El Departament de Cultura, el MNAC i el MACBA consensuen un nou criteri de delimitació de les tasques de les dues institucions

query_builder   8 novembre 2012 15:58

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura, el MNAC i el MACBA consensuen un nou criteri de delimitació de les tasques de les dues institucions

  • Desapareix el criteri cronològic a l’hora de delimitar les col·leccions d’ambdós museus i cada institució operarà segons la seva funció específica 
  • El MNAC té la missió de construir el cànon de l'art català en les diferents etapes de la seva història i el MACBA té l'encàrrec de aprofundir en l'art experimental, tant català com internacional
Fotografia de la presentació de l'acord de delimitació d eles tasques del MNAC i el MACBA
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Miquel Roca, i el president de la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Leopoldo Rodés, han presentat avui el nou criteri de delimitació de les tasques de tots dos museus. També han assistit a l’acte Pepe Serra, director del MNAC, i Bartomeu Marí, director del MACBA. El conseller Mascarell ha explicat que “desapareix el criteri cronològic a l’hora de delimitar les col·leccions del MACBA i del MNAC i cada institució operarà segons la seva funció específica”.
 
El MNAC tindrà una missió de construir el cànon de l'art català en les diferents etapes de la seva història, amb l’objectiu d’elaborar el relat de les manifestacions artístiques catalanes sense cap mena de límit cronològic, de forma multidisciplinària i situant-les en el context que sigui més adient per a posar-les en valor.
 
Per la seva banda, el MACBA té l'encàrrec de aprofundir en l'art experimental, tant català com internacional, amb l’objectiu de representar la contemporaneïtat de la creació artística catalana i internacional des de la transversalitat interdisciplinària i elaborar-ne un relat de rellevància global.
 
L’acord presentat avui, un cop aprovat per la Junta de Museus, deixarà sense validesa el dictamen de la Junta que regia des de 1992 segons el qual el MNAC s'ocupava de l'art català fins al 1940 i el MACBA de les darreres 7 dècades.
 
Durant la presentació, el conseller Mascarell ha explicat “des de fa uns mesos hem anat treballant per anar buscant una solució que ens permetés que els dos principals museus de casa nostra establissin una relació el més cooperativa i el més ben definida possible. De la feina que se n’ha fet se’n deriva aquesta proposta que presentem avui”. El conseller ha destacat que amb aquest acord “hem fet un pas imprescindible perquè el conjunt del sistema museístic català acabi agafant la coherència que tots desitgem”.
 
El president del MNAC, Miquel Roca, ha remarcat que “és un acord que significa l’inici una nova etapa per al MNAC, per moltes raons, amb moltes ambicions, amb molts projectes”. “Però és l’inici d’una nova etapa, perquè és la configuració diferent de l’objectiu i el projecte que el MNAC representava. I per tant, l’iniciem amb tota la il·lusió i la responsabilitat que això comporta”, ha afegit Miquel Roca.
 
El president de la Fundació MACBA, Leopoldo Rodés, ha afirmat que ha estat un “acord molt fàcil, perquè no hi havia desacord. El document posa definitivament les coses molt clares a la ciutat i al país. Estem en un moment en què les sinèrgies són molt importants i crec que hi ha moltes coses a fer plegats”. Leopoldo Rodés ha assegurat que “hi ha una predisposició total perquè les peces de la Fundació MACBA siguin compartides amb altres museus”.
 
 
Treball coordinat entre els dos museus
 
Així mateix, s’ha acordat que el MNAC i el MACBA treballaran coordinadament de manera constant amb l’objectiu d’augmentar la rellevància, el coneixement i el gaudi de l’art per part dels ciutadans i dels visitants d’ambdós museus i d’articular narratives que situïn l’art català en el context internacional. Amb aquest objectiu, les dues institucions han concertat els següents acords:
 
  • Establir una política de préstec mutu i prioritari i sense intercanvi econòmic entre els dos museus, que posen les seves respectives col·leccions a disposició dels projectes museogràfics de qualitat que ambdues institucions puguin organitzar de forma conjunta o separada. 
  • Coordinar les polítiques d’adquisició de cadascuna de les dues institucions. 
  • Coordinar les programacions expositives dels dos museus, i potenciar projectes comuns. 
  • Compartir, en la mesura del possible, serveis i recursos tècnics (magatzems, restauració, programes d’investigació, etc.)
 
 
(Més informació al dossier adjunt)

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Acord de delimitació de les col·leccions del MNAC i el MACBA

Dossier de premsa: Acord de delimitació de les col·leccions del MNAC i el MACBA
PDF | 502

Fotografia de la presentació de l'acord de delimitació de les col·leccions del MNAC i el MACBA

Fotografia de la presentació de l'acord de delimitació de les col·leccions del MNAC i el MACBA
JPG | 3483