· Artur Mas defensa el model d’immersió lingüística català i assegura que “els articles de la LEC que parlen del català a l’escola no estan impugnats per ningú i, per tant, no hi ha d’haver cap sentència contrària”
· El president subratlla que l’euro per recepta s’aplica “excloent-ne els col·lectius més necessitats, més de 200.000 persones a Catalunya” i que suposarà “un màxim de 16 cèntims d’euro al dia”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest matí al Parlament la “competitivitat” que demostra l’economia catalana “perquè, malgrat les dificultats actuals, depèn cada vegada més del que passa al món i cada vegada menys del que passa a Espanya”. Aquest fet, tal com ha explicat el president, es deu al fet que “l’any passat per primer cop les exportacions catalanes a l’estranger van superar les vendes catalanes a la resta d’Espanya”.
Les últimes dades sobre el pes de les exportacions en el comerç global de Catalunya mostren que les exportacions a l’estranger van suposar el 52,9%, mentre que les exportacions a la resta de l’Estat van ser del 47,1%. D’aquesta manera, per primer cop en la història recent, al 2011 l’economia catalana va obtenir un superàvit comercial en els seus intercanvis comercials internacionals de l’1,8% del PIB.
Davant d’aquest escenari, el president ha conclòs que “només podrem sortir bé i més ràpid de les dificultats actuals si depenem de l’exterior, d’Europa i del món”, un fet que es tradueix en “que ens funcioni el turisme, les exportacions, i la inversió estrangera”. I, en aquest aspecte, el cap de l’Executiu ha assegurat que es demostra que “l’acció exterior de la Generalitat és fonamental” i que “el Govern hi ha de tenir un paper, com el té i el tindrà”.
Defensa del model lingüístic català
Durant la sessió de control al Parlament, i en resposta al grup parlamentari d’ERC, el president ha tornat a defensar el model d’immersió lingüística de Catalunya, assegurant que “el curs que ve s’aplicarà la llei, que vol dir que no es tocarà res de la immersió del català respecte al que hi ha ara”.
“El Govern el que fa és defensar el nostre model i dir clarament que no hi haurà ni un pas enrere, perquè el model està socialment acceptat per més del 90% de la societat catalana i per una amplíssima majoria d’aquesta cambra i, sobretot, perquè hi ha una llei, la LEC, també àmpliament votada per aquesta cambra i avui vigent, que està per sobre de qualsevol decret impugnat”, ha defensat en seu parlamentària el cap del Govern.
En aquest sentit, el president ha subratllat el fet que “els articles de la LEC que parlen del català a l’escola no estan impugnats per ningú i, per tant, no hi ha d’haver cap sentència contrària amb això ara per ara”. També ha demanat a ERC que “no creï intranquil·litat on no hi ha de ser” i ha afirmat que el que ha de preocupar és que “a Madrid es vulgui fer alguna iniciativa legislativa de modificació de la llei actual” que pugui anar en contra de la immersió lingüística en català.
En resposta a la líder del PPC, el cap de l’Executiu ha remarcat que “quan els alumnes catalans acaben l’ensenyament obligatori treuen les mateixes notes de castellà que a la resta de l’Estat” i això demostra que “no hi ha cap problema” amb el model actual.
Euro per recepta: un màxim de 16 cèntims d’euro al dia
En un altre moment de la sessió de control, el president ha defensat l’euro per recepta assegurant que la mesura s’aplica “excloent-ne els col·lectius més necessitats, més de 200.000 persones a Catalunya” i que suposarà “un màxim 5 euros al mes, és a dir, un màxim de 16 cèntims d’euro al dia”.
“Si volem fer sostenible el nostre sistema sanitari i el volem fer millor o mantenir-lo millor que a la resta de l’Estat, també hem de prendre decisions pròpies”, ha afirmat el president, destacant que “a vegades pagar una mica més suposa tenir coses millors i això cal saber valorar-ho”.
Sobre aquest tema, Artur Mas ha retret al Partit Popular de Catalunya la seva intenció de presentar la modificació de la llei de l’euro per recepta i ha declarat que si ho fan “convertiran el que havia estat un acte de responsabilitat en el major acte d’irresponsabilitat de la història de la política parlamentària catalana”. També ha recordat a Alícia Sánchez-Camacho que “les resolucions del Parlament s’han de complir, sempre i que no contradiguin lleis aprovades pel propi Parlament” i que, per tant, si hi ha una llei aprovada, com és el cas dels pressupostos, “la resolució, que està molt per sota d’una llei, no es pot complir”.
En resposta al grup del PSC, que s’ha mostrat contrari a l’aplicació de la mesura, el cap de l’Executiu els ha demanat “votar igual que els socialistes bascos, a favor del concert econòmic, i així no haurem d’aplicar res d’això”, i ha destacat que els socialistes “tenen una part molt important de la clau perquè això canviï”.
2