El Departament de Cultura ha posat en marxa l’Accelerador de Projectes Europeus per ajudar els creadors i indústries culturals a obtenir recursos del programa Europa Creativa, que la Unió Europea posa en marxa aquest mes de gener. L’objectiu és que Catalunya obtingui 33,8 milions d’euros per a projectes culturals entre els anys 2014 i 2020.
Europa Creativa és un programa de la Unió Europea adreçat al sector cultural i creatiu i que compta amb un pressupost de 1.460 milions d’euros per als propers 7 anys. La Unió Europea endega aquest programa amb l’objectiu de promoure la internacionalització, enfortir la capacitat financera cultural, impulsar la innovació i estimular la creació de nous públics.
Durant la presentació de l’Accelerador de Projectes Europeus, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “els principis del Programa Europa Creativa encaixen amb els principis de treball de la Generalitat. La cultura del nostre país té un nivell d’excel·lència alt. La creativitat ha estat una constant del nostre país. El nostre talent creatiu té necessitat estructural d’internacionalització. Per això hem d’anar més enllà de la pròpia realitat física del país, perquè som exportadors culturals. Hem d’aprofitar que Europa Creativa recull el talent i ajuda a què la nostra cultura traspassi fronteres”.
Tot i que el Departament de Cultura s’ha marcat com a objectiu que els projectes Catalans rebin un total de 33,8 milions d’euros d’Europa Creativa, el conseller no descarta que la xifra final sigui superior: “Volem que un 2,5% o un 3% dels fons d’Europa Creativa arribi a Catalunya, i si podem, que entre 40 i 50 milions d’euros dels fons europeus arribin a Catalunya”.
Europa Creativa
El programa Europa Creativa ha publicat la primera convocatòria el desembre de 2013 i estarà vigent durant el període 2014-2020. Compta amb un pressupost de 1.460 mil milions d’euros per als propers set anys. Aquest programa de la Unió Europea fusiona els antics programes Cultura i MEDIA.
El Programa Europa Creativa pot comportar un gran nombre d’oportunitats i avantatges per a Catalunya. El nou programa contribuirà a posar en valor la riquesa cultural i lingüística de Catalunya i la potenciarà tot possibilitant els intercanvis i la cooperació; contribuirà a la creació de riquesa ajudant les empreses catalanes a desenvolupar el seu àmbit creatiu i cultural; possibilitarà la creació de llocs de treball, i contribuirà a la circulació de la producció cultural catalana.
La participació del Departament de Cultura: Catalunya Creativa
El Departament de Cultura, conscient de les oportunitats que pot generar el nou programa, fomenta la participació del sector cultural i creatiu català amb l’objectiu d’incrementar el nombre de projectes que optin a rebre als ajuts europeus. Ho fa a través de tres vies: un equip d’assessorament en projectes europeus, l’Accelerador de Projectes Europeus, i l’organització de jornades d’assessorament per poder accedir als diferents fons de finançament europeu.
Des de l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), a través d’un equip d’assessorament i de l’Accelerador de Projectes Europeus, es manté una interlocució continuada amb les empreses i professionals del sector cultural amb projectes estratègics, per tal d’informar-los i assessorar-los sobre els diferents ajuts europeus adreçats al sector. Fins ara, i des del mes de maig de 2013, s’han assessorat més de 50 de projectes de diversos àmbits.
L’accelerador acompanya els projectes al llarg de tot el procés per aconseguir fons europeus: ofereix un assessorament inicial a totes les propostes; posa a disposició de qui ho sol·licita assessorament i acompanyament administratiu; dóna suport en la recerca de socis internacionals per als projectes, i ofereix assessorament davant la Unió Europea.
A banda, el Departament de Cultura organitza jornades d’assessorament per a projectes. El proper 17 de gener ofereix una jornada informativa sobre el nou programa Europa Creativa, organitzada en col·laboració amb MEDIA Antena Catalunya. L’acte constarà de tres parts: una presentació institucional; una segona part de caire més reflexiu i d’anàlisi; i una tercera part més tècnica, sobre el funcionament de les diferents línies en concret. A banda, organitzarà sessions quinzenals, que sota el títol #Europecalls oferiran assessorament entre les empreses culturals creatives catalanes per poder accedir als diferents fons de finançament europeu. Seran trobades informals, de proximitat, amb una quinzena d’assistents per sessió. L’objectiu d’aquestes sessions, és facilitar la màxima informació i assessorament a les empreses culturals creatives catalanes per tal d’incentivar, fomentar i possibilitar l’accés dels seus projectes a les diferents línies d’ajut de la Comissió Europea.