- El Consell Executiu també ha aprovat concedir una subvenció a Nissan per millorar la competitivitat de la planta de Barcelona; subvencions de suport a l’art contemporani; i la convocatòria d’altres subvencions a entitats del tercer sector ambiental
Coincidint amb el segon aniversari de l’1 d’octubre, el Consell Executiu ha adoptat el següent compromís en la reunió que ha mantingut aquest matí:
"Les societats madures, responsables i compromeses s’expressen de manera democràtica i pacífica. I ho fan també a través del vot, per escollir els seus representants a les institucions o per pronunciar-se sobre qualsevol afer d’interès públic. I això és el que va fer la ciutadania de Catalunya el Primer d’Octubre de 2017. Malgrat un estat d’amenaça, por i violència per part d’aquells que volien el silenci i la imposició en lloc de l’expressió i la voluntat, el Primer d’Octubre és i serà sempre una data de compromís, d’afirmació, de solidaritat, de proposta, de col·lectivitat, de dignitat i d’esclat democràtic a favor del dret a l’autodeterminació.
El Govern de Catalunya afirma que l’esperit d’aquell dia, dels dies que van precedir el referèndum i de les jornades que el van seguir, especialment amb el del 3 d’octubre, quan vam sumar forces i la ciutadania va sortir al carrer en defensa dels drets i les llibertats, és l’esperit amb què haurem d’encarar els desafiaments del futur i sobretot en aquest camí cap a la República catalana que serà inevitable i que volem construir amb i per a tothom. Sempre amb un compromís innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular, el vot i la democràcia. Aquesta és la manera de fer del poble de Catalunya. Ho ha estat històricament i ho és ara encara. I la seva cohesió social neix de l’expressió lliure, de la capacitat de fer realitat els projectes col·lectius i personals. La llavor de la convivència és la paraula, el respecte dels drets socials, civils i polítics i la capacitat de decidir col·lectivament.
El Primer d’Octubre serà sempre una jornada fundacional del republicanisme d’avui a Catalunya. El republicanisme entès com el compromís de les persones amb el seu entorn, de l’individu amb el col·lectiu, i com un compromís de país i amb el món. Aquell dia, la societat catalana es va apoderar i va plantar cara a la barbàrie. Dos milions tres-cents mil ciutadans van anar a votar i van defensar les urnes. La societat catalana, com a dipositària dels drets civils i polítics, va defensar-los assumint totes les conseqüències, essent colpejada i agredida per les forces enviades pel Govern espanyol. Així com també van assumir greus conseqüències el Govern de la Generalitat i els màxims representants polítics que avui són a la presó o a l’exili per haver complert un mandat electoral. També molts ciutadans, alcaldes i regidors han estat perseguits acusats d’haver contribuït a fer possible el Primer d’Octubre.
El Govern de la Generalitat de Catalunya es compromet amb la radicalitat democràtica, amb el dret d’autodeterminació, amb el diàleg, amb la cohesió social, amb el respecte escrupolós dels drets humans, els drets civils i les llibertats col·lectives. Es compromet a avançar sense excuses cap a la República Catalana, perquè sigui una realitat. Es compromet a persistir fins a aconseguir la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les persones exiliades. El Govern es compromet a fer aquest camí de l’única manera com sabem i volem: democràticament i pacíficament. Es tracta d’un compromís amb la ciutadania de Catalunya, pensi com pensi, per fer d’aquest un país millor per viure i fer realitat els nostres projectes col·lectius i personals.
És un compromís amb Catalunya, la democràcia, els drets i la llibertat."
Subvenció a Nissan per millorar la competitivitat de la planta de Barcelona
En la reunió setmanal, el Govern també ha autoritzat al Departament d’Empresa i Coneixement a concedir una subvenció a Nissan Motor Ibérica per al projecte d’inversió en una nova planta de pintures, per un import de 3 milions d’euros distribuïts en les anualitats 2020, 2021 i 2022. Nissan té prevista una inversió en la implantació d’una nova planta de pintures amb els següents objectius: reduir les emissions i el consum energètic; millorar la qualitat i la competitivitat; i millorar l’ergonomia de l’operació.
La inversió comportarà un salt tecnològic significatiu que millorarà la competitivitat de la planta de Barcelona i la posicionarà de forma més favorable per optar a la fabricació de nous models o respondre a eventuals increments de la demanda. En aquest sentit, el projecte d’inversió respon als objectius de competitivitat empresarial i sostenibilitat de l’activitat que es contemplen tant al Pla de Govern com al Pacte nacional per a la indústria.
Marc de col·laboració per executar el projecte europeu INTERREG EUROPA-START EASY
Avui el Govern també ha aprovat el marc de cooperació entre els socis de les diferents regions europees que formen part del projecte europeu INTERREG EUROPA – START EASY, una iniciativa liderada per la Generalitat amb l’objectiu d’identificar bones pràctiques que propiciïn l’entorn per a la millora de la competitivitat empresarial, oferint eines intel·ligents que possibilitin de forma fàcil i àgil la creació d’empreses. El passat 27 d’agost el Govern va aprovar l’acceptació de la subvenció INTERREG-EUROPE que permet la participació de Catalunya al projecte. La subvenció europea total per aquest projecte START-EASY ascendeix a 1.592.641 euros, dels quals 433.789 euros es destinaran a la Generalitat. La subscripció d’avui permet establir les bases per endegar el treball col·laboratiu d’aprenentatge i coneixement interregional establert pel programa europeu.
La Generalitat —a través del Departament d’Empresa i Coneixement i en l’àmbit d’actuació de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE)— participa conjuntament amb set entitats municipals, regionals i estatals de diversos països de la Unió Europea. Els socis de projecte busquen facilitar significativament la creació d’empreses que contribueixi a millorar la competitivitat i augmentar l’ocupació a la UE.
Convocatòria de subvencions a entitats del tercer sector ambiental
El Consell Executiu ha aprovat la convocatòria de subvencions a entitats del tercer sector ambiental per un import de 600.000 euros, entre 2020 i 2022, per ajudar a finançar actuacions d’educació i sensibilització ciutadana envers el patrimoni natural i la biodiversitat. El tercer sector ambiental de Catalunya està format per organitzacions privades sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic, la missió de les quals es vincula amb la protecció i millora ambiental.
Subvencions de suport a l’art contemporani de Barcelona i Girona
A més, el Govern ha concedit una subvenció de 330.000 euros a l’Institut de Cultura de Barcelona, per finançar les activitats a Fabra i Coats, Centre d’Art Contemporani de Barcelona durant els anys 2019 i 2020; i una de 355.300 euros a l’Ajuntament de Girona per finançar les activitats del Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona durant els anys 2019 i 2020. Aquests dos centres formen part de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, que té per objectiu garantir una presència bàsica de les arts visuals contemporànies al país per ajudar a equilibrar el teixit artístic a Catalunya, de manera coordinada amb l'Administració local i els agents artístics del territori.
D’altra banda, el Govern també ha concedit una subvenció al Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona de 475.000 euros, per finançar les activitats relacionades amb el Pla d’exposicions del Museu l’any 2019.
Millores al Consell Consultiu de Pacients de Catalunya
El Govern també impulsarà millores en l’estructura, composició i funcionament del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, l’òrgan assessor que representa les entitats de pacients davant l’Administració catalana i que permet donar veu als pacients. En aquest sentit, el Consell Executiu ha pres coneixement de la consulta pública prèvia que elaborarà el Departament de Salut per tal de redactar un projecte de decret del Consell, un òrgan creat el 2012. L’objectiu és millorar i actualitzar-ne la configuració, així com la seva organització i funcionament.
Nomenaments
Per últim, el Govern ha aprovat nomenar Guadalupe Gómez Melis, com a presidenta del Consell Català d’Estadística del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; Elisabet Nebreda Vila com a directora general d’Afers Globals del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; i Pere Ferrer Sastre com a director general de la Policia del Departament d’Interior.
1