Visita Empúries
 
  • El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; i el director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, han presentat avui des del jaciment d'Empúries el programa Patrimoni en Acció, una nova aposta d'ambdues institucions per posar en valor alguns dels monuments més valuosos del patrimoni català.
 
  • Gràcies a aquesta nova iniciativa de l'Obra Social "la Caixa" i la Generalitat s'actuarà en una primera fase a sis recursos patrimonials de primer ordre: la ciutat ibèrica d'Ullastret, la ciutat grega i romana d'Empúries, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el Castell de Miravet, la Cartoixa d'Escaladei i el Monestir de Vallbona de les Monges.
 
  • L'Obra Social “la Caixa” assumeix el cost econòmic del programa, amb una inversió prevista d'1,9 milions d'euros i el Departament de Cultura els treballs tècnics.
 
  • Patrimoni en acció s’emmarca en la voluntat d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural.
 
Empúries, 27 de novembre de 2014. El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell i el director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, han presentat aquest matí al jaciment d’Empúries el nou programa de col·laboració entre ambdues institucions, Patrimoni en Acció.
 
El programa està destinat a fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català i a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure´l i viure´l mitjançant l’acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans.
 
El conseller Mascarell ha destacat que aquest programa "ha de promoure el coneixement i ús del nostre patrimoni. La Generalitat ha fet inversions importants al llarg dels anys, però aquest acord ens permetrà fer les actuacions que, des del Departament de Cultura, creiem imprescindibles i que sense la cooperació de la Fundació "la Caixa" no podríem fer. Tenim un patrimoni riquíssim,  hem de fer que aquests sis monuments formin part indiscutible de la memòria dels catalans, del seu imaginari propi. Els monuments seleccionats són monuments icònics i representatius dels principals indrets catalans reconeguts com a llocs que configuren una identitat col·lectiva amb gran potencial cultural i turístic".
 
Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària "la Caixa", ha volgut destacar que "Catalunya compta amb un patrimoni excepcional, d'una importància històrica i artística indiscutible, i cal que preservem aquest llegat i que el donem a conèixer a les generacions futures. No podem progressar com a societat sense preservar la nostra memòria històrica i, per això, l'Obra Social "la Caixa" vol ser protagonista en l'impuls d'actuacions en el patrimoni cultural català".
 
El programa Patrimoni en acció actuarà en una primera fase en sis recursos patrimonials de primer ordre que han estat seleccionats per l’impacte de visibilitat i el significatiu nombre de visitants que reben, la seva qualitat arquitectònica i artística, la seva significació històrica, i per les possibilitats que ofereixen per la seva ubicació paisatgística.
 
La inversió prevista per aquesta primera fase del programa és de’1,9 milions d’euros, que aporta íntegrament l’Obra Social “La Caixa”. Els projectes que es duran a terme s’han fet sota la supervisió de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.
 
Els sis conjunts monumentals, i la inversió prevista per a cada un d’ells, són els següents:
 
Ciutat ibèrica d’Ullastret
90.000 €
Ciutat grecoromana d’Empúries
1.351.539 €
Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes
150.100 €
Castell de Miravet
73.115 €
Reial Monestir de Vallbona de les Monges
95.000 €
Cartoixa d’Escaladei
204.000 €
TOTAL
1.963.754 €
 
 
Els sis conjunts patrimonials configuren una lectura històrica i artística, i formen part d’un únic relat que transcorre des dels primers pobladors fins a l’època moderna, tot passant per alguns conjunts claus per entendre la Catalunya comtal i la Catalunya reial.
 
Aquesta nova iniciativa s’emmarca en la línia d’actuació conjunta impulsada pel Govern de la Generalitat i “la Caixa”, dirigida a posar en valor i adequar monuments catalans de notable interès arquitectònic i artístic. El nou projecte succeeix el programa Romànic Obert, col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa" que ha permès actuar a 77 monuments i elements del patrimoni romànic de 25 comarques, amb una inversió per part de l'entitat financera de 18,2 milions d’euros i amb els coneixements tècnics dels professionals del Departament de Cultura. Durant aquest període, les dues institucions han col·laborat també en el Programa Cellers Cooperatius destinat a la recuperació d’aquests edificis de l’època modernista i als quals s’ha fet una inversió d’3,6 milions d’euros. 
 
Les actuacions del programa Patrimoni en acció s’alineen amb les mesures plantejades en el projecte de funcionament de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i s’inscriuen en la política d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural.
 
El desplegament del programa Patrimoni en acció suposarà un impacte favorable en el conjunt de la comunitat i del territori. Es treballarà per fer accessible el patrimoni cultural català al màxim nombre possible de persones, tot facilitant les eines que millor ajudin a la seva comprensió i gaudi. Els principals objectius del programa són: incrementar l’ús i el coneixement dels elements del patrimoni entre la comunitat i el territori per tal d’augmentar progressivament fins a un 30% el número de visitants durant els propers 5 anys; incrementar la diversitat de públics en els conjunts monumentals; incrementar el grau de satisfacció dels usuaris; vincular el programa a estratègies de desenvolupament territorial i econòmic, i millorar la gestió i els serveis dels recursos patrimonials seleccionats
 
Les línies conceptuals que defineixen el programa Patrimoni en acció són la construcció d’un relat actual, modern, transparent i atractiu que arribi a més i diversos públics, i la construcció d’experiències que ofereixin coneixement i entreteniment al visitant. S’actuarà en dos aspectes clau: la interpretació i els serveis al visitants.
 
-       D’una banda, es treballarà en un nou relat històric i artístic integral, atractiu i lúdic, que respondrà a la significació històrica i simbòlica de cadascun dels monuments i jaciments i potenciarà allò que el fa únic. Per fer-ho, s’invertirà en recursos interpretatius innovadors, que aprofitin l’oportunitat que dóna la barreja de disciplines.
 
-       De l’altra, es duran a terme actuacions destinades a millorar els espais d’acollida i d’atenció al visitant i a dotar-los dels seveis imprescindibles per tal d’aconseguir l’excel·lència de la visita i generar la màxima satisfacció dels visitants, alhora que constituiran noves fonts d’ingressos que revertiran en el mateix patrimoni.
 
 

3  

Imatges

Visita al projecte d'adeqüació de la stoa de l'àgora grega d'Empúries

Visita al projecte d'adeqüació de la stoa de l'àgora grega d'Empúries 3973

Presentació Patrimoni en acció

Presentació Patrimoni en acció 3359

Empúries

Empúries 1754

6  

Fitxers adjunts

Escaladei

Escaladei
JPG | 4943

Vallbona

Vallbona
JPG | 4819

Miravet

Miravet
JPG | 1667

Ullastret

Ullastret
JPG | 11214

Sant Pere de Rodes

Sant Pere de Rodes
JPG | 14693

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 2154