• El nou Dansàneu tindrà lloc del 23 al 28 de juny a vuit pobles de les Valls d’Àneu i comptarà amb la participació de grups de dansa i música tradicional d’Euskal Herria, Occitània, Aragó i Catalunya
  • Conseller Mascarell: “Dansàneu modernitza, engrandeix i enforteix la tradició cultural per adaptar-la al nostre temps”
Dansàneu
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit avui l’acte de signatura del conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, els Ajuntaments d’Esterri d’Àneu, Espot, la Guingueta d’Àneu i Alt Àneu i el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, per a la celebració del Dansàneu, Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu durant els anys 2015-2017.
 
Després de 23 edicions, enguany Dansàneu es refunda en tant que Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu. Aquest nou festival parteix d’un projecte plenament consolidat que demana d’un nou impuls, d’acord amb el context i la idiosincràsia del territori al qual es vincula. En aquest sentit, el 24è Dansàneu tindrà lloc del 23 al 28 de juny vinents, en un total de vuit pobles: Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Rialp i Sort.
 
A l’acte hi han assistit els quatre alcaldes dels municipis de les Valls d’Àneu, així com el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, i el president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, Ferran Rella, entitat organitzadora del Dansàneu.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha agraït “la contribució que Dansàneu fa a la cultura del país”; “el que fem amb Dansàneu és enfortir la cultura catalana”, ha afegit. “Gràcies a esdeveniments com aquest, el Pirineu és avui un lloc de referència. Dansàneu modernitza, engrandeix i enforteix la tradició cultural per adaptar-la al nostre temps. Entre tots farem el que calgui perquè Dansàneu sigui un element cultural de referència”, ha afirmat Mascarell .
 
El conseller de Cultura ha destacat que “per a desplegar aquesta proposta, tots plegats hem partit de la convicció del propi territori. Partint del territori, trenquem fronteres a través del cultura. Aquesta edició marcarà l’enfortiment de la tendència i esperem que en dos o tres anys puguem parlar d’una tradició consolidada”.
 
L’objectiu del nou Dansàneu, amb la dansa com a eix principal i vertebrador, és donar resposta als requeriments i necessitats d’un context social i cultural canviant. Tot plegat, incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que atorguen valor afegit al propi concepte de festival estiuenc. Les finalitats principals d’aquest nou mercat són: plasmar la voluntat de repercussió de les activitats programades a totes les Valls d’Àneu; garantir la implicació de les institucions i, en la mesura que sigui possible, cercar la complicitat d’organismes i festivals amb els quals el nou projecte comparteix filosofia (Festival de Rodez, Fira Mediterrània, Getxo Folk, etc.); reforçar el lideratge, en tant que coorganitzadors del festival, del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i de tots aquells grup i entitats de les Valls interessats en la dansa i la música tradicional, i ,finalment, consolidar en el calendari proper a la celebració de les falles pallareses (des d’Isil -la revetlla de Sant Joan- i fins a Alós, la primera setmana de juliol) una proposta cultural i de lleure, d’alta qualitat i clar atractiu turístic, liderada pels actors socioeconòmics del territori.
 
El nou Dansàneu compta amb la participació de grups de dansa i música tradicional d’Euskal Herria, Occitània, Aragó i Catalunya. El tret oficial del Dansàneu 2015 el donarà la participació de diversos grups del territori de les Valls, encapçalats per la Xaranga Kina Creu d’Esterri d’Àneu, a la Festa Major de Sant Joan d’Isil, coincidint amb la baixada de les seves falles, el dimarts 23 de juny.
 
Si bé tradicionalment la formació en dansa –i posteriorment també en música tradicional- havia estat la columna vertebral del Dansàneu, enguany continua tenint un pes específic, concentrada a partir del dijous 25 de juny i fins diumenge 28, amb una proposta divulgativa coordinada per l’Ecomuseu de les Valls. Dansàneu també acollirà una fira de productes de proximitat i una mostra artesana, en la qual participaran 8 artesans de la zona pirinenca.
 

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Dansàneu. Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu

Dossier de premsa: Dansàneu. Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu
PDF | 628

Fotografia: Presentació de Dansàneu.Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu (1)

Fotografia: Presentació de Dansàneu.Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu (1)
JPG | 4497

Fotografia: Presentació de Dansàneu.Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu (2)

Fotografia: Presentació de Dansàneu.Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu (2)
JPG | 3698

Fotografia: Presentació de Dansàneu.Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu (3)

Fotografia: Presentació de Dansàneu.Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu (3)
JPG | 1796