Dia Mundial de la Tuberculosi

La incidència actual de la tuberculosi és de 18 casos per 100.000 habitants, la taxa més baixa dels darrers 23 anys

query_builder   22 març 2013 11:43

event_note Nota de premsa

Dia Mundial de la Tuberculosi

La incidència actual de la tuberculosi és de 18 casos per 100.000 habitants, la taxa més baixa dels darrers 23 anys

 

La tuberculosi pulmonar és una malaltia contagiosa que es transmet per via aèria i durant l’any 2011 es van notificar 1.353 casos.
 
L’Agència de Salut Pública treballa per mantenir els esforços realitzats per a la prevenció i el control de la malaltia i per mantenir aquesta disminució observada en els darrers anys.
 

 

El proper diumenge, 24 de març, es commemora el Dia Mundial de la Tuberculosi, amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans sobre l’amenaça que suposa la tuberculosi per a la salut global. El lema d’enguany, "Que la tuberculosi s’elimini durant la meva vida", fa referència a la necessitat d’actuar localment per tal d’aconseguir l’eliminació mundial de la tuberculosi d’aquí a l’any 2050.
La tuberculosi pulmonar és una malaltia contagiosa que es transmet per via aèria. En absència de tractament, cada pacient amb tuberculosi contagia, per terme mitjà, entre 10 i 15 persones l’any. Malgrat això, la tuberculosi es pot evitar i curar. Això exigeix una prevenció, un diagnòstic fet al més aviat possible i un tractament mantingut durant un temps per assolir uns resultats eficaços.
 
L’Organització Mundial de la Salut estima que anualment al món hi ha més de vuit milions de persones amb tuberculosi (el 13% de les quals també estan infectades pel virus de la immunodeficiència humana) i en moren 1,4 milions a causa de la malaltia. Tots els països hi estan afectats, però la majoria dels casos són a l’Àfrica (30%) i l’Àsia (55%), i el 35% de tots els casos mundials es concentra en dos països, l'Índia i la Xina.
 
A la majoria dels països occidentals, la tuberculosi ha disminuït de forma important des de principis del segle passat. A Catalunya també ha estat així i, des de l’any 1996, coincidint amb la millora dels tractaments enfront del VIH i els esforços realitzats per a la seva prevenció i control, s’ha arribat a 1.353 casos de tuberculosi l’any 2011, que suposen 18 casos per 100.000 habitants, la taxa més baixa observada en els darrers 23 anys. Malgrat això, encara presentem una incidència de tuberculosis moderada i més elevada que a molts països de la Unió Europea. Una de les raons de l’alentiment de la davallada ha estat l’augment del nombre de malalts diagnosticats en població nouvinguda procedent de països en vies de desenvolupament, on la prevalença de la tuberculosi és alta.

1  

Fitxers adjunts

Manifest de l'Agència de Salut Pública

Manifest de l'Agència de Salut Pública
DOC | 119