• Inclou 55 municipis de tot Catalunya i uneix paisatge, patrimoni, turisme i gastronomia
  • L’objectiu de la “Ruta 1714” és posar en valor i difondre el patrimoni, els escenaris, els monuments, els fets històrics i els personatges vinculats a la Guerra de Successió, i per extensió al segle XVIII català
  • La ruta cultural forma part del programa d’activitats del Tricentenari
Presentació Ruta 1714
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, i l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, han presentat avui a la Universitat de Cervera la “Ruta 1714. Itineraris pels escenaris de la Guerra de Successió”, impulsada pel Departament de Cultura. Aquesta ruta cultural, que forma part del programa d’activitats del Tricentenari, inclou 55 municipis de tot Catalunya i uneix paisatge, patrimoni, turisme i gastronomia.
 
L’objectiu de la “Ruta 1714” és posar en valor i difondre el patrimoni, els escenaris, els monuments, els fets històrics i els personatges vinculats a la Guerra de Successió, i per extensió al segle XVIII català.
 
En l’acte de presentació, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “aquest acte serveix de pòrtic a la ‘Ruta 1714’, una de les grans aportacions del Tricentenari a la societat. Descobrirem fets i personatges de la Guerra de Successió i els posarem en ordre a la nostra memòria col·lectiva”. “La commemoració del Tricentenari, més enllà de l’oportunitat de conèixer el patrimoni cultura i gastronòmic, també té la voluntat de recuperació del sentit històric i, per tant, de projecció de futur. Sentit de la història i de futur van estrictament lligats”, ha conclòs Mascarell.
 
El comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, ha explicat que “la ‘Ruta1714’ és un dels pilars sobre els quals es fonamenta el Tricentenari. És un projecte amb voluntat de transcendir la commemoració, serà durador”.
 
L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, ha remarcat que “La ‘Ruta1714’ posa en comú història, cultura i turisme. Tindrà conseqüències molt positives per a les poblacions que hi participen”.
 
 
Els espais de la “Ruta 1714”
 
La proposta abasta tot Catalunya, i s’organitza en tres grans tipologies d’espais: 
  • Els escenaris: 10 llocs destacats, la majoria vinculats a espais monumentals o museus, on van succeir els episodis històrics més destacables de la guerra de Successió a Catalunya. Són llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme: El Born Centre Cultural, a Barcelona; el Castell de Cardona; la Universitat de Cervera; el Turó de la Seu Vella de Lleida; la Casa Rafael Casanova, a Moià; la Torre de la Manresana, als Prats de Rei; el Museu de Sant Boi de Llobregat i església de Sant Baldiri – Tomba de Rafael Casanova; la fortalesa de Castellciutat, a la Seu d’Urgell (Alt Urgell); el Castell de Talamanca, i l’Ermita de Sant Sebastià, a Vic – Santa Eulàlia de Riuprimer. 
  • Les Viles cremades: 22 municipis que tenen en comú haver estat saquejats, incendiats o patir represàlies de guerra. 
  • Els Espais 1714: 23 municipis  que destaquen per les seves fortaleses, pels setges, pels conjunts emmurallats, per les batalles o pels personatges  històrics vinculats al conflicte que hi varen néixer o viure, en un intent de donar-los a conèixer i recuperar-ne la seva figura. 
 
Posada en valor del patrimoni català
A partir de la creació de la “Ruta 1714”, s’ha actuat en la millora dels conjunts patrimonials, especialment en els deu escenaris principals, millorant-ne la senyalització, la interpretació i l’acollida, i en alguns casos s’ha actuat en la museografia interpretativa del monument. Aquestes millores en la museografia i la senyalització han tingut un cost global de 760.000 euros.
 
Totes els espais que formen part de la “Ruta 1714” estan senyalitzats amb panells que inclouen plànols, textos i fotografies explicatives d’aquell escenari amb tres idiomes (català, castellà i anglès). Els panells inclouen enllaços a xarxes socials i possibilitat d’accedir a més informació mitjançant codis QR.
 
 
Modalitats de l’itinerari
Existeixen diverses modalitats per fer la “Ruta 1714”:
 
  • Individualment: A través de les plataformes de comunicació de la “Ruta 1714” (web www.ruta1714.cat i xarxes socials), es posen a disposició dels visitants tots els recursos turístics propis de l’itinerari, així com els dels atractius turístics de l’entorn immediat i els enllaços, horaris de visita  i contactes amb els guies locals. Els ciutadans també poden informar-se a través de les Oficines de Turisme.
  • A través de paquets turístics: S’han organitzat una sèrie de paquets turístics de la “Ruta 1714” per fer diferents activitats i visites, per un, dos o més dies a un, dos o més monuments combinadament amb altres atractius turístics que ofereix el territori.
 
 
Recuperació de la gastronomia del 1700
Com a complement a la “Ruta 1714”, però de gran potencial d’atracció turística, ha estat l’esforç de recuperació de la gastronomia del 1700. A través d’un conveni amb la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCCG) i amb la col·laboració de la historiadora M. Àngels Pérez Samper, s’han estudiat i posat a l’abast receptaris de l’època i plats propis del 1700.
 
Bona part d’aquest treball és consultable al web de la “Ruta 1714”, sota l’epígraf de Cuina 1714, i s’està treballant en la futura edició d’un llibre de Cuina del 1700.
 
Alhora, s’han seleccionat 22 receptes i s’han cuinat de la mà del cuiner Sergi de Meià. La confecció d’algunes d’elles han estat gravades en vídeo per Stomako i seran publicades a Internet. Aquest treball ha estat la base per l’edició de postals gastronòmiques, que s’han vinculat als diferents nodes centrals de la Ruta, fent especial atenció en la tria per associar a un territori aquelles receptes que inclouen aliments i ingredients que els són propis.
 
 
Més informació al dossier adjunt i a www.ruta1714.cat

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Ruta 1714

Dossier de premsa: Ruta 1714
PDF | 4296

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 56

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 54

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte
JPG | 64