d’enginyeria entre els estudiants universitaris i de secundària, duta a terme per mitjà de tallers pràctics amb eines com la robòtica i la programació, per fomentar el desenvolupament de la creativitat en els joves.
 
·      Projecte Horts socials: l’educació ambiental per a la innovació social de la Universitat Rovira i Virgili (URV), pel seu caràcter transformador, innovador i interdisciplinari en generar un coneixement pràctic i reflexiu, més enllà de les aules, que genera experiències d’aprenentatge social i ambiental, de reforç de les competències de responsabilitat social i les habilitats i les capacitats personals. Una iniciativa que promou la proximitat de la universitat amb l’entorn social i el compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible.
 
Els premis van ser creats per Decret del Govern de 1996 i es lliuraran el proper 6 de setembre, durant l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic 2018-2019.  
 

1  

Vídeos

Roda de premsa (28.08.18)