• Entre dilluns al vespre i divendres al matí la nevada ha estat gairebé continuada a molts sectors del Pirineu, especialment de l’occidental
  • La pujada transitòria de la cota de neu que es va produir entre dimecres i dijous va impedir l’acumulació de gruixos més importants a les valls
Els vents del nord i nord-oest que els últims dies han afectat Catalunya han provocat la nevada més important de la temporada a bona part del Pirineu. Concretament, entre el dilluns 23 de febrer al vespre i el divendres 27 al migdia s’ha acumulat més d’1 metre de neu nova a les cotes altes del Pirineu occidental, especialment al seu vessant nord, on la nevada ha estat pràcticament ininterrompuda al llarg d’aquests dies.
 
 
Descripció de l’episodi
 
Tot i que l’advecció del nord i nord-oest ha estat constant al llarg de l’episodi, les característiques tèrmiques de la massa d’aire que incidia sobre el Pirineu han anat variant notablement, fet que ha comportat oscil·lacions importants de la temperatura i, conseqüentment, de la cota de neu.
 
-       Dilluns 23 de febrer al vespre un front fred va creuar Catalunya d’oest a est, provocant precipitacions a la majoria de comarques. En general van ser dèbils i poc abundants, tot i que en alguns sectors de ponent van ser puntualment intenses (malgrat que breus) i acompanyades de tempesta i ratxes fortes de vent. El pas del front fred va obrir les portes al vent del nord, que va reforçar la nevada al Pirineu al llarg del dimarts 24. La neu va caure pràcticament a totes les cotes de la serralada fins dimecres al matí, amb gruixos de fins a 30 cm de neu nova a Vielha (1.000 m, la Val d’Aran) i 55 cm a Espot (1.300 m, el Pallars Sobirà).
 
-       El pas d’un front càlid al llarg del dimecres 25 de febrer va provocar una pujada important de la temperatura (d’uns 8 ºC a l’alta muntanya), de manera que la neu es va anar convertint en pluja a les cotes més baixes i fins a uns 1.500 – 1.800 m. Això va provocar que al fons de les valls el gruix de neu disminuís, mentre que a les cotes més altes va continuar augmentant.
 
-       El pas d’un nou front fred al llarg de la nit de dijous a divendres ha provocat una nova baixada de la temperatura i que la cota de neu s’hagi tornat a situar al voltant dels 1.000 m al vessant nord del Pirineu. 
 
La imatge d’alta resolució del canal visible del satèl·lit METEOSAT corresponent a la 1 del migdia del dimarts 24 de febrer mostra nuvolositat compacta retinguda al vessant nord del Pirineu i afectant estricament la serralada, mentre que a la resta del Principat el cel era serè, amb alguns núvols baixos (en groc) al prelitoral i a la depressió Central.
Imatge Meteosat
La massa d’aire impulsada pel vent del nord-oest, força humida per la seva procedència atlàntica, ha provocat nevades abundants al Pirineu, però precipitacions pràcticament inexistents a la resta del país, amb l’excepció d’algunes pluges febles a les comarques del nord-est. De fet, aquesta vegada la nevada gairebé no ha afectat el Prepirineu, on en general va nevar més la matinada del diumenge 22 de febrer que no pas al llarg d’aquests últims 4 dies.
 
 
 
Gruixos de neu
 
La taula següent mostra els gruixos màxims de neu nova mesurats entre el dilluns 23 i el divendres 27 de febrer de 2015 per les estacions d’alta muntanya la XEMA i pels observadors de la XOM en indrets on la precipitació ha estat en forma de neu al llarg de tot l’episodi:
Taula 23-27
D’altra banda, a les cotes inferiors als 1.500 metres la precipitació va ser en forma de pluja o aiguaneu entre dimecres al migdia i dijous, de manera que la neu acumulada fins aleshores es va anar fonent i el gruix de neu màxim es va assolir dimecres:
Taula 23-25
La imatge següent mostra la nevada que queia dimecres al matí a Espot (1.300 m), al Pallars Sobirà, on entre dimarts i dimecres a mitja tarda es van acumular 55 cm de neu, abans que la precipitació es convertís en pluja:
foto espot
Espot (1.300 m), el Pallars Sobirà, 25/02/2015 Autor: Màrius Tomé
Pel que fa a la quantitat total de precipitació, entre dilluns i divendres a la 1 del migdia s’han recollit 96,3 mm a Vielha, mentre que diverses estacions d’alta muntanya de la XEMA han superat els 100 mm.
 
 
Precedents d’una nevada tan important
 
Aquesta ha estat la nevada més important de la temporada a les cotes mitjanes i altes del Pirineu occidental, especialment del vessant nord. Per bé que es tracta d’una nevada molt important i que no es produeix cada any, hi ha precedents recents de nevades comparables o fins i tot superiors:
 
-       Fa menys d’un mes, entre el 29 de gener i el 2 de febrer de 2015, una nevada de nord també va acumular més d’1 metre de neu nova a cotes altes de la Val d’Aran i del nord del Pallars Sobirà. En aquella ocasió, la cota de neu es va mantenir baixa durant més hores, de manera que al fons de les valls els gruixos van ser més importants. Per exemple, es van acumular fins a 61 cm de neu a Vielha (la Val d’Aran).
 
-       Fa dos anys, durant l’hivern excepcionalment nivós del 2012-2013, una nevada que es va allargar durant més d’una setmana (del 12 al 20 de gener de 2013) va deixar gruixos d’entre 100 i 150 cm a les cotes altes del Pirineu occidental i de fins a 67 cm a Vielha. En general, va ser una nevada lleugerament més abundant que la d’aquests dies.
 
 
Ratxes màximes de vent
 
Els últims dies s’han produït ratxes de vent fort a les cotes mitjanes i altes del Pirineu, així com als dos extrems del país, on divendres al matí han superat els 100 km/h. La taula següent mostra la ratxa màxima de vent mesurada a les estacions de la XEMA que han superat els 80 km/h entre el 23 i el 27 de febrer de 2015 fins a les 12 del migdia:
taula vent
Predicció pels pròxims dies
 
Al llarg de la tarda del divendres 27 continuarà nevant a qualsevol cota del vessant nord del Pirineu, però de manera més feble. El gruix de neu serà superior a 5 cm. A la resta del territori,  el cel serà poc ennuvolat amb creixement de nuvolades, tret del quadrant nord-est i resta del litoral central on hi haurà ruixats dispersos que localment poden ser d’intensitat moderada i acompanyats de tempesta. Les temperatures baixaran moderadament.
 
Pel cap de setmana s’espera el pas d’un sistema frontal entre dissabte al vespre i diumenge al migdia que deixarà el cel entre mig i molt ennuvolat en general i cobert al Pirineu, on hi haurà precipitacions febles i poc abundants. La cota de neu pujarà fins per sobre dels 2.000 metres. Les temperatures tendiran a pujar al llarg del cap de setmana.
 
Pel que fa el vent, divendres bufarà de component nord i oest entre fluix i moderat amb ratxes molt fortes a zones elevades del Pirineu, terç sud i al litoral de l’Empordà. Al llarg de la matinada de dissabte afluixarà i serà fluix i variable a l’interior amb predomini del component oest. Diumenge el vent de component nord i oest  tornarà a intensificar-se i serà entre fluix i moderat, amb cops molt forts a zones elevades.
 
A causa de la predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activat un avís de situació meteorològica de perill per neu, vent i estat de la mar.
 
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

6  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 618

Imatge Meteosat

Imatge Meteosat
JPG | 596

GN 23-27 febrer

GN 23-27 febrer
PNG | 28

GN 23-25 febrer

GN 23-25 febrer
PNG | 22

Foto

Foto
JPG | 96

VVX 23-27 febrer

VVX 23-27 febrer
PNG | 48