Irene Rigau presenta el nou curs 2014-2015 amb l'objectiu de garantir l'èxit escolar, la cohesió i la feina futura

query_builder   5 setembre 2014 16:10

event_note Nota de premsa

Irene Rigau presenta el nou curs 2014-2015 amb l'objectiu de garantir l'èxit escolar, la cohesió i la feina futura

  • L’aplicació del decret de plantilles ha permès el nomenament de 16.906 persones a proposta dels directors dels centres, un 18% de les quals destinades a centres d’alta complexitat. Aquest curs hi haurà un increment de 815 dotacions
 
  • Ensenyament anuncia un programa especial amb Economia i Coneixement perquè els mestres diplomats de primària puguin obtenir un grau
 
  • Es garanteix l’equitat en les beques menjador, amb una previsió de 42,8 milions d’euros. La resolució preveu que la majoria dels alumnes puguin saber si tenen dret a beca a l’inici de curs
foto
Irene Rigau ha presentat avui el nou curs escolar 2014-2015 amb l’objectiu de  garantir l’èxit escolar, la cohesió i la feina futura. En roda de premsa la consellera d’Ensenyament ha exposat les diferents actuacions del Departament d'Ensenyament per donar compliment a l’Ofensiva de País a favor de l’èxit escolar 2012-2018. Irene Rigau ha remarcat que “en uns moments inquietats i incerts, és bo que la societat pugui confiar en l’escola”. S’emmarquen en aquest objectiu, entre d’altres, actuacions com les auditories pedagògiques, l’FP dual, el Servei Escolar Personalitzat, el Pla Intensiu de Millora, el decret de plantilles, l’Impuls de la lectura, el servei comunitari o la lluita contra l’absentisme escolar.
 
El proper curs escolar es posa en marxa per primera vegada el decret de plantilles, que permetrà que els centres educatius disposin de perfils docents adaptats a les seves necessitats pedagògiques. Hi haurà un increment de 815 dotacions als centres públics. Aquest estiu s’han nomenat prop de 22.000 docents, dels quals 16.906 s’han assignat a proposta dels directors dels centres, i els docents han acceptat els nomenaments. L’objectiu és assolir l’èxit escolar sobretot en entorns desafavorits, i per això un 18% dels nomenaments a proposta dels directors s’han destinat en centres d’alta complexitat. Aquest fet demostra la doble coresponsabilitat entre professorat i directors per a la millora dels centres i del sistema. Per Irene Rigau, “no és una plaça que toca sinó que respon  a una proposta, acceptació i compromís.  S’ha fet amb una gran normalitat i transparència, i això ha fet que els llocs estructurals s’han pogut ocupar a proposta dels directors”.
 
La consellera també ha destacat que “semblava que el decret marginaria i perjudicaria als interins. Així s’havia transmès de forma inexacte i va crear temors que sortosament amb les dades de la realitat s’han esvaït. Per això es veu la importància de no estressar el sistema amb missatges equívocs. Enguany han continuat al mateix centre 6.151 interins, quasi el doble que el curs anterior. L’objectiu ha estat sempre la millora del centre”. En el mateix sentit, Rigau ha exposat que els nomenaments s’han fet durant els mesos de juliol i agost. El juliol es van nomenar 865 interins a mitja jornada, fet que anteriorment no es donava fins el mes d’agost, i que permet disposar de més estabilitat als centres educatius.
 
El proper curs hi haurà un total de 64.777 docents als centres públics, amb un total d’1.441.495 hores lectives: “L’important són les hores lectives que es generen  pels alumnes que hi ha. Hi ha més alumnes que l’any passat, però enguany podem anunciar una millora substancial que és que pugem lentament però pugem, i podem dir que hi ha més alumnes i més professors. Si el país comença a sortir-se’n, és veritat que la Generalitat fa un esforç perquè el Servei d’Educació faci el canvi de tendència”, ha assegurat.
 
També respecte el professorat, un dels eixos d’actuació de l’Ofensiva de País és la professionalització de la docència, tant pel que fa a la formació inicial, conjuntament amb les universitats –cal recordar que la consellera ha reiterat la importància d’introduir canvis a Magisteri-; com a la formació permanent. En aquest sentit, Rigau ha anunciat “una aposta molt ambiciosa, nova a l’estat -entre Ensenyament i Universitats- per retitular els mestres de primària que tinguin títol de diplomat i vulguin aconseguir el grau. Cal una actuació conjunta, no esperar a què s’igualin amb el temps. Va destinat als mestres que tenen anys d’exercici per endavant, que tenen bona pràctica acumulada i que poden accedir al grau. La qualitat d’un sistema va marcada per la qualitat dels seus ensenyants”. Alhora ha recordat que per primera vegada s’incorporarà a les plantilles dels centres la primera promoció d’alumnes del Pla Bolonya. En l’àmbit dels directors de centres, la consellera ha ressaltat el nou decret de directors en què treballa el Departament d'Ensenyament.
 
Increment de les beques menjador i auditories pedagògiques
 
Les beques menjador com a garantia de l’equitat social és un dels altres aspectes destacats del proper curs escolar. Per primera vegada s’unifiquen els criteris econòmics i socials per a la concessió de beques a tots els consells comarcals i s’incrementa la dotació a 42,8 milions d’euros, que beneficiaran un total 69.000 alumnes, dels quals prop de 9.500 rebran ajuts en el 100% de la beca. La consellera ha afegit que “hem pogut coordinar i establir unes bases comunes. L’any passat teníem un gran ventall de criteris socials. Ara s’ha unificat. Ha estat fruit d’aquest gran esforç i de l’increment econòmic”. I ha anunciat que per primera vegada la immensa majoria dels alumnes coneixeran si tenen dret a beca a l’inici del curs.
 
Aquest curs els 96 centres que formen part de l’auditoria pedagògica, el 72% dels quals són centres d’alta complexitat, continuaran treballant per a la millora dels seus resultats. En gran part dels centres de l’auditoria s’han prioritzat actuacions relacionades amb els resultats d’ensenyament i aprenentatge, amb els processos d’ensenyament i amb l’organització pedagògica i la gestió dels centres. Per això, s’han assignat recursos per a aquests centres de cara al nou curs com noves dotacions de professorat, càrrecs addicionals, integració al Pla d’impuls de la lectura i sobretot formació i assessorament.
 
Lluita contra l’absentisme escolar
 
La lluita contra l’absentisme és una de les prioritats de l’Ofensiva de País a favor de l’èxit escolar, i és per aquest motiu que la consellera ha avançat que durant aquest curs s’analitzaran les dades referents a l’absentisme per tal de fer conèixer les causes, conseqüències i situacions on es produeixen. Rigau ha avançat que el Departament d'Ensenyament farà “una valoració qualitativa, sobre quins moments succeeix, en quines hores, en quines matèries, la relació amb el rendiment d’una matèria... Farem un estudi global de les dades d’absentisme per comparar les situacions per realitats, extreure informació significativa, conèixer l’impacte de l’absentisme en l’alumne i quin tractament es fa d’aquestes situacions. Per fer això necessitem una complicitat important de les famílies, sobretot a secundària. La qualitat de l’educació requereix esforç per part de tothom, també la col·laboració dels municipis. Necessitem aquesta cultura. Puntualitat i assistència són dos elements claus que ens han de portar a lluitar contra abandonament escolar”.
 
Àrea d’educació en valors socials i cívics i nou Servei comunitari
 
El proper curs hi haurà novetats organitzatives a primer, tercer i cinquè de primària. Irene Rigau ha assegurat que “els nostres centres continuen amb la mateixa continuïtat curricular, tot garantint la validesa administrativa dels títols que hem de donar”. I ha exposat que s’introdueix una nova assignatura alternativa a la religió, l’àrea d’educació en valors socials i cívics: “Per poder entendre i conviure bé en societat necessitem poder respectar i valorar. Aquells elements que combinen cultura i religió s’han de poder entendre i, com tenim varietat important a casa nostra, necessitem gent culta que pugui respectar els valors que formin part de la vida de les persones, per tal de viure en societat. És una pluja fina, que cau de manera coherent i que ha de permetre rebre aquells coneixements per entendre el perquè de determinada conducta. Cultura europea, humanisme, saber d’on venim i el perquè de les tradicions”, ha declarat Rigau.
 
En referència a la Lomce, la titular d’Ensenyament ha insistit que “és altament preocupant i continua sent un problema. És una espasa de Dàmocles que tenim a sobre, perquè recentralitza competències, té un real decret que vol trencar en model lingüístic, vol anul·lar la capacitat curricular, vol canviar la metodologia dins l’aula, perquè el medi no és important...”, i ha afegit que “és un atemptat a l’autonomia, al model pedagògic i lingüístic. Però davant d’això vam tenir una actitud clara i contundent. La tenim recorreguda del dret i del revés, vam actuar també al Congrés, però hem treballat per tenir un calendari d’execució que dilatés al màxim a l’espera dels recursos i a la situació del nostre país”.
 
La titular d’Ensenyament també ha recordat que enguany s’implantarà per primera vegada el Servei Comunitari com a obligatori al currículum de 3r i 4t d’ESO en un total de 152 centres educatius. I que l’èxit escolar passa alhora per potenciar l’excel·lència en el batxillerat, i per això s’incrementen els inscrits en el programa Batxibacc.
 
Respecte el plurilingüisme, Rigau ha ressaltat l’increment important de centres que faran elements curriculars en anglès, amb una previsió que el 53%-54% de centres de Catalunya usin l’anglès per impartir parts de matèries no lingüístiques. A més, un 15% de centres impartiran una part de la matèries en castellà.
 
 
S’amplia l’FP dual i aposta pels Programes de Formació i Inserció
 
La formació professional és una altra de les apostes del Departament d'Ensenyament per al proper curs, reforçant l’oferta dual a 3.718 alumnes, 122 centres i més de 600 empreses i entitats. Igualment, s’aposta pels programes de formació i inserció –substituint els PQPI-. Irene Rigau ha remarcat que “ens mantenim fidels a la línia de treball que no ha de perdre continuïtat, i que és que el màxim d’alumnes tinguin graduat. I sinó el té, que pugui tenir una formació, a través dels programes de formació i inserció”, amb una durada de 1000 hores i una oferta de 27 perfils professionals diversos.
 
També en el marc de la formació professional, la consellera ha destacat que Ensenyament aposta per una FP flexible i adaptada a les necessitats dels alumnes, amb una dotzena de mesures flexibilitzadores que s’adapten a les necessitats dels alumnes i dels requeriments professionals de les empreses. A més, el proper curs els alumnes disposaran d’una oferta ampliada de cicles, amb un total de 8 nous cicles que responen a la demanda del sector empresarial i que es podran cursar en diferents punts del país.  
 
Pel que fa a les dades d’inici de curs, aquest començarà amb un total d’1552.058 alumnes, dels quals 1.302.113 seran de règim general presencial. Del total d’alumnes, 9 de cada 10 alumnes estrangers d’educació infantil han nascut a Catalunya. L’escolarització en el primer cicle d’educació infantil -entre els 0 i els 3 anys- és d’un 35,7%, la segona xifra més alta dels darrers 9 anys, i destaca l’increment de la matrícula en formació professional. Pel que fa a les ràtios, un 89,8%  dels centres tenen 25 alumnes o menys per classe, i només un 0,2% tenen 28 o  més alumnes. I respecte les construccions escolars, el nombre de mòduls prefabricats se situa en 1.026 per al proper curs. El curs 2014-2015 hi haurà 97 centres que funcionaran totalment amb mòduls.
 
 
 
*Les xifres i dades del proper curs es poden consultar al document adjunt Inici del curs 2014-2015
 
 
 
5 de setembre de 2014
 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2581

4  

Vídeos

Tall de vídeo inici de curs

Tall de Vídeo titulació mestres

Tall de vídeo LOMCE

Tall de vídeo beques

1  

Fitxers adjunts

Dossier inici de curs

Dossier inici de curs
PDF | 282

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined