• La portaveu Budó ha destacat que “els beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital, als quals se’ls hagi denegat una beca general d’estudi, estaran exempts de pagament dels preus acadèmics dels serveis universitaris”
Portaveu Meritxell Budó, roda de premsa Govern (30.06.20)

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat els Acords de Govern aprovats aquest matí pel Consell Executiu. Budó ha anunciat l’aprovació del decret de preus universitaris per al curs 2020-2021 que fixa una reducció del 30% de la matrícula en els estudis de grau i màster per a tots els estudiants de les universitats públiques catalanes. I, en aquest sentit, ha assegurat que “durant la negociació pressupostària vam insistir en la necessitat de disposar d’uns pressupostos de la Generalitat actualitzats per al 2020” perquè s’ha pogut “aplicar una rebaixa del 30% dels preus per crèdit dels serveis acadèmics docents dels estudis de grau i dels estudis de màster a les universitats públiques”, respecte dels preus fixats al decret del curs 2019-2020.

Amb aquesta rebaixa, com a mínim més del 85% del cost d’un grau universitari va a càrrec del finançament directe de la Generalitat. Per tant, el cost majoritari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació. “Aquest percentatge supera el 95% en el cas dels estudiants amb famílies amb rendes més baixes que es podran beneficiar dels descomptes addicionals”, ha especificat Budo.

En aquesta línia i de forma addicional, el Govern ha mantingut la política pròpia de les beques Equitat per afavorir l’accés a la universitat. D’aquesta manera, els estudiants amb rendes que se situïn en els trams 1 i 2 i que no gaudeixin de matrícula gratuïta, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris. Aquesta rebaixa seria del 70% al 80%, respecte al preu màxim de grau i del 20% al 25% en el cas dels màsters.

La consellera de la Presidència ha destacat, com novetat, que “els beneficiaris de l’Ingrés Mínim Vital, als quals se’ls hagi denegat una beca general d’estudi, estaran exempts de pagament dels preus acadèmics dels serveis universitaris,  ja que es tenen en compte les circumstàncies d’empobriment sobrevingut a causa de la Covid-19”.

 

Paral·lelament, també s’ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives matrícules perquè, en els casos degudament justificats, els estudiants puguin pagar a preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la situació d’emergència per la COVID-19 en l’actual curs 2019-2020.

El Govern també ha aprovat el Decret llei d’organitzacions interprofessionals agroalimentàries amb el seu reglament. La normativa té l’objectiu de donar un marc normatiu al sector agroalimentari per a crear una organització interprofessional. La consellera Budó ha assegurat que “la nova normativa respon a una necessitat del sector de disposar d’instruments per poder ser més competitius i guanyar massa crítica en els mercats, alhora que ens permet donar compliment a les resolucions del Ple Monogràfic del Parlament”.

 

El sector agroalimentari català està format per un important nombre de petites i mitjanes empreses del sector productor i transformador que “es troben en un clar desequilibri davant dels grans grups de la distribució minorista que concentren la demanda”. Amb aquest Decret llei “es defensa l’existència d’un model propi i diferenciat de comerç de proximitat, en equilibri amb els diversos formats de distribució comercial”.

 

El Consell Executiu també ha acordat elaborar el Pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH 2020-2022, i que impulsa el Govern amb la Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya. L’objectiu del pacte és “canviar la percepció del VIH a la societat catalana i afrontar la serofòbia. A més de vigilar les situacions de discriminació i garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos”. El Pacte també ha de facilitar l’accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH, i fomentar la igualtat de tracte en el treball, seguint la Recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball.

D’altra banda, el Govern ha aprovat el Pla DonaTIC de la Generalitat de Catalunya, “un pla que pretén promoure el talent i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic”, ha explicat Budó.

El Pla DonaTIC de la Generalitat de Catalunya, amb la creació de la comissió interdepartamental de seguiment, s’ha estructurat en quatre eixos: fer les TIC atractives pel talent femení del futur, despertant vocacions tecnològiques; visibilitzar la dona tecnològica; formar i capacitar digitalment a tothom per combatre l’escletxa digital, principalment femenina, i la discriminació en l’adquisició de competències digitals; i promoure una participació plena de les dones en la presa de decisions i emprenedoria, incorporant criteris d’igualtat en la selecció de professionals, contribuint a l’ascens de les dones en posicions de lideratge i combatent l’escletxa salarial.

 

Per aconseguir els objectius, la consellera de la Presidència ha explicat que “el Pla DONATIC contempla la creació de l’observatori DONATIC que publiqui estadístiques i dades que permetin avaluar la progressió de la participació de la dona en el sector TIC; o el foment de la xarxa de dones en el sector TIC, i la seva promoció a empreses, administracions i societat civil”. A més, amb la voluntat de visibilitzar la dona tecnòloga, el Departament de Polítiques Digitals ha promogut que els mitjans de comunicació facin d’altaveu i siguin prescriptors de dones referents en els seus sectors d’activitat, de manera que puguin inspirar i ajudar a incrementar la participació femenina en el sector.

El Govern també ha aprovat autoritzar la modificació dels terminis i condicions establertes al conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a tal efecte. A través del nou conveni que se signarà, l’Ajuntament cedirà gratuïtament a la Generalitat la propietat de dues parcel·les - de 20.006 m2 i 6.500 m2, respectivament- ubicades a la Zona Franca de Barcelona per construir-hi equipaments penitenciaris.

La portaveu del Govern també ha explicat que l’Executiu català ha acordat atorgar una subvenció de 500.000 euros a la Fundació Joan Miró - Centre d'Estudis d'Art Contemporani per al finançament de les despeses de funcionament de l’entitat durant l’any 2020. Aquesta subvenció s’emmarca en el Pla de rescat del sector cultural impulsat pel Govern per pal·liar i minimitzar al màxim les conseqüències econòmiques de la pandèmia de la COVID-19.

 

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 659