- El Saló, que te té lloc fins diumenge a Fira de Barcelona, amplia espai i horaris
- El conseller Mascarell destaca que el Saló és “un veritable fenomen de cultura popular” i que “s’ha convertit en finestra i aparador de la vida cultural japonesa”
El XX Saló del Manga de Barcelona, que se celebra fins el diumenge 2 de novembre als palaus 1 i 2 i a la Plaça Univers de Fira de Barcelona a Montjuïc, s'ha inaugurat oficialment aquest matí. Enguany el Saló ocupa un total de 50.000 metres quadrats, un nou rècord d'espai, i amplia els horaris per tal que el visitant pugui gaudir plenament del certamen.
Han participat en la inauguració el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; l’ambaixador de Japó a Espanya, Kazuhiko Koshikawa; el director de Fundació Japó a Espanya, Hiroyuki Ueno; el president de FICOMIC i del Gremi d'Editors de Catalunya, Daniel Fernández, i el director del Saló del Manga de Barcelona, Carles Santamaria.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha apuntat que en aquests 20 anys, el Saló del Manga “ha pres vida pròpia”. “Allò que era una primera manifestació d’interès per un fenomen cultural naixent, ha esdevingut un veritable fenomen de cultura popular. I s’ha convertit en finestra i aparador de la vida cultural japonesa en general. El Saló del Manga és expressió de creativitat, però també un espai d’intercanvi d’empreses”. Mascarell també ha destacat que Catalunya “té una connexió especial amb el Japó. Algun dels protagonistes d’aquesta edició del Saló del Manga són símbol d'amistat, una amistat que ens agradaria que servís d'exemple de l’enfortiment de les relacions entre Catalunya i el Japó”.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha insistit en la idea apuntada per Fernández que el Saló reforça “el paper de Barcelona com a capital del llibre i la il·lustració” i s'ha mostrat confiat que, amb l'augment d'espai, “se superaran totes les expectatives”. Finalment, ha assenyalat que Japó i Catalunya tenen “molts elements en comú”, especialment, “l'interès per la feina ben feta”, i que, sens dubte, el certamen, “forma ja parteix de la ciutat de cultura que estem construint entre tots”.
El president de FICOMIC, Daniel Fernández, ha recordat que esdeveniments com el del Saló del Manga de Barcelona, “el primer Saló del Manga a Europa”, demostren que “Barcelona és tota una capital de la il·lustració i del còmic”.
Per la seva banda, Hiroyuki Ueno, director de Fundació Japó a Espanya, s'ha mostrat encantat que “el nombre de participants no pari de créixer, any rere any” i que per a ells “és un honor poder tornar a participar” en el certamen, donat que la seva missió és la de “promoure l'enteniment recíproc entre les dues cultures”.
L'ambaixador de Japó a Espanya, Kazuhiko Koshikawa, ha qualificat al Saló del Manga de Barcelona com “un esdeveniment pioner de la cultura popular japonesa a Espanya” que ha servit, entre moltes altres coses, “perquè molts joves aprenguin japonès amb la finalitat de poder llegir manga”. “Desitjo i confio que l'èxit segueixi essent el mateix i el certamen pugui seguir realitzant aquesta labor durant els propers 20 anys”.
Finalment, Carles Santamaria, director del Saló, ha assenyalat que actualment “vivim un nou japonisme” com el que es va viure a principis del segle XX, quan Japó es va obrir al món. “Ara és un nou japonisme globalitzat, que té el manga i l'anime com a protagonista, i que està fent que els joves s'apropin a la cultura japonesa”, ha afegit el director, que considera el certamen “una finestra de relació entre dues cultures que es volen i s'admiren de forma recíproca”.
3