- El pla vol “acostar Catalunya al nivell dels països nòrdics” en aquesta matèria
- El Govern rep l’informe del Gabinet Jurídic que rebutja el cessament del president Torra per part de la JEC
- El Govern segueix de prop la situació a la Canonja
El Govern ha aprovat l’Estratègia de lluita contra la corrupció amb un paquet de 25 mesures que s’han d‘implementar en els propers dos anys. Aquest Acord “dona compliment al compromís adquirit pel Govern el juny de l’any passat d’elaborar una Estratègia de lluita contra la corrupció en un termini de sis mesos”.
Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu. Budó ha citat “la creació d’un sistema de protecció integral dels alertadors, la formació dels Mossos en la lluita contra la corrupció i els criteris de selecció de personal directiu basats en mèrits” com a mesures destacades d’una Estratègia que vol “acostar Catalunya al nivell dels països nòrdics” en matèria de transparència i bon govern.
Per elaborar-la, s’ha comptat amb la implicació de tots els departaments de l’Administració de la Generalitat, s’han tingut presents els criteris establerts per l’Oficina Antifrau de Catalunya, la Sindicatura de Comptes i el Síndic de Greuges, s’ha comptat amb la participació de la societat civil organitzada i d’experts en integritat i lluita contra la corrupció, s’han analitzat les evidències internacionals sobre el tema i s’ha recollit la visió de la ciutadania a través de processos participatius.
Un cop fetes totes aquestes aportacions, a l’Acord de Govern d’avui s’especifiquen més d’una vintena d’actuacions concretes "pioneres a l'Estat espanyol" que han de ser implementades en un període màxim de 2 anys pel Govern de la Generalitat de Catalunya, especificant-ne la descripció i els departaments responsables d’executar-les.
De manera complementària, també ha estat aprovat un model de governança que garanteix el seguiment i l’avaluació de l’execució de l’Estratègia i es creen tant el programa de suport a la Implementació com l’Espai de participació ciutadana de seguiment.
El Govern rep l’informe del Gabinet Jurídic que rebutja el cessament del president Torra per part de la JEC
El Govern ha pres coneixement de l‘informe elaborat pel Gabinet Jurídic de la Generalitat en relació amb l’Acord de la Junta Electoral Central sobre la condició de president del MHSr. Joaquim Torra.
“La conclusió és clara: una interpretació extensiva de les causes de cessament del president de la Generalitat suposaria una vulneració del dret fonamental de participació política i, a més, significaria introduir una causa de cessament del president que no existeix en el marc estatutari i legal aplicable. És a dir, l’Acord adoptat per la JEC no té afectació i, per tant, no pot comportar el seu cessament com a president”, ha explicat la portaveu Budó.
El Govern segueix de prop la situació a la Canonja
El Govern ha celebrat la reunió setmanal, que ha tingut lloc “inusualment” en dimecres per permetre l’assistència del president Torra i de membres del Govern a la sessió plenària del Parlament Europeu a Estrasburg, amb la vista posada a la Canonja, on ahir es va produir una explosió en una empresa química. La portaveu Budó ha explicat que l’Executiu ha fet un repàs de les últimes informacions disponibles i de la situació dels ferits.
Pel que fa a la reunió entre el Govern i els partits i entitats independentistes convocada pel president per a aquesta tarda, Budó ha concretat que l’objectiu de la trobada és “treballar el consens entre les diferents formacions independentistes per definir els eixos bàsics que s‘han de plantejar en la mesa de negociació entre el Govern català i l’espanyol”.
En aquest sentit, la portaveu ha recordat que el dret a l’autodeterminació, la fi de la repressió i l’amnistia dels presos polítics i el lliure retorn dels exiliats són qüestions irrenunciables per al Govern.
Finalment, Budó ha lamentat que alguns partits hagin declinat participar a la taula de partits convocada per a aquest divendres. “La voluntat del Govern és dialogar amb tothom i escoltar tothom”, motiu pel qual ha demanat al principal partit de l’oposició que s’ho repensi i assisteixi a la reunió.
La consellera també ha explicat que els gabinets dels presidents Torra i Sánchez continuen treballant per tancar la data i el lloc de la reunió entre els dos mandataris, prèvia a la mesa de diàleg bilateral entre els governs.
Noves Delegacions del Govern a l’Argentina, Mèxic i Tunísia
En la reunió d’avui, el Govern ha aprovat els nous Decrets de les Delegacions del Govern de la Generalitat a l’Argentina, Mèxic i Tunísia. El Govern va aprovar l’expansió de la xarxa de Delegacions a l’exterior al Magreb i a l’Amèrica Llatina el mes de juny de l’any passat. Amb aquests nous Decrets s’actualitzen les funcions de cadascuna de les delegacions i es consolida la xarxa de representació a l’exterior en aquestes dues àrees.
Subministrament de vacunes per al 2020
D’altra banda, el Govern ha aprovat la contractació del subministrament de les vacunes sistemàtiques i les no sistemàtiques per aquest any 2020. La vacunació és una de les intervencions sanitàries més efectives que ens han permès reduir la incidència de malalties infeccioses que ocasionaven una morbiditat i mortalitat importants.
D’aquesta manera, s’ha aconseguit l’eliminació d’algunes malalties com la diftèria, la poliomielitis, el tètanus neonatal o la rubèola congènita, de les que no s’han produït casos en els darrers anys; en altres malalties, com el xarampió o la rubèola, s’ha aconseguit eliminar-ne la transmissió dins del territori i només s’han produït aparicions ocasionals o brots per contagis procedents de l’exterior; o bé, s’ha aconseguit mantenir una baixa incidència d’altres malalties.
A banda de la reducció anual de desenes de milers de casos, les vacunes també aporten altres beneficis com la reducció de la càrrega assistencial i de la despesa sanitària.
Aquest Acord comporta destinar més de 13 milions d’euros a l’adquisició de les vacunes sistemàtiques previstes al calendari de vacunacions i també de les vacunes no sistemàtiques per front a les necessitats d’immunització per a aquest any 2020.
Sol·licitud d’inhibició al Jutjat de Barbastre en la reclamació de l’art del Museu de Lleida
Finalment, el Govern ha plantejat al Jutjat de Barbastre que s’inhibeixi en la reclamació de l’art del Museu de Lleida.
En aquesta qüestió, com ja és conegut, el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya s’han pronunciat en repetides ocasions a favor de mantenir i respectar la unitat i la integritat de la col·lecció del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, uns extrems que ja es van veure compromesos durant l’aplicació de l’article 155, el desembre de 2017, quan van ser traslladades una quarantena d’obres procedents del monestir de Sixena.
Recentment, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre ha declarat que 111 bens més han de ser lliurats de forma immediata a les parròquies per mediació del Bisbat de Barbastre-Monzó.
El Govern de la Generalitat va plantejar un conflicte jurisdiccional en considera que aquesta decisió "contravé les competències" que en matèria de patrimoni cultural català té atribuïdes, amb caràcter exclusiu, la Generalitat de Catalunya. La conseqüència directa del recurs és que ha quedat en suspens la tramitació de les actuacions i, en conseqüència, no es pot executar fins que no es resolgui el conflicte de jurisdicció plantejat.
2