· El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí, al Palau de la Generalitat, la presentació de la Commemoració del Tricentenari, celebració organitzada conjuntament pel Govern i l’Ajuntament de Barcelona
· Artur Mas ha assegurat que “commemorar el 1714 és un acte de justícia i de dignitat nacional” perquè “el que volem deixar clar és que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte polític”
· El president ha remarcat que la celebració ha de tenir un “to positiu” perquè “és una gran oportunitat per mostrar-nos al món amb les nostres millors cartes”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí, des del Palau de la Generalitat, que “la història l’escriuen els vencedors” i que aquest cop Catalunya també ho ha de ser. “Convertim-nos nosaltres aquest cop en vencedors. I fem-ho ensenyant les nostres millors cartes: la democràcia, l’esperit pacífic, la unió del poble i l’anhel de llibertat”, ha demanat el president.
Artur Mas ha llançat aquest missatge durant la presentació de la Commemoració del Tricentenari, celebració organitzada conjuntament pel Govern i l’Ajuntament de Barcelona, i que ha tingut lloc aquest matí al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
Després de l’explicació per part dels comissaris dels objectius i dels actes que formaran part d’aquesta celebració, el president ha volgut remarcar que “commemorar el 1714 és un acte de justícia i de dignitat nacional”. De justícia, perquè al llarg de la història de Catalunya “hi ha hagut moltes persones que han fet contribucions molt decisives, i algunes d’elles fins al final del que es pot arribar a donar per una causa, perquè ara tot això sigui simplement oblidat”. I un acte de dignitat nacional perquè, tal com ha subratllat Artur Mas, el que es pretén amb aquesta commemoració és “deixar clar que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte polític”. “A un objecte polític se li imposa la llengua, però un subjecte polític la tria. A un objecte polític se li recapten els impostos; un subjecte polític recapta els impostos”, ha remarcat el cap del Govern.
A partir de l’11 de setembre de 2014, quan es complirà el 300 aniversari dels fets de 1714, “el que farem també és subratllar i projectar la voluntat de construir un futur col·lectiu”, ha explicat el president. Un futur, ha dit, “al servei de tot el poble de Catalunya, que és divers, d’orígens i sensibilitats diferents”, però que “en els moments clau de la seva història ha aconseguit anar unit”. “I això no ho podem perdre”, ha subratllat el cap del Govern durant el seu parlament.
Sentit i sentiment de país
En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas ha remarcat que, si dins el poble català no hi hagués hagut aquest sentit de país i de sentiment de país, “avui Catalunya no existiria com la coneixem i encara menys tindria les aspiracions i anhels que té en aquest moment”.
Catalunya és un poble que, com tots els altres també té defectes, ha assegurat el president, però ha remarcat que si hem estat capaços de sobreviure i aplicar aquest sentit i sentiment de país de manera permanent “és perquè aquest poble, més enllà d’aquests defectes, atresora tota una sèrie de virtuts cíviques que avui també el fan un poble viu i valuós”.
Aquests tres segles d’història de Catalunya han demostrat, tal com ha explicat el cap de l’Executiu, que el conflicte entre Catalunya i Espanya ve de lluny. “Tres segles de conflicte gairebé permanent, amb moltes èpoques també de supeditació que, segurament, corresponen a un cert conflicte de cultures”, ha assegurat el president. Perquè, enfront “d’una cultura espanyola que tradicionalment ha intentat imposar”, “la catalana ha intentat sempre fonamentar-se en una cultura del pacte”. “I aquí hi ha hagut un xoc de mentalitats que encara avui en bona part perdura”, ha assenyalat el president.
Malgrat això, Artur Mas ha recalcat que els actes de commemoració del 1714 han de presentar-se “des d’un punt de vista molt positiu” i que no vagin en contra de ningú. “Tenim prou potència de projecte, prou virtuts cíviques, història per ensenyar i cultura positiva, com perquè haguem de fer les coses a la contra dels altres o per oposar-nos a altres”, ha dit el president.
En aquest sentit, ha remarcat que aquesta és “una gran oportunitat per ensenyar-nos al món amb les nostres millors cartes” i hem de procurar que “a tot el món ens vegin amb aquest sentit absolutament positiu”. D’aquesta manera, ha dit, “segurament serem millor entesos i acollits”.
“Parlarem d’història, de capacitat de resistència, d’esperit de lluita, de justícia i de dignitat, però sobretot hem de parlar de projecte de futur al servei d’un poble sencer”, ha reblat el president.
La presentació, que ha conduït l’actriu Sílvia Bel, ha comptat amb les intervencions dels comissaris per al 300 aniversari de l’onze de setembre de 1714, Miquel Calçada (comissari del Govern de la Generalitat) i Toni Soler (comissari de l’Ajuntament de Barcelona); dels alcaldes de Moià, Dionís Guiteras; de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch, en representació dels municipis implicats en l’acte commemoratiu. Els discursos finals han anat a càrrec de l’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i del president de la Generalitat, Artur Mas.
Durant la presentació, també hi ha hagut l’actuació musical de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí i del Cor de Cantaires de l’Orfeó Català, que ha interpretat el Cant dels Segadors que ha clos l’acte.
Nota: Adjuntem el dossier de premsa de la commemoració del tricentenari
1
Vídeos
2