• El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presentat aquest matí l’Enquesta de Seguretat Pública 2013 en matèria de trànsit davant la Comissió d'Estudi de la Seguretat Viària del Parlament
Foto
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha explicat avui en seu parlamentària que "des del Servei Català de Trànsit estem estudiant en quins trams de les autopistes podríem augmentar el límit de velocitat a 130 km/h". "Aquests trams haurien de complir tres premisses, que són: que siguin trams sense una sinistralitat prèvia, és a dir que siguin trams segurs; que siguin llargs, i que aquest augment sempre sigui una condició variable en funció de les condicions meteorològiques o ambientals", ha remarcat Espadaler.
 
El conseller Espadaler ha fet aquest anunci aquest matí en la presentació de l'Enquesta de Seguretat Pública 2013 en matèria de trànsit, que recull que un 65,7% dels ciutadans enquestats veuen favorable aquest augment de 130 km/h. Per contra, la meitat dels consultats no veuen clar que s'abaixin els límits de velocitat a les carreteres secundàries.
 
Així mateix un 63% considera que el Govern ha de continuar actuant contra els excessos de velocitat i valora amb un 7,3% de mitjana la implantació de la velocitat variable a les carreteres.
 
L'enquesta, presentada davant la Comissió d'Estudi de la Seguretat Viària del Parlament, també inclou, entre altres dades, l'evolució de la seguretat viària, les causes d'accidentalitat i la presència dels Mossos d'Esquadra a les carreteres.
 
Pel que fa a l'evolució de la seguretat viària, el 43% dels participants, gairebé a parts iguals i considerant conductors i no conductors, creuen que ha millorat o que segueix igual i li posen una nota d'un 6,6 sobre 10.
 
Sobre les causes d'accidentalitat, els consultats detecten com a factors principals els excessos de velocitat o les distraccions i li atorguen al consum d’alcohol i drogues una responsabilitat gairebé equiparable al dany que pot provocar la superació dels límits de velocitat.
 
Espadaler ha destacat que les conclusions de l'Enquesta ens indiquen que "hem de fer més coses". "El 73% dels ciutadans ens demanen que actuem en primer lloc sobre les persones que condueixen parlant per un telèfon mòbil. En segon lloc, un 70,7% vol que fem més accions sobre els conductors que han begut més alcohol del permès per la llei", ha destacat.
 
Pel que fa a la percepció que tenen els ciutadans sobre la presència dels Mossos d'Esquadra a les carreteres, puntuen amb un 6,9 la Divisió de Trànsit de la Policia, de manera que la situen en els millors nivells dels últims anys. Així mateix, demanen una presència i una visibilitat més grans dels controls de trànsit a les carreteres i valoren molt positivament els controls preventius, amb un 7,5.
 
Per la seva banda, Josu Gondra, responsable d'enquestes del Departament d'Interior, ha destacat que "per respecte a les víctimes, encara que la seguretat viària no estigui entre les principals preocupacions dels ciutadans, no vol dir que no sigui un tema de primeríssima importància per al Departament". 
 
Després de la presentació de l'Enquesta, el titular d'Interior també ha presentat davant la Comissió el Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020, que fixa la reducció d'un 50% de les víctimes mortals com a objectiu principal.
 
L'Enquesta de seguretat pública de Catalunya s’ha dut a terme durant el mes de juliol de 2013, amb entrevistes de forma aleatòria a 2.283 residents a Catalunya a partir dels 16 anys.
 
*Adjuntem el dossier de premsa amb tots els resultat de l'Enquesta.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1142