
query_builder 8 gener 2020 16:06
thumb_up Acords del Govern
El Consell Executiu ha aprovat el Projecte de llei de facilitació de l’activitat econòmica, amb l’objectiu d’impulsar l’activitat econòmica, establint els criteris i instruments per fer més àgil i eficient la relació entre les administracions catalanes i les empreses i emprenedors. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que el Govern és conscient que “un dels principals entrebancs dels autònoms i empreses és la burocràcia” i que amb aquesta nova regulació l’Executiu vol posar en el centre les necessitats d’empreses i autònoms “per fer-los la vida mes fàcil”. Durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern la consellera d’Empresa i Coneixement ha explicat que “es tracta d’una regulació pionera a Europa” en l’àmbit de l’activitat econòmica, ja que farà possible l’aplicació del principi “Only Once”, segons el qual “les empreses només hauran de lliurar una sola vegada les seves dades en tots els seus tràmits amb totes les administracions”. Aquest principi impulsat per les directrius de la Unió Europea integra els tres nivells d’administració (català, local i estatal).
Aquesta normativa —sense precedents en matèria de facilitació— beneficiarà 564.000 empreses i 362.000 autònoms (el 89% de les empreses i el 91% dels autònoms) i suposarà un estalvi de 38,4 milions d’euros anuals per als agents empresarials beneficiats.
Una altra de les novetats de la futura llei és la creació d’una autopista administrativa per a “projectes empresarials estratègics”, afavorint la implantació d’empreses amb valor afegit i presència tecnològica, especialment els que impliquin inversions productives preferentment en l’àmbit industrial i logístic.
El text, que iniciarà ara la seva tramitació parlamentària, preveu mesures per reduir les càrregues burocràtiques, minimitzant la intervenció administrativa; ofereix serveis proactius a l’empresa, basats en la gestió i l’anàlisi de les seves dades; i estableix un nou model de relació entre l’empresa i les administracions. Aquest nou model de relació es fonamenta en la confiança mútua, la relació digital per defecte, l’aportació de dades una única vegada, l’eliminació de les càrregues administratives innecessàries, l’estandardització dels procediments, la celeritat en la tramitació, i la transparència.
La consellera ha volgut subratllar que el projecte —que dona continuïtat a la Finestreta Única Empresarial (FUE)— “és fruit d’un treball col·laboratiu del Govern, a través del Departament d‘Empresa i Coneixement amb representants dels diferents agents econòmics implicats”. En els darrers dos anys, en un procés liderat per l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE), s’han fet sessions de treball, comunitats de pràctiques, jornades, seminaris, i reunions tècniques amb organitzacions empresarials i sindicals, cambres de Comerç, col·legis professionals, gremis, empresaris i autònoms, i amb representants del món local.
Les principals novetats del projecte de llei són:
La llei beneficiarà el 89% de les empreses catalanes, que ocupen 2,8 milions de treballadors, el 84% del total. Pel que fa als autònoms, comportarà beneficis per al 91% d’aquests. Així mateix, la reducció dels tràmits, la major transparència, la simplicitat dels procediments i l’eliminació del temps d’espera per iniciar l’activitat empresarial comportaran una reducció estimada de costos de 38,4 milions d’euros l’any.
De forma detallada, la simplificació del règim d’intervenció permetrà estalviar 26 milions d’euros, i l’establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions d’euros gràcies a l’aplicació del principi d’aportació de dades una única vegada, i 8,2 milions d’euros pel fet d’aplicar l’administració digital.
Catalunya ja lidera a nivell europeu altres iniciatives de facilitació administrativa orientades a l’impuls de l’activitat econòmica, com el projecte INTERREG EUROPA-START EASY, que fomenta pràctiques administratives per a la millora de la competitivitat de les startups, dotant d’eines intel·ligents que possibilitin la creació d’empreses de forma fàcil i àgil. Aprofitant l’ecosistema d’startups existent a Catalunya, el projecte es focalitza en aquest tipus d’empresa de base tecnològica, tot i que la intenció és aplicar els resultat al conjunt del sector empresarial català. En la iniciativa, liderada per la Generalitat, hi participen institucions d’Itàlia, França, Bèlgica, Lituània, Polònia, Letònia i Lituània.
El president Torra anirà dilluns a Estrasburg
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat que el president Torra, acompanyat d’altres membres del Govern, assistirà dilluns a Estrasburg al Ple del Parlament Europeu on el president Puigdemont i el conseller Comin assistiran ja com a Eurodiputats. Pel que fa al vicepresident Junqueras, el Govern insisteix en reclamar al Tribunal Suprem que acati la sentència del TJUE i confia que així ho faci. Però, si finalment no ho fa, Budó ha assegurat que “per indicació del president Torra aquest Govern serà diligent per tal de garantir que el senyor Oriol Junqueras pugui assistir com a eurodiputat el dilluns en el ple que se celebrarà a Estrasburg en el Parlament Europeu” sempre d’acord amb el criteri dels serveis jurídics i la defensa del vicepresident Oriol Junqueras.
La consellera de la Presidència ha confirmat que des d’ahir estan en contacte els gabinets dels presidents Sánchez i Torra per fixar una data per la reunió a la que es van emplaçar telefònicament abans de la investidura. En tot cas, la portaveu la assegurat que les negociacions entre els dos executius s’iniciaran “quan així ho acordin els dos presidents en aquesta primera reunió”.
En relació al contingut dels assumptes a abordar en la mesa de negociació, la consellera ha recordat que el passat dissabte el president Torra ja va anunciar la convocatòria d’una trobada entre “tots els actors de l’independentisme” per tal d’acordar tots els “continguts, condicions i garanties de la negociació”. Aquest consens “donarà més força” al president Torra en la negociació, ha assegurat.
Finalment, la portaveu ha informat que el president Torra ha presentat avui davant al Tribunal Suprem les mesures cautelaríssimes sobre la resolució de la JEC en relació a la seva inhabilitació, i ha tornat a insistir que “el Govern no acceptarà la inhabilitació del president ni com a president ni com a diputat perquè la JEC no és l’òrgan competent per decidir sobre la pèrdua de condició de diputat d’un membre del Parlament de Catalunya”.
El Govern aprova el Pla de sequera
El Govern també ha aprovat el Pla de sequera, una eina que farà possible millorar la gestió dels episodis d’escassetat d’aigua a les conques internes de Catalunya. El Pla de sequera substituirà l’aprovació i l’aplicació dels decrets de sequera, una eina que fins ara s’activava en situacions de falta d’aigua i que comportava mesures de gestió restrictives i d’aplicació global.
Amb l’objectiu d’adaptar-se a les característiques de cada zona, el Pla de sequera divideix el territori de les conques internes catalanes en un total de 18 unitats d’explotació, que es defineixen en funció dels recursos d’aigua que s’utilitzen per garantir les diferents demandes (aigua superficial regulada pels embassaments o bé aigües subterrànies) i de la pluviometria. D’aquesta manera, les mesures s’adapten a cada realitat i no de manera general i homogènia com passava amb els decrets de sequera.
Una de les principals novetats del Pla de sequera és l’activació de mesures preventives molt abans d’arribar a una situació de sequera. En aquest sentit, a mesura que disminueixen les reserves dels recursos convencionals (embassaments i aqüífers), agafen més rellevància el recursos d’aigua no convencionals, com la dessalinització, l’ús de pous de sequera i l’aigua regenerada.
Entre finals de setembre i principis de desembre es van activar mesures per incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en el sistema Ter Llobregat, arran de disposar de menys del 60% de reserves. Amb l’adopció d’aquestes solucions (amb les dessalinitzadores del Llobregat i la Tordera funcionant al 70 i al 75%, respectivament), s’ha alentit la disminució de reserves en els embassaments, allargant en el temps la necessitat d’adoptar mesures més restrictives en cas que la situació no millori.
El Pla de sequera determina cinc escenaris en funció de l’estat de les reserves d’aigua: normalitat (embassaments al 60% de la seva capacitat o superior), prealerta (per sota del 60%), alerta (40%), excepcionalitat (25%) i emergència (16%).
El Govern aprova la consulta pública per regular la imatge corporativa i la identificació pública dels Mossos d’Esquadra
El Govern ha acordat avui aprovar la consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret pel qual es reguli la imatge corporativa i la identificació pública dels membres del cos de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, a proposta del conseller d’Interior.
Un dels objectius principals que es vol assolir amb aquesta iniciativa és facilitar i agilitzar la identificació del cos de Mossos d’Esquadra dins el sistema de seguretat pública de Catalunya, i garantir-ne l’efectivitat operativa. D’altra es vol contribuir a millorar la protecció de la seguretat ciutadana i, en tot cas, la seguretat pública.
Adhesió al Fons de finançament a les comunitats autònomes per al 2020
El Govern ha acordat sol·licitar a l'Administració General de l'Estat l’adhesió al compartiment Facilitat financera del Fons de finançament a les comunitats autònomes per al 2020.
L’any 2019, Catalunya va abandonar el Fons de Liquiditat Autonòmica (el conegut FLA) i es va adherir a aquesta fórmula de finançament reservada a les comunitats que compleixen amb els objectius de dèficit i deute i amb el període mitjà de pagament a proveïdors.
Per segon any consecutiu, doncs, el Govern de la Generalitat ha formalitzat l’acord d’adherir-s’hi. Aquesta via de finançament va suposar per a l’any 2019 8.047 milions d’euros i la previsió per al 2020 es situa en 10.257 milions d’euros.
Altres Acords de Govern
L’Executiu també ha aprovat la creació de la Gerència de Serveis Comuns del Districte Administratiu de la Marina del Port. Aquest ens crearà un model gerencial que centralitzarà els serveis comuns del complex d’oficines administratives, que reunirà en la primera fase els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, de Polítiques Digitals i Administració Pública, de Justícia, i algunes unitats d’Empresa i Coneixement.
Finalment, el Govern ha aprovat una inversió de 18 milions d’euros per millorar el servei prestat pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Així, l’Agència Catalana de l’Aigua atorgarà una subvenció directa a favor del Consorci, distribuïda en quatre anualitats:
Aquest ajut farà possible l’execució de diversos projectes, que tenen per objecte assolir una millor qualitat de l’aigua tractada, garantir el subministrament i reduir la possibilitat d’alteracions al servei per afecció d’agents externs. L’ajut correspon al 50% de l’import total de les actuacions previstes.
1