- Les conselleres de Cultura i d’Educació i Formació Professional han presentat l’experiència didàctica coincidint amb l’obertura de les inscripcions als instituts per participar en el projecte
- Aquest recurs educatiu permet apropar els monuments catalans als joves de forma dinàmica i engrescadora, amb situacions d’aprenentatge que combinen sessions de treball a l’aula i una experiència de realitat virtual.
- Ja han participat 48 centres i 6.000 alumnes de tot Catalunya a les proves pilot, i els docents han valorat l’experiència amb un 9,57 sobre 10

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, han presentat avui el projecte “Els ulls de la història. L’experiència didàctica” a l’Institut Viladomat de Barcelona.
Aquesta experiència didàctica s’emmarca dins d’“Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català”, un projecte del Departament de Cultura impulsat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
Amb l’objectiu de socialitzar el patrimoni arreu del territori, “Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català” gira al voltant de tres eixos: noves museografies i experiències de realitat virtual als monuments (actualment implementat al Conjunt rupestre de la Roca dels Moros, la Cartoixa d’Escaladei i el Centre del romànic de la Vall de Boí); el nou espai de promoció territorial “Espai Moja: Catalunya Patrimoni Viu”, situat al Palau Moja de Barcelona i la proposta educativa que avui s’ha presentat “Els ulls de la història. L’experiència didàctica”, que s'adreça als centres de secundària de Catalunya.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha afirmat que aquesta experiència immersiva “renova i actualitza relats, incloent criteris de gènere i classes subalternes, partint de petites històries i personatges ben documentats, històries quotidianes que sovint poden semblar anecdòtiques però que ens permeten anar d’allò particular a allò general” i ha afegit que ara “arriba també a les aules” perquè “l’alumnat pugui viure el patrimoni des de dins” i “ha de servir perquè el patrimoni esdevingui una eina viva per a l’educació”.
La consellera ha explicat que aquest curs s’han fet proves pilots que han arribat a 48 escoles i 6.000 alumnes de tot Catalunya i la valoració ha estat molt positiva, amb una valoració del 9,57 sobre 10 per part dels docents. En aquest sentit, Hernández ha anunciat que el projecte s’estendrà per tot el país i “de cara el curs que ve arribarem a 80 centres i calculem que hi participaran 10.000 alumnes; gairebé el doble que aquest curs actual”.
La consellera de Cultura ha agraït la col·laboració del Departament d’Educació i ha afirmat que “aquest projecte és un exemple de com Cultura i Educació anem de la mà”. “La cultura i l’educació ens transformen, ens empoderen i ajuden a construir una societat més equitativa, més cohesionada i més crítica”, ha reblat.
Per la seva part, la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha destacat que “un dels aspectes fonamentals de la concepció d’aquesta iniciativa és el desenvolupament del sentit crític dels alumnes”. Niubó ha remarcat que “és un fet cabdal per a nosaltres, i ha d’assentar unes bases sòlides per poder formar ciutadans preparats pel món d’avui, on existeix un alt risc de desinformació, on circulen milers de notícies falses, pel món dels algoritmes de les xarxes socials, ciutadans que puguin discernir fets d’opinions, amb coneixements i sòlids valors democràtics”. “Els alumnes han d’estar preparats, no només per llegir i escriure, també per saber entendre el món”, ha subratllat.
“Els ulls de la història. L’experiència didàctica”
L’experiència didáctica té com a objectiu acostar el patrimoni a l’alumnat des d’un llenguatge proper, accessible i engrescador. Es tracta d’una experiència vivencial i col·lectiva on la tecnologia es posa al servei dels continguts.
Actualment es pot escollir entre quatre experiències didàctiques, una per cada monument: el Conjunt rupestre de la Roca dels Moros, la Cartoixa d’Escaladei, el Centre del romànic de la Vall de Boí i el Castell de Miravet. En cada experiència es planteja una situació d’aprenentatge que combina entre 9 i 11 sessions de treball a l’aula i una sessió de Realitat Virtual al mateix centre educatiu.
Aquests recursos educatius treballen els sabers i les competències, principalment, de ciències socials però també de llengua catalana, educació plàstica i, fins i tot, tecnologia. Es treballen diverses cronologies, des de la prehistòria, amb l’origen de les pintures rupestres d’El Cogul fins al segle XIX, amb el redescobriment i posada en valor de l’art romànic.
Oberta la convocatòria d’inscripcions per al curs vinent
La presentació d’avui coincideix amb l’obertura de la convocatòria d’inscripcions per la primera edició del projecte. Des d'avui mateix els centres de secundària interessats poden omplir el formulari de sol·licitud per participar el pròxim curs 2025-2026.
El curs 2024-2025 ha estat un any de proves pilot. Ha comptat amb la participació de 48 centres de secundària i gairebé 6.000 alumnes de tota Catalunya. Les proves pilot han permès adaptar el nombre i les mides de les sales de Realitat Virtual itinerants i comprovar que les situacions d’aprenentatge plantejades encaixen amb les necessitats dels centres educatius. Els docents que han participat en el pilot han valorat l’experiència amb un 9,57 sobre 10.
La primera edició suposarà el desplegament complet de tots els recursos per fer arribar el patrimoni cultural català a l’alumnat de secundària i permetre que assoleixi un aprenentatge significatiu.
Treball guiat a l’aula i una experiència de Realitat Virtual
Els centres educatius que vulguin sol·licitar “Els ulls de la història. L’experiència didàctica”, hauran d'escollir una de les situacions d’aprenentatge del projecte. En aquests moments n’hi ha tres de disponibles i a partir del gener del 2026 se n’afegirà una quarta dedicada al Castell de Miravet.
Cada centre ha de presentar una proposta educativa que expliqui com integrar la situació d’aprenentatge al seu centre. A més , cal que proposin un espai que permeti la instal·lació de la sala de Realitat Virtual al llarg de tota la setmana.
Actualment, es disposa de 4 sales de Realitat Virtual itinerants perquè l’experiència arribi a tots els centres participants. Les sales tenen unes mides d’entre 48 i 80 m2 per tal de poder-se ajustar a l’espai disponible de cada centre escolar. L’aforament a l’interior de la sala és de 9 a 12 alumnes per cada torn.
Una vegada acceptada la sol·licitud, el centre rep la Guia de la Situació d’Aprenentatge, amb tot el material necessari per implementar les sessions de treball a l’aula i preparar-se per l’experiència amb ulleres de Realitat Virtual. Les sessions de treball es fan abans i després de l’experiència i en elles s’aprofundeix en l’etapa històrica i la realitat sociopolítica en què s’emmarca l'experiència escollida. El professorat compta amb una guia educativa on es desenvolupen els continguts, les dinàmiques, els materials i les eines d’avaluació.
La sala de Realitat Virtual, que s’instal·la temporalment al centre educatiu, permet a l’alumnat viatjar al passat i conèixer les persones i els indrets que conformen el nostre llegat, des del centre. En aquesta experiència, d’uns 25 minuts de durada, l’alumnat interactua amb el seu entorn, descobreix com es vivia en el passat en primera persona i, finalment, resol un petit qüestionari interactiu per consolidar coneixements.