El Departament de Cultura constitueix el Consell de l'Associacionisme

query_builder   21 febrer 2015 12:14

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura constitueix el Consell de l'Associacionisme

  • El nou organisme inclou representants de les 32 federacions de l’associacionisme cultural
  • En la sessió, el Departament de Cultura ha presentat una nova eina de gestió on line que facilita el compliment dels nous requeriments tributaris de la legislació estatal per part de les entitats
  • Mascarell ha destacat que  "les associacions culturals representen un element fonamental per a la configuració del país, són un clar element d'universalització per a la cultura catalana i per al seu patrimoni, i tenen una voluntat permanent de treball cooperatiu".
Constitució del Consell de l'Associacionisme
El Consell de l’Associacionisme Cultural, el màxim òrgan consultiu del Departament de Cultura pel que fa a la cultura popular, dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural, ha celebrat aquest mati la seva sessió de constitució formal, en un acte que ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell
 
A la reunió, celebrada  a l’Ateneu Barcelonès,  hi ha assistit un representant de cada una de les les associacions, federacions i confederacions de caràcter nacional que pertanyen a l’àmbit de la cultura popular i tradicional, la dinamització sociocultural i l'associacionisme cultural de Catalunya. Durant la reunió de constitució, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que l'associacionisme cultural "té un caràcter qualitatiu vinculat a la configuració de la identitat, del sentit de pertanyença, de la cohesió social del país" i ha posat de relleu "la seva voluntat de sumar i construir un país des de la cooperació". Per a Mascarell, les associacions culturals "representen un element fonamental per a la configuració del país, són un clar element d'universalització per a la cultura catalana i per al seu patrimoni, i tenen una voluntat permanent de treball cooperatiu". En aquest sentit, ha dit, "Richard Sennet diu que en el món actual és bàsic el treball cooperatiu. Sempre penso que l'associacionisme cultural fa anys que ho sap i ho practica". Per tot això, el conseller de Cultura ha volgut expressar "el meu agraïment a les associacions per contribuir a construir una societat més culta". 
 
En el marc d’aquesta sessió constituent, el Departament de Cultura ha presentat una nova eina de gestió on line per facilitar a les entitats poder complir amb les imposicions tributàries a què les obliga la reforma fiscal aprovada pel Ministeri d’Hisenda, després de les diferents sessions informatives sobre aquesta legislació que el Departament ha fet a diferents localitats catalanes al llarg dels darrers mesos.
 
El Govern va aprovar la creació del Consell de l’Associacionisme Cultural el passat novembre per tal de donar veu a tots i cada un dels 32 sectors de la cultura popular i l’associacionisme que hi estan integrats. El consell pren el relleu de l’antic Consell de la Cultura Popular i Tradicional, que, a banda dels representants del Departament de Cultura, estava format per 14 experts. Amb la nova composició, ara més extensa, el nou Departament de Cultura té la voluntat d’aplegar en l'òrgan consultiu els representants de totes les vessants de l’associacionisme cultural, estretament vinculat amb l’àmbit de la cultura popular catalana. D’aquesta manera es vol que les diferents associacions, federacions i confederacions hi tinguin veu directa.   
 
El nou Consell elaborarà estudis, informes i dictàmens sobre els seus àmbits, dins la seva tasca de prestar assessorament tècnic al Departament pel que fa al foment i la protecció de la cultura popular i tradicional i de l'associacionisme cultural. També podrà donar suport i col·laborar amb el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts en l'elaboració dels informes, estudis i dictàmens que hagi d'emetre aquesta entitat i que afectin l'àmbit de la cultura popular i tradicional i l'associacionisme cultural i, especialment, en l'informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts de Catalunya.
 
El Consell de l’Associacionisme Cultural està presidit pel director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Dossier sobre el Consell de l'Associacionisme Cultural

Dossier sobre el Consell de l'Associacionisme Cultural
PDF | 3919

Constitució del Consell de l'Associacionisme

Constitució del Consell de l'Associacionisme
JPG | 149

Constitució del Consell de l'Associacionisme

Constitució del Consell de l'Associacionisme
JPG | 2793

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined