Roda de premsa

El Govern crea la comissió mixta que distribuirà les competències, les activitats i els serveis del Consell Comarcal del Barcelonès després que quedés suprimit per llei

query_builder   26 març 2019 15:07

thumb_up Acords del Govern

El Govern crea la comissió mixta que distribuirà les competències, les activitats i els serveis del Consell Comarcal del Barcelonès després que quedés suprimit per llei

Roda de premsa
  • Aquest acord es pren després de l’entrada en vigor de la Llei 1/2019, del 15 de febrer, que eliminava el Consell Comarcal del Barcelonès, i davant la necessitat de distribuir les seves competències i serveis
  • La consellera i portaveu Budó sobre els llaços en els espais públics: “Mentre uns estan obsessionats amb el color groc, l’obsessió del Govern és la llibertat d’expressió i la preservació dels drets fonamentals”
  • El Govern reserva 20 milions d'euros a contractes amb entitats que fomenten la integració i la inserció social
 
El Govern ha creat la Comissió mixta que proposarà la distribució de les competències, les activitats i els serveis del Consell Comarcal del Barcelonès, després de l’entrada en vigor de la Llei 1/2019, del 15 de febrer, que el va suprimir. La  proposta que ha d’elaborar la Comissió, adscrita al Departament de la Presidència, ha d’incloure la distribució dels serveis, béns, drets, accions, obligacions i personal dels quals són titulars el Consell Comarcal del Barcelonès i els seus organismes, entitats i empreses vinculats o dependents, així com el calendari i els procediments per materialitzar els traspassos a favor de l'entitat que en cada cas es determini, amb la identificació dels drets, obligacions, béns, personal, contractes, convenis o altres mecanismes de col·laboració.
 
L’acord va en la línia d’ordenar les administracions en un territori on hi ha certa superposició amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell Comarcal i, en cap cas, ha de servir ni vol servir d’aplicació general perquè respon només a la realitat d’un territori concret.
 
Aquesta és una decisió que es pren també per acord dels membres del Consell Comarcal i els ajuntaments que en formen part: “Som conscients que els ajuntaments són i han de ser protagonistes, són l’administració més ben valorada pels ciutadans i la més propera. Per això hem d’atendre els seus requeriments i en aquest cas, ells han considerat que la millor manera era fer-ho a través d’una entitat superior".
 
Així ho ha explicat Meritxell Budó, que avui ha celebrat la seva primera roda de premsa com a nova consellera de la Presidència i portaveu del Govern, uns càrrecs en els quals s’ha estrenat amb un record a Jordi Turull i la resta de presos polítics: Soc conscient que qui hauria de ser aquí és el conseller legítim, Jordi Turull, que dissabte va fer un any que va ser empresonat, com la resta de presos i preses polítics”, ha dit Budó.
 
La proposta que ha d’elaborar la Comissió també contemplarà la distribució del Fons de cooperació local assignat al Consell Comarcal del Barcelonès en l’exercici vigent entre les entitats locals que correspongui per raó dels serveis traspassats, així com les mesures per garantir el manteniment sense interrupció de les activitats i els serveis del Consell Comarcal del Barcelonès i els seus organismes, entitats i empreses vinculats o dependents.
 
Composició de la Comissió
 
La Comissió està formada per set representants de l'Administració de la Generalitat, concretament, per les persones titulars de la secretaria i direcció general, respectivament, competent en matèria d'Administració local; a més de representants amb rang de secretari general o director general dels departaments competents en les següents matèries: educació; treball, afers socials i famílies; empresa i coneixement; territori i urbanisme; i economia i hisenda.
 
També la integren un representant de cadascun dels municipis que formen part de la comarca del Barcelonès; un representant del Consell Comarcal del Barcelonès; un de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; i els representants dels treballadors del Consell Comarcal del Barcelonès i dels organismes, entitats i empreses vinculats o dependents que assistiran a les reunions amb veu i sense vot quan es tractin temes que els afectin laboralment.
 
La persona titular de la secretaria competent en matèria d'Administració local n’exercirà la presidència.
 
Budó sobre els llaços en els espais públics: “Mentre uns estan obsessionats amb el color groc, l’obsessió del Govern és la llibertat d’expressió i la preservació dels drets fonamentals”
 
A preguntes dels periodistes, la portaveu Budó ha valorat la intenció de Ciutadans de denunciar davant la Junta Electoral Central (JEC) el llaç groc que està penjat a la façana de la Delegació del Govern a Londres: “Mentre uns segueixen obsessionats amb el color groc, la nostra obsessió és la llibertat d’expressió i la preservació dels drets fonamentals, i en aquesta línia continuarem actuant de manera conseqüent. Estem determinats a seguir amb la mateixa voluntat”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, la consellera i portaveu ha assegurat que el Govern “ni posa ni treu llaços”: “Des del Govern es deixa que els treballadors i treballadores es puguin manifestar, perquè creiem creem que l’espai públic ha de ser lliure, no neutral. Ens hem conjurat a defensar la llibertat d’expressió i els drets fonamentals”.
 
Budó també ha confirmat que el president Torra presentarà aquesta setmana la querella contra la JEC per presumpta prevaricació, tal com va anunciar divendres.
 
Pel que fa a la polèmica per l’actuació dels Mossos d’Esquadra a determinades escoles, la portaveu ha detallat que de 2.600 centres educatius s’han detectat problemes en set, un percentatge “molt menor”. “El que s’està fent és revisar l’actuació duta a terme, s’ha parlat amb les direccions dels centres i se seguirà els procediments establerts dins el cos dels Mossos d’Esquadra”, ha explicat.
 
Finalment, Budó ha informat que el Departament d’Economia està treballant amb la resta de les conselleries en l’elaboració d’un pla de contingència que permeti “fer front” a les accions de Govern durant el període de pròrroga pressupostària.
 
La portaveu ha recordat que aquest pla de contingència depèn del finançament del Govern de l’Estat, en referència als 7.000 milions extraordinaris de recaptació que va anunciar la ministra Montero, i dels quals Catalunya n’hauria de rebre la part proporcional.
 
“Esperem que la ministra Montero compleixi la seva paraula i que per via decret aprovi la bestreta, que ha de permetre desplegar aquest pla de contingència, perquè precisament aquestes bestretes han de donar resposta a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i han de fer front a les obligacions que tenim en aquest cas contra el fracàs escolar, per posar alguns exemples, el reforç de la formació professional, el  desplegament de la renda garantida de ciutadania i altres accions de Govern que estem determinats a dur a terme”, ha manifestat Budó.
 
El Govern reserva 20 milions d'euros a contractes amb entitats que fomenten la integració i la inserció social
 
El Govern ha aprovat reservar 20 milions d’euros del total de la seva contractació pública per al 2019 a Centres Especials de Treball d’Iniciativa Social (CETIS) i empreses d’inserció, o que tinguin en plantilla més d’un 30% de treballadors amb discapacitat o en situació d’exclusió social. Aquest import, que representa un increment del 33,3% respecte al fixat l’any anterior, és la suma total de les quantitats que els departaments de l’Administració de la Generalitat i les entitats del sector públic que tenen adscrites han de reservar aquest 2019 per adjudicar contractes a entitats que fomenten la integració de persones discapacitades i a la inserció social de col·lectius desafavorits.
 
D’acord amb la línia marcada per la directiva europea de contractació pública del 2014, la iniciativa té com a finalitat facilitar l’accés d’aquests centres i empreses a la contractació pública i s’emmarca en la voluntat del Govern de donar un suport institucional indirecte a la important tasca social que duen a terme.
 
Per garantir el compliment d’aquest acord, els departaments i les seves entitats hauran de comunicar semestralment els objectius assolits a la Direcció General de Contractació, que serà l’òrgan encarregat de fer-ne el seguiment. A més, cada vegada que s’adjudiqui un contracte en el marc d’aquest acord, s’haurà de fer constar al Registre Públic de Contractes, dins l’apartat “Reserva social”.
 
La Generalitat, pionera en reserves socials per afavorir la contractació
 
La Generalitat va començar a fer reserves socials per afavorir la contractació ja l’any 2002, convertint-se en la primera administració de l’Estat en aquesta matèria. En aquest sentit, i d’acord amb les dades de balanç de compliment del 2018, l’administració catalana va destinar l’any passat 44,5 milions d’euros a la contractació reservada a objectius socials, gairebé el triple de l’objectiu que establia l’acord de Govern, que fixava en 15 milions d’euros la quantia reservada per a contractes amb CETIS i empreses d’inserció.
 
El Govern aprova un import de 2.400.000 euros per estendre la banda ampla ultraràpida als centres educatius
 
 
El Govern ha aprovat avui autoritzar el Departament d’Educació a realitzar despeses per valor de 2.400.094 euros per estendre la banda ampla ultraràpida als centres educatius catalans. Aquest import que aportarà la Generalitat s’assumirà a través d’un conveni amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional i l’Entitat Pública Empresarial Red.es. El conveni s’emmarca en el programa europeu FEDER –Fons Europeu de Desenvolupament Regional- de la Unió Europea.
 
La inversió total del conveni és de 6.570.000 euros, dels quals el 63% l’assumeix Red.es –més de 4 milions d’euros- i la resta –equivalent als 2.400.000 euros- va a càrrec del Departament d’Educació. L’aportació del Departament es distribuirà en dues anualitats d’1.200.047 euros cadascuna per al 2020 i el 2021.
 
Atès que la connectivitat amb fibra òptica ja està garantida als centres educatius, el conveni se centra a desplegar la infraestructura de la xarxa interna i el wi-fi. Així, es vol garantir que en totes les aules es pugui disposar d’una connectivitat a Internet efectiva. Per tant, s’estendran les actuacions a 401 centres de primària i secundària, centres triats en funció de criteris de complexitat i d’impuls de les competències digitals.
 
El Govern aprova el decret sobre l’elecció dels membres dels consells comarcals de 2019
 
El Govern ha aprovat el decret que estableix les disposicions complementàries que han de marcar el procés de designació dels membres dels consells comarcals d’aquest any, amb la finalitat de facilitar-ne el desenvolupament i regular-ne la seva especificitat. L’Executiu ha aprovat aquesta norma davant les eleccions municipals, que tindran lloc el proper 26 de maig.
 
Un cop constituïts tots els ajuntaments, la junta electoral competent procedirà a l’elecció dels membres dels consells comarcals corresponents a la seva circumscripció. El nombre de membres que s’han d’elegir en cada consell comarcal segons l’última xifra de població de cada municipi i de conformitat amb el que disposen l’article 14.2 del Reial decret 605/1999, del 16 d’abril, de regulació complementària dels processos electorals i l’article 20.1 del text refós de la Llei de l’organització comarcal de Catalunya, és el següent: Alt Camp, 19 membres; Alt Empordà, 33 membres; Alt Penedès, 33 membres; Alt Urgell, 19 membres; Alta Ribagorça, 19 membres; Anoia, 33 membres; Bages, 33 membres; Baix  Camp, 33 membres; Baix Ebre, 25 membres; Baix Empordà, 33 membres; Baix Llobregat, 39 membres; Baix Penedès, 33 membres; Berguedà, 19 membres; Cerdanya, 19 membres; Conca de Barberà, 19 membres; Garraf, 33 membres; Garrigues, 19 membres; Garrotxa, 25 membres; Gironès, 33 membres; Maresme, 33 membres; Moianès, 19 membres; Montsià, 25 membres; Noguera, 19 membres; Osona, 33 membres; Pallars Jussà, 19 membres; Pallars Sobirà, 19 membres; Pla d’Urgell, 19 membres; Pla de l’Estany, 19 membres; Priorat, 19 membres; Ribera d’Ebre, 19 membres; Ripollès, 19 membres; Segarra, 19 membres; Segrià, 33 membres; Selva, 33 membres; Solsonès, 19 membres; Tarragonès, 33 membres; Terra Alta, 19 membres; Urgell, 19 membres; Vallès Occidental, 39 membres; Vallès Oriental, 33 membres.
 
El decret també estableix les juntes electorals competents en el procés electoral, que són les mateixes que les de les eleccions municipals i al Parlament Europeu. I es prorroguen les competències de les juntes electorals constituïdes amb motiu de les eleccions generals del 28 d’abril.
 
El Govern aprova el decret pel qual es convoquen eleccions a la presidència de les entitats municipals descentralitzades
 
El Govern ha aprovat el decret pel qual es convoquen eleccions a la presidència de les entitats municipals descentralitzades de Catalunya el proper dia 26 de maig, coincidint amb la convocatòria de les eleccions municipals.
 
El president o la presidenta de l’entitat municipal descentralitzada es presentarà a través d’una candidatura per un partit, federació, coalició o agrupació d’electors, i serà escollit directament pels veïns de l’entitat. Cada candidatura haurà d’incloure un candidat o candidata suplent.
 
Pel que fa als membres de la junta de veïns, els vocals es designaran segons els resultats de les eleccions per l’ajuntament corresponent de l’entitat municipal descentralitzada i serà la junta electoral de zona que ha de determinar, d’acord amb el que disposa la legislació electoral, el nombre de vocals que correspon a cada partit, federació, coalició o agrupació. Un cop realitzat això, els representants de cada candidatura han de designar entre els electors de cada entitat els que han de ser vocals.
 
El Govern aprova tres decrets relacionats amb les properes eleccions al Consell General d’Aran
 
El Govern ha aprovat diversos decrets que fan referència a les eleccions al Consell General d’Aran, concretament, la convocatòria d’eleccions a aquesta institució; les normes complementàries a les eleccions; i la regulació de les subvencions i el control de la comptabilitat electoral en aquestes eleccions.
 
Convocatòria d’eleccions
 
En primer lloc, el Govern ha aprovat el decret de convocatòria d’eleccions al Consell General d’Aran, que tindran lloc el proper 26 de maig, coincidint amb les eleccions municipals.
 
El nombre de consellers o conselleres que s’escolliran per cada terçó és el següent: Pujòlo i Arties e Garòs, dos membres cadascun; Castièro, quatre membres; Marcatosa i Lairissa, un membre cadascun; Quate Lòcs, tres membres.
 
L’elecció dels consellers generals s’ha de fer d’acord amb el que disposa la legislació electoral, entre les candidatures que al terçó corresponent hagin aconseguit més d’un 5% del total de vots vàlids i en aplicació del sistema d’Hondt.
 
El Consell General d’Aran es constituirà  el primer dia laborable després dels quinze dies naturals següents a l’endemà de l’acte de proclamació dels seus membres electes.
 
Normes complementàries a les eleccions
 
Posteriorment a la publicació de la convocatòria d’eleccions, és procedent aprovar les normes complementàries que han de regir aquest procés electoral. En aquest sentit, l’Executiu ha donat llum verd al decret que les estableix.
 
Aquest decret regula aspectes com el cens electoral, que serà aquell que s’hagi tancat l’1 de febrer d’enguany; els representants de les formacions polítiques, que han de ser designats per escrit davant la Junta Electoral Provincial de Lleida, abans del novè dia posterior al de la convocatòria; així com la pròrroga de la competència de les juntes electorals constituïdes amb motiu de les eleccions generals de 28 d’abril de 2019.
 
Pel que fa a les candidatures, estableix que les poden presentar els partits polítics, les federacions i les coalicions de partits legalment registrats, i les agrupacions d’electors avalades amb la firma d’un mínim del 3% del cens electoral del terçó corresponent. També regula l'escrit de presentació de cadascuna, que ha d'expressar clarament la denominació, les sigles i el símbol del partit, federació, coalició o agrupació que la promou, així com el nom i cognoms dels candidats que hi estan inclosos.
 
També queda regulada la durada de la campanya electoral, que serà de 15 dies; els espais gratuïts de propaganda en les emissores de televisió i de ràdio públiques, en les desconnexions en el territori d'Aran, segons els vots obtinguts per cada partit, federació o coalició en les últimes eleccions al Consell General d'Aran; així com els models de paperetes, sobres i documentació electoral, que han de complir les característiques i les condicions d'impressió assenyalades al decret, entre altres aspectes.
 
Control de la comptabilitat electoral
 
En darrer lloc, el Govern ha aprovat el decret que regula les subvencions i el control de la comptabilitat electoral en les properes eleccions al Consell General d'Aran.
 
És l'Administració de la Generalitat, amb càrrec al pressupost del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per al 2019, qui subvenciona les despeses ocasionades als partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d'electors amb motiu d’aquests comicis, d'acord amb les regles següents:
 
·       291,84 euros per cada conseller electe;
·       0,58 euros per vot aconseguit per cada formació política en les circumscripcions electorals on com a mínim un membre hagi estat proclamat conseller;
·       i 0,23 euros per cada elector d'una circumscripció electoral on la formació política hagi aconseguit un conseller electe, per les despeses originades per la tramesa directa i personal als electors dels sobres i les paperetes electorals, o de propaganda i publicitat electoral, sempre que la formació política hagi presentat llistes en totes les circumscripcions del territori d'Aran.
 
Cap partit polític, federació, coalició o agrupació d'electors podrà superar en aquestes eleccions, per a despeses electorals, el límit que resulti de multiplicar per 0,22 euros el nombre d'habitants de la població de dret de les circumscripcions electorals on presentin candidatures. La quantitat resultant de l'operació anterior pot incrementar-se 1.702,59 euros per cada circumscripció on les formacions polítiques presentin candidatures. En cap cas la subvenció corresponent a cada formació política no pot ultrapassar la xifra de despeses electorals declarades justificades per la Sindicatura de Comptes en l’exercici de la seva funció fiscalitzadora.
 
Com a despeses electorals, s’entén la confecció de sobres i paperetes electorals; la propaganda i la publicitat que promou el vot; el lloguer de locals per celebrar actes de campanya electoral; les remuneracions al personal no permanent que presta els seus serveis a les candidatures; mitjans de transport i despeses de desplaçament dels candidats i del personal al servei de la candidatura; la correspondència i el franqueig; i els interessos dels crèdits rebuts per a la campanya electoral, entre altres.
 
 
El Govern impulsa la construcció del Centre d’Interpretació dels Sòls dels Pirineus a Tremp
 
El Consell Executiu ha acordat encarregar a Infraestructures.cat la gestió de l’execució del Centre d’Interpretació dels Sòls dels Pirineus a Tremp promogut per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquest encàrrec inclou la gestió del procés de licitació i d’adjudicació dels contractes de serveis i d’obres necessaris per construir aquest centre, amb una inversió total prevista de gairebé 1,7 milions d’euros. Es preveu que aquest equipament obri les portes al públic el primer trimestre de 2021.
 
El Centre d’Interpretació dels Sòls del Pirineu (CSIP), el primer d’aquestes característiques a Catalunya, vol esdevenir el centre de referència dels monòlits de sòls tant de l’àmbit pirinenc com de tot Catalunya. La missió d’aquest centre és adquirir, conservar, estudiar, exposar i difondre una col·lecció de monòlits de sòls representatius dels Pirineus i de Catalunya, i promoure la transmissió i la difusió del coneixement dels sòls, dels seus valors com a elements  imprescindibles per a la vida a la Terra, i de la cultura edafològica a tots els nivells.
 
L’edifici del CSIP es construirà en uns terrenys que l’Ajuntament de Tremp ha cedit a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, en el marc d’un conveni de col·laboració, i que estan situats al costat de l’actual edifici del Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) de l’ICGC. El futur Centre constarà de dues plantes –soterrani i nivell carrer– i estarà connectat mitjançant una passarel·la amb el CSTP. La superfície total construïda serà de 665 metres quadrats, distribuïts en 340 m2 de soterrani i 325 m2 de planta nivell carrer.
 
El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional la Casa de la Vila i de les antigues escoles de les Franqueses del Vallès
 
El Govern ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, la Casa de la Vila i de les antigues escoles, a les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), i delimitar-ne l’entorn de protecció.
 
L’edifici de la Casa de la Vila i de les antigues escoles és un dels exemples modernistes més remarcables del Vallès. Destaquen els elements decoratius propis del període modernista, tant en la façana com en l’interior, amb la utilització d’una varietat d’arts aplicades d’aquest corrent artístic, com la ceràmica vidriada, vidrieres policromes, torre i escales, forges en baranes i esgrafiats.
 
Cal remarcar, com a fet diferencial que el converteix en un dels pocs exemples a Catalunya, la seva tipologia singular en planta, amb la composició aleatòria de diferents edificis que responen a la juxtaposició de diferents usos (administració, escoles, casa dels mestres i patis sectorials).
 
El Govern subscriu un acord amb la província equatoriana d’Azuay i l’Organització de Regions Unides per impulsar programes de sobirania alimentària i nutricional
 
El Govern ha aprovat la subscripció d’un Memoràndum d’entesa amb el Govern Autònom Descentralitzat Provincial de l’Azuay (República de l’Equador) i l’Organització de Regions Unides/Fòrum Global de Governs Regionals i d’Associacions de Regions per impulsar programes de sobirania alimentària i nutricional.
 
L'objectiu del Memoràndum és treballar conjuntament en la planificació i implementació de les accions d'enfortiment de la sobirania alimentària de la província de l’Azuay, a través del programa CRECER i altres projectes institucionals impulsats per la Prefectura de l’Azuay, així com en altres aspectes relacionats amb la consecució de les metes de l'objectiu “Fam Zero” dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
 
L’Organització de Regions Unides/Fòrum Global de Governs Regionals i d’Associacions de Regions (ORU-FOGAR), de la qual la Generalitat de Catalunya n’és membre, té com un dels seus objectius fomentar la col·laboració entre regions i governs intermedis, i ha tingut un paper molt actiu en facilitar el contacte entre les dues administracions. A més, amb la seva participació en l’acord, explorarà futures aliances amb altres regions i organismes internacionals, especialment amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO).
Aquest és el primer acord en aquesta matèria que signarà el Govern, que ja està treballant en altres propostes en diverses regions del món amb la mateix problemàtica.
 
Finalment, el Govern ha aprovat el nomenament de Lluís Ridao i Martín com a director de l’Agència Catalana de l’Aigua.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 381

Foto de la roda de premsa del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa del Govern (Rubén Moreno) 216

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 259

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined