El Departament de Cultura, l'Ajuntament de Rubí i la Fundació Palau presenten l'exposició itinerant "Jo em rebel·lo, nosaltres existim"

query_builder   24 març 2015 10:43

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura, l'Ajuntament de Rubí i la Fundació Palau presenten l'exposició itinerant "Jo em rebel·lo, nosaltres existim"

  • La mostra col·lectiva, pensada i coordinada per Martí Sales i per Pere Almeda, dóna la paraula a artistes, pensadors i activistes sovint silenciats i censurats en d’altres espais
  • S’inaugura el 27 de març al Celler de Rubí, i posteriorment es podrà visitar a Tarragona, a Terrassa i a Cornellà de Llobregat, en el marc del Programa d’exposicions itinerants 2015-2016 del Departament de Cultura
Imatge de l'exposició 'Jo em rebel·lo'
El Departament de Cultura, l’Ajuntament de Rubí i la Fundació Palau presenten la mostra col·lectiva “Jo em rebel·lo, nosaltres existim”. L’exposició recull l’obra, sovint silenciada, censurada o tergiversada, de 26 artistes, pensadors i activistes, així com de col·lectius i organitzacions que a través de la seva obra o acció promouen noves maneres de transformació social i política.
 
La mostra, pensada i impulsada per l'escriptor Martí Sales i pel director de la Fundació Palau Pere Almeda, s’inaugura el 27 de març al Celler de Rubí, com a part del Programa d’exposicions itinerants 2015-2016 del Departament de Cultura. 
 
Guanyadora del premi a la millor exposició d’art contemporani de l’any 2013, concedit per l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA), la mostra abasta disciplines com ara la fotografia, el vídeo o les instal·lacions. A través d’aquestes expressions artístiques, l’exposició pretén sacsejar consciències mitjançant la suma d'accions i activitats que ajuden a fer visible el treball i la crítica que milers de ciutadans fan dia rere dia en el seu compromís per una societat més digna i justa.
 
Artistes i peces de l’exposició
 
La tria dels artistes i els projectes ha estat a càrrec d’Almeda i de Sales, qui remarca que, amb aquesta exposició, la Fundació Palau vol demostrar que les coses es poden fer d’una manera diferent de com s’han fet fins ara a museus i centres d’art. “Aquí no hi ha rastre de la mirada asèptica i imparcial amb la qual les institucions artístiques toquen els temes conflictius”, subratlla. “La Fundació Palau no només mostra, sinó que es defineix i es posa al costat dels que volen canviar les coses”.
 
Els artistes i els projectes que poden veure’s a l’exposició són:
 
-       LIMEN, amb Cel/Infern. Esbarjos fent la temporada (2013): projecte interdisciplinari de l’Institut Català d’Antropologia i Manuel Delgado que reflexiona, des de l’antropologia i les arts visuals, sobre els llindars entre art i societat i el vincle entre la producció artística i l’espai públic en contexts urbans.
 
-       Espai en blanc, amb Pressentiments (2012-2015): coordinat per Marina Garcés, “Espai en blanc” fa participar a l'espectador amb la seva publicació “Pressentiments”, una sèrie de fulls d'agitació que contenen idees i pensaments col·lectius.
 
-       Oriol Caba, amb Transport públic (2013): muntatge rodat en diverses línies de metro, en què dotze persones proposen alternatives al sistema establert. La instal·lació demana un cert esforç al visitant, tal com el demana quan el sistema ens envolta de soroll per intoxicar els significats.
 
-       Mireia Sallarès, amb Literatura de replà, una relectura (2014): intervenció artística que va tenir lloc en un immoble del barri de l’Eixample de Barcelona. La proposta, creada amb la col·laboració d'escriptors, vincula els conceptes d'habitatge, lectura i comunitat.
 
-       Núria Güell, amb La síndrome de Sherwood 2 (2013): projecte inspirat en la tesina final de màster d'un alt càrrec dels Mossos d'esquadra en la qual relata quatre estratègies militars magistrals per acabar amb els manifestants anti-sistema.
 
-       Eulàlia Grau, amb Me gustaría morir en un lugar donde nadie me viera, María (2011-2013): Eulàlia Grau utilitza fotografies procedents dels mitjans de comunicació, les recontextualitza i les posa en diàleg per obtenir missatges socials crítics.
 
-       Col·lectiu RUIDO Photo, amb Metamorphosis (2013): presenta una peça formada per quatre imatges a mida real de víctimes de desnonaments produïts últimament i les seves veus.
 
-       Jordi Trullàs, amb Ull! Tot trontolla i Ells ens disparen bales de goma, nosaltres projectem veritat (2013): Trullàs és un artista que repensa i qüestiona els drets humans i la seva vigència. A Ull! Tot trontolla presenta un vídeo loop de l’ull no agredit d’Ester Quintana plorant. Ells ens disparen bales de goma, nosaltres projectem veritat és un vídeo projecció de guerrilla al carrer amb projeccions de l´ull de l´Ester Quintana a façanes d´institucions, partícips o no del procés de Quintana.
 
-       Xavier Artigas, amb NO-RES (2011) i Ciutat morta (2013): NO-RES és la crònica dels últims dies de vida de la Colònia Castells de Barcelona. També presenta Ciutat morta, la crònica d'un dels pitjors casos de corrupció que ha conegut mai Barcelona: un cas de tortura policial, emparat per polítics i jutges.
 
-       Itziar González Virós – Institut Cartogràfic de la Revolta: presenten una primera cartografia d’un territori que vol ser un reflex d’un país i una societat mobilitzada en diferents fronts de lluita.
 
-       Eulàlia Comas i Dídac Costa comissarien La Revolució Silenciada. Les col·lectivitzacions industrials i de serveis a Catalunya 1936-39: una mirada històrica sobre el procés col·lectivista a Catalunya des de 1936 fins a l'inici del franquisme a través de diaris, cartells revolucionaris, documentació gràfica i l’ audiovisual “Barcelona trabaja para el frente”. No és una exposició, és una peça en si mateixa. L’estudi i la difusió d’aquest episodi històric encara està per fer i no pot romandre per més temps silenciada.
 
El Celler de Rubí, primera seu de la mostra
 
El Celler Cooperatiu de Rubí acull “Jo em rebel·lo, nosaltres existim” del 27 de març al 10 de maig de 2015. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el mateix divendres 27, a les 19 hores, al Celler.
 
El Celler Cooperatiu de Rubí és un antic celler cooperatiu modernista, obra de Cèsar Martinell, que forma part del grup d’edificis coneguts com Catedrals del Vi per la magnificència de la seva construcció. Recentment rehabilitat, el projecte d’El Celler s’emmarca en la recuperació d’antics espais fabrils per a abocar-hi propostes de creació i difusió contemporànies, com l’escultura, la fotografia o els grafits. L’objectiu del projecte és que l’espai esdevingui un pol d’atracció del món cultural de la ciutat sense obviar el seu passat vinícola.
En el marc de l'exposició, El Celler organitza un programa d'activitats complementàries que inclourà visites comentades per a públic general, activitats familiars amb artistes convidats i visites educatives per a alumnes de Batxillerat artístic, entre d'altres. 
 
L’itinerari de l’exposició
 
“Jo em rebel·lo, nosaltres existim” és una de les mostres que formen part de l’edició 2015-2016 del Programa d’exposicions itinerants que coordina el Departament de Cultura. A través d’aquest Programa, el Departament pretén acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals.
 
El Celler de Rubé serà el primer equipament cultural on es podrà visitar l’exposició, que s’allotjarà posteriorment al Tinglado 2 del Port de Tarragona, a la Sala Muncunill de Terrassa i a la Sala d’Art Moritz de Cornellà de Llobregat.
 
A més de “Jo em rebel·lo, nosaltres existim”, el programa d’exposicions itinerants 2015-2016 del Departament de Cultura presenta les exposicions “Fairy Tales” i “Constel·lacions familiars”. Paral·lelament, continuen en curs les exposicions de l’edició 2014-2015 del Programa, “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci”, “Francesc Abad. Estratègia de la precarietat” i “Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas”.
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier premsa exposició 'Jo em rebel·lo'

Dossier premsa exposició 'Jo em rebel·lo'
PDF | 467

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined