• L’objectiu és investigar, d’una banda, si s’han preservat els drets i les llibertats i, de l’altra, l’actuació dels cossos de seguretat a Catalunya en els aldarulls i actes vandàlics ocorreguts
  • El Govern lamenta que s’hagin hagut de repetir eleccions per la “prepotència” de Sánchez després de l’acord entre PSOE i Unides Podem. Budó assegura que l’Executiu “seguirà garantint el dret de tothom a mobilitzar-se pacífica i democràticament”

  • El Govern prepara un projecte de llei per aprofundir en la transparència de l’activitat dels lobbies, el control democràtic i la lluita contra la corrupció

 

Roda de premsa del Govern 12.11.19 Portaveu Meritxell Budó

El Govern ha aprovat el Pla de Treball de la Comissió d’investigació sobre els fets ocorreguts arran de la publicació de la Sentència 459/2019 del Tribunal Suprem sobre l’1 d’octubre, la creació de la qual va ser aprovada en la reunió del Consell Executiu del passat 29 d’octubre.

Avui el Govern ha acordat “traslladar” al Parlament de Catalunya una “proposta” dels objectius, l’abast i els continguts bàsics del pla de treball de l’esmentada comissió que es centraran en “l’anàlisi i la investigació de l’impacte de la sentència en la preservació dels drets i les llibertats fonamentals i, al mateix temps, de l’actuació dels cossos de seguretat a Catalunya en els aldarulls i actes vandàlics” durant els dies posteriors a la publicació d’aquesta sentència, segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

La comissió d’investigació també incorporarà la documentació elaborada pel Síndic de Greuges de Catalunya relacionada amb l’actuació dels cossos de seguretat

El Govern lamenta que s’hagin hagut de repetir eleccions per la “prepotència” de Sánchez després de l’acord entre PSOE i Unides Podem

La consellera i portaveu del Govern ha celebrat que Pedro Sánchez entengui la necessitat de la política de pactes” i que “s’obri a entendre que forma part del joc democràtic modern”, després que avui s’hagi conegut l’acord entre el PSOE  i Unides Podem per a la constitució d’un govern a Espanya.

Tot i això, Budó ha lamentat que s’hagin hagut de repetir les eleccions per arribar aquí: “La prepotència, la incapacitat i el rebuig a la política de pactes de Sánchez han portat a la repetició d’eleccions perquè l’escenari no hagi canviat gaire respecte de l’abril i perquè hi hagi més inestabilitat i més ultradreta a les institucions”, ha denunciat. Així mateix, Budó ha explicat que el president Torra va tornar a trucar ahir Pedro Sánchez, que no es va posar al telèfon amb l’excusa que estava reunit.

En clau de país, la portaveu ha expressat la “satisfacció” del Govern perquè les eleccions es van celebrar “amb tota normalitat”, malgrat algunes veus que anticipaven el contrari. Budó ha celebrat que les forces independentistes han incrementat la seva representació, tant al Congrés com al Senat, i ha destacat que 30 dels 48 diputats de Catalunya estan a favor que se celebri un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya democràticament.

“El Govern seguirà garantint el dret de tothom a mobilitzar-se pacífica i democràticament”

A preguntes dels periodistes sobre el tall de l’AP-7 organitzat per Tsunami Democràtic a l’alçada de la Jonquera, la portaveu Budó ha assegurat que el deure del Govern es “fer compatible el dret a la mobilització amb la resta de drets”:

“Hem de garantir les manifestacions sempre que siguin cíviques, pacífiques i democràtiques. Ho hem garantint en les mobilitzacions del sector del taxi, del transport, a l’aeroport del Prat i moltes altres mobilitzacions. Garantim el dret de mobilització de tothom i no ho fem en funció de les ideologies”, ha afirmat.

“Lamentem els danys colaterals que puguin haver causat les mobilitzacions, però com a Govern hem de garantir que la societat pugui manifestar-se en contra de les sentències injustes”, ha afegit.

D’altra banda, la consellera i portaveu també ha lamentat que el Govern no fos informat a través dels canals oficials del canvi d’hora del ple del Parlament previst per avui a la tarda i que finalment s’ha celebrat al matí coincidint amb la reunió del Govern. A causa d’aquest canvi, el president Torra i el conseller Buch, diputats a la cambra catalana, no han pogut assistir a la votació de diverses mocions.

Ahir mateix a la nit, la consellera Budó va traslladar al president del Parlament la “contrarietat” per la modificació i avui, durant la reunió del Govern, l’Executiu “s’ha fet seva” aquesta queixa:

“Considerem que és una manca de respecte institucional que no havia passat mai, i per això traslladem el malestar per part del Govern. Entenem que en una relació normal entre institucions hauria estat recomanable que l’oficina del president del Parlament s’hagués posat en contacte amb l’oficina del president de la Generalitat, però malauradament no ha estat així i una de les conseqüències és que s’ha perdut una moció que s’hauria pogut guanyar”, ha denunciat Budó.

Pel que fa la moció a favor de l’autodeterminació aprovada al ple del Parlament, la portaveu ha afirmat que la voluntat del Govern és que “es pugui exercir lliurement el dret d’autodeterminació i que es pugui parlar de tot amb el Govern espanyol, també del dret d’autodeterminació”. En aquest sentit, ha reiterat que el Govern “reclamarà” que l’autodeterminació “és un dret inherent als pobles, també al de Catalunya”.

El Govern prepara un projecte de llei per aprofundir en la transparència de l’activitat dels lobbies, el control democràtic i la lluita contra la corrupció

En segon lloc, el Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de Llei dels grups d’interès i la representació d’interessos davant les Administracions Públiques de Catalunya.

La voluntat del Govern és que “les lleis incloguin l’anomenada ‘petjada normativa’, és a dir, que incorporin una memòria amb totes les aportacions que hi hagin fet els lobbies o representants d’interessos durant la tramitació”, ha explicat Budó.

Es tracta d’una petjada normativa que farà pública la legítima influència dels grups d’interès en l’elaboració de les lleis i deixarà testimoni de tots els contactes que els alts càrrecs del Govern i els directius de l’Administració de la Generalitat hagin mantingut amb els representants d’interessos, tota la documentació que hagin aportat i un estudi de l’impacte de les reunions i les al·legacions d’aquests lobbies en els processos de redacció de les lleis.

Aquest projecte normatiu preveu convertir l’actual Registre de grups d’interès de Catalunya en el “Registre de representació d’interessos” fruit d’una definició més acurada de les persones o organitzacions que s’hi han de registrar com a condició per mantenir reunions amb directius i alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat i dels ens locals.

Amb aquests canvis, fruit de l’experiència acumulada des de l’aprovació de la Llei de transparència i la posada en marxa del Registre de grups d’interès de Catalunya, el Govern vol aprofundir en la transparència de la relació dels representants d’interessos amb els alts càrrecs de l’Administració de la Generalitat i dels ens locals. L’avantprojecte de llei és ara fa 4 anys, com a mesura de control democràtic i per la lluita contra la corrupció.

El Govern aprova el Llibre Blanc del Pla Europa

El Govern també ha aprovat el Llibre Blanc del Pla Europa del Govern, que fixa la visió de Catalunya sobre la Unió Europea. La seva elaboració es va posar en marxa ara fa un any amb la voluntat d’afirmar la presència i la influència de Catalunya a Europa i, alhora, apropar la ciutadania al projecte europeu.

Després d’un procés participatiu obert a la societat civil perquè hi fes les seves aportacions, el Llibre Blanc del Pla Europa representa l’expressió del compromís europeista de Catalunya i té per objectius impulsar, coordinar i promocionar la posició del Govern a l’entorn dels grans debats i les iniciatives actuals de la Unió Europea amb caràcter transversal.

L’Acord aprovat avui té per missió “promoure la presència i la influència de Catalunya a Europa i fer de Catalunya un actor solvent i reconegut, treballant per l’Europa unida en la diversitat i reconciliada dins dels seus valors fundacionals”, en paraules de la portaveu Budó.

S’emmarca en el Pla de Govern i contribueix a la consecució dels seus objectius de dues maneres. D’una banda, en una actuació ascendent, de cara les institucions europees i els actors europeus, mostrant la identitat europea dels catalans; esdevenint actors principals en els debats europeus i normalitzant a nivell europeu el debat i la possibilitat de l’ampliació interna de la UE.

I per altra, en una actuació descendent, de cara a la ciutadania, apropant-la al projecte europeu. En els darrers anys es constata un risc de desafecció i creixent distància entre la ciutadania de Catalunya i el projecte de construcció europea. Per fer front a aquesta dinàmica, i enfortir la nostra tradicional vocació europeista, el Govern considera que cal enriquir el debat polític, econòmic i social a Catalunya sobre l’Europa que volem construir amb l’objectiu que la ciutadania s’identifiqui en el projecte europeu i hi renovi la confiança.

El Govern garanteix l’obertura de l’Estació d’Esquí de Boí Taüll i es manté l’activitat econòmica i els llocs de treball de la zona

El Govern també ha renovat el seu compromís en la gestió de l'Estació d'Esquí de Muntanya de Boí Taüll. Concretament, ha autoritzat la formalització d’un conveni de cooperació entre Actius de Muntanya SA i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per a la gestió conjunta de la temporada 2019 – 2020.

Actius de Muntanya SA s’ocuparà de les relacions amb els treballadors, col·laboracions mercantils, proveïdors, empreses subministradores d’energia i també amb les Administracions Públiques. I Ferrocarrils de la Generalitat col·laborarà en la direcció de gestió i elaborarà un pla de viabilitat així com un pla d’inversions que haurà de lliurar al Govern en acabar la temporada 2019-2020.

Amb aquesta decisió, ha assegurat la portaveu Budó, el Govern “garanteix l’obertura de l’Estació d’Esquí la temporada 2019-2020, que constitueix un element clau en l’activitat econòmica i de generació de llocs de treball directes i indirectes a la Vall de Boí i a la comarca de l’Alta Ribagorça”. En concret, depenen de l’estació d’esquí uns 140 llocs de treball directes i més de 300 d’indirectes.

El Govern crea la Comissió Interdepartamental d’Avaluació de Polítiques Públiques 

El Govern ha aprovat la creació de la Comissió Interdepartamental d'Avaluació de Polítiques Públiques. Adscrita al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, per impulsar i coordinar l’avaluació de les polítiques públiques a la Generalitat i al seu sector públic li correspondrà l’impuls, la coordinació i el seguiment de la planificació governamental i departamental d’avaluacions dins de la Generalitat de Catalunya, així com vetllar per  la incorporació en la presa de decisions dels resultats i les evidències de les avaluacions, coordinar les estratègies d’impuls de l’avaluació, proposar instruments i normatives de desenvolupament i millora i fer els seguiment del compliment de la normativa i els principis de transparència en l’àmbit de l’avaluació de polítiques públiques.

Malgrat que en els darrers anys s’han realitzat actuacions rellevants en la institucionalització de l’avaluació de polítiques públiques, aquesta encara no es troba plenament integrada dins del cicle de gestió. Es fa necessària, doncs, la introducció de mesures addicionals d’impuls, dinamització i formalització que en facilitin una institucionalització efectiva.

Aquesta Comissió Interdepartamental ha de contribuir a obtenir evidències rigoroses i objectives per facilitar la presa de decisions, per assolir una òptima consistència, coherència i rellevància,  i per dotar la Generalitat de Catalunya d’un mecanisme de governança, ordenació i planificació conjunta.

El Govern impulsa el català al món digital per mitjà de la contractació administrativa

El Govern també ha acordat noves mesures per fomentar l'ús del català per mitjà de la contractació pública de l’Administració de la Generalitat i les entitats que en depenen o hi estan adscrites.

L’acció de la pròpia Administració actua com a vector de foment de la llengua en benefici de tota la societat. Les mesures en la contractació pública tenen un impacte positiu en la disponibilitat lingüística en català de productes i serveis, que repercuteix més enllà de l’àmbit merament administratiu.

La política de normalització lingüística requereix l’adequació a les noves realitats socials, tecnològiques i de comunicació, especialment arran de l’impacte de les tecnologies digitals i la implantació creixent de productes i serveis que les incorporen i integren.

En conseqüència, el Govern ha acordat incorporar noves previsions en matèria de llengua en els procediments de contractació pública que garanteixin la inclusió del català en productes i serveis que integren tecnologia digital i garantir l’ús correcte de la toponímia de Catalunya en la seva forma oficial en els sistemes gràfics i operatius de funcionament.

El Govern protegeix els elements de fusteria de la Casa Navàs de Reus

També s’ha aprovat modificar la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, de la Casa Navàs, a Reus (Baix Camp).

L’any 1991 el Govern ja va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, la Casa Navàs, a Reus. La finalitat de l’Acord adoptat avui és ampliar la llista de béns mobles que es consideren vinculats a l’immoble.

Concretament, s’amplia la protecció als quinze elements que configuren la fusteria de la botiga de la Casa Navàs, projectada també per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, en estil modernista, i realitzada entre el 1902 i 1905 per considerar que també formen part inseparable del monument històric.

Altres acords del Govern

Finalment, el Govern ha autoritzat l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa, ACCIÓ, a atorgar una subvenció a la fundació Eurecat per tal d'impulsar el centre tecnològic referent de Catalunya. Concretament, s’hi destinaran 20 milions d’euros.

El Govern també ha autoritzat els recursos per dur a terme les actuacions necessàries per minimitzar els danys ocasionats per l’incendi de la Ribera d’Ebre de 26 de juny de 2019.  Amb aquest acord, el Govern autoritza l’encàrrec d’aquests treballs a Forestal Catalana, SA, per un import màxim de 2.178.298,84€, distribuïts al 50% entre l’actual anualitat i la de l’any vinent. Aquestes actuacions facilitaran la regeneració natural del bosc, disminuiran els riscos relacionats amb l’erosió, i permetran millorar algunes infraestructures bàsiques per a la prevenció d'incendis forestals.

 

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar) 488

Foto de la roda de premsa del Govern (Autor: Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa del Govern (Autor: Jordi Bedmar) 152

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 335