El Projecte iCoast co-finançat pel Directorate General Humanitarian Aid and Civil (ECHO) de la Comissió Europea, compta també amb la participació del Centre lnternacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); de la Generalitat de Catalunya, que hi participa a través de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC); el Coastal and Marine Research Centre (CMRC); la University College Cork (UCC) d’Irlanda, la Information Technology for Humanitarian Assistance Caooperation and Action (ITHACA) d’Itàlia i la Operational Maritime Engineering Solutions (SIMO).
El projecte vol donar resposta a que una important part de la costa mediterrània europea té limitada la seva capacitat per fer front a perills ambientals, físics i hidrometeorològics a causa de la presència de passejos marítims, edificis, carreteres, vies fèrries, etc. En molts casos, l’ocupació del domini costaner es basava en el supòsit que la franja costanera es mantenia estable. Aquesta idea es veia reforçada per un tranquil estat de la mar durant la major part de l'any i donava lloc a una falsa percepció de seguretat per part de la nostra societat. No obstant això, cal tenir ben present que no són rars els estats de la mar amb onades altes i que, quan s'associen amb un nivell del mar alt, poden causar danys significatius.
En els últims 20 anys, a la costa catalana, els temporals han estat responsables d'almenys 50 víctimes (banyistes ofegats i caminants que van ser atrapats/colpejats per les ones) i de danys significatius per valor de més de 30M € en les defenses costaneres, els ports i les infraestructures.
L'objectiu principal del projecte iCoast és desenvolupar una eina per fer front als riscos costaners causats per les onades extremes i un alt nivell del mar a les zones costaneres europees. L’eina iCoast serà un sistema d'alerta primerenca de la costa per pronosticar les tempestes amb la finalitat d'ajudar en les tasques de decisió dels responsables, tant de planejament com de gestió d’emergències. Els principals elements a tenir en compte per iCoast són les platges urbanes, defenses costaneres i infraestructures, que són els llocs on es produeixen la majoria de víctimes. Per saber més sobre el projecte iCoast podeu consultar el seu web oficial a l’enllaç
http://www.icoast.eu/
Aprofitant la jornada, la Direcció General de Protecció Civil ha fet una valoració de la darrera campanya de platges, com a exercici d’intercanvi d’experiències i impressions amb les institucions implicades, en pro de la voluntat de millora permanent per a les futures campanyes.
La campanya de platges 2014 s’ha tancat amb un balanç de 18 persones ofegades, 624 rescats i 63.219 assistències per part dels serveis de socorrisme a les 218 platges de Catalunya que compten amb servei de vigilància. La dada d’ofegats és un 10% inferior a la del 2013, en què van morir 20 persones ofegades a les platges catalanes.
A més, els socorristes han realitzat 112.844 accions preventives i d’informació a les platges (entre avisos als banyistes imprudents, informació a les famílies sobre els braçalets amb les dades personals per si els infants es perden, avisos preventius a usuaris que passen massa estona al sol, etc.). Aquestes accions preventives reforcen la campanya de seguretat a les platges que Protecció Civil de la Generalitat i els municipis costaners han realitzat durant aquest estiu.
El telèfon d’emergències 112 ha atès aquesta campanya 2014 un total de 1.712 trucades relatives a emergències a les platges, que han generat 1.346 expedients, unes dades superiors a les dels anys anteriors.
Durant tota la campanya Protecció Civil ha establert un dispositiu preventiu al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) amb la presència del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Creu Roja i l’empresa de socorrisme Proactiva per fer seguiment de l’estat de la seguretat de les platges catalanes, així com coordinar la resposta dels incidents greus. Amb la col·laboració dels municipis competents en matèria de seguretat a les platges i de les empreses de socorrisme s’ha pogut informar en temps real de l’estat de les platges, a través del web de Protecció Civil i del twitter @emergenciescat