La Generalitat actualitza el mapa dels centres de culte de Catalunya

query_builder   12 juliol 2013 12:56

event_note Nota de premsa

La Generalitat actualitza el mapa dels centres de culte de Catalunya

L'estudi comptabilitza un total de 7.958 centres de culte arreu del territori català, la qual cosa suposa un increment de l’1,36% respecte l’anterior edició del mapa de 2010. L’Església Catòlica segueix sent àmpliament majoritària (84% dels centres), mentre que s’han creat 135 nous llocs de culte pertanyents a religions minoritàries.
La Generalitat ha actualitzat el mapa de les religions de Catalunya, que recull amb dades del 2013 les xifres amb distribució comarcal dels llocs on es realitza culte de forma habitual. L’estudi comptabilitza un total de 7.958 centres arreu del territori català, corresponents a 13 confessions religioses.
 
Els resultats obtinguts enguany mantenen una lleugera tendència a l’alça, però no tan pronunciada com en anys anteriors. Concretament, s’ha registrat un augment de l’1,36% de la xifra de centres de culte respecte als 7.851 de l’any 2010. Aquestes dades es refereixen a centres de culte on es reuneix regularment una comunitat de fidels d’una mateixa religió, tot i que les entitats disposen d’associacions i altres agrupacions no estables que no han estat comptabilitzades en l’estudi.
 
A més del catolicisme, les religions analitzades han estat el judaisme, el cristianisme oriental, el cristianisme evangèlic, els testimonis cristians de Jehovà, l’Església Adventista del Setè Dia, l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, l’islam, la fe Bahà'í, l’hinduisme, el sikhisme, el budisme i el taoisme.
 
Les confessions religioses que han obert un major nombre de centres de culte en els darrers tres anys són les esglésies evangèliques (57), les comunitats islàmiques (36) i les comunitats cristianes ortodoxes (22). Percentualment, el major increment l’han viscut les comunitats ortodoxes (amb un augment superior al 70 %), les comunitats budistes (20%) i les comunitats islàmiques (18 %).
 
Pel que fa a la distribució geogràfica, les comarques que acumulen un major nombre de centres de culte són el Barcelonès (1.166), Osona (567) i el Vallès Occidental (383).
 
Catolicisme majoritari i evolució de religions minoritàries
 
L’Església Catòlica segueix sent àmpliament majoritària a Catalunya, amb més del 84% dels centres de culte. La tendència varia d’unes comarques a d’altres, si bé hi ha hagut canvis en l’organització de les parròquies i la reestructuració de les zones pastorals de diverses diòcesis que han modificat el nombre total.
 
Les confessions minoritàries agrupen gairebé el 16% dels centres de culte. D’aquestes, poc més de la meitat (52%) pertanyen a les esglésies evangèliques. Els centes de culte islàmics representen el 18% entre les confessions minoritàries, i els salons del Regne, dels Testimonis Cristians de Jehovà, poc més del 10%.
 
Les religions minoritàries han creat 135 nous centres de culte en els darrers tres anys, la qual cosa suposa un augment de poc més del 12%. Es visualitza que la tendència a la creació de nous centres de culte per part de les confessions minoritàries s’està frenant. En les darreres edicions dels mapes religiosos, l’increment havia superat àmpliament el 20%.
 
Les dades proporcionades per la Direcció General d’Afers Religiosos provenen de dues fonts. Les xifres sobre temples catòlics han estat facilitades pels deu bisbats amb seu a Catalunya. En canvi, la resta de religions han estat estudiades per l’equip Investigacions en Sociologia de la Religió, de la Universitat Autònoma de Barcelona, que realitza aquest estudi ininterrompudament des del 2001.
 
El detall de la informació sobre el mapa de centres de culte de Catalunya és disponible en el web de la Direcció General d’Afers Religiosos, que aquesta setmana ha estrenat presència a Twitter amb el compte @afersreligiosos.

1  

Fitxers adjunts

Mapa de centres de culte de Catalunya 2013

Mapa de centres de culte de Catalunya 2013
PDF | 818