• L’acte ha estat presidit per Ramon Parés, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, i Ana Molés, directora de l’aeroport de Sabadell
  • Parés ha posat en valor la feina dels Bombers en aquest inici de campanya forestal, que destaca per l’alt risc d’incendi forestal i pel nombre d’incendis que ja s’han hagut d’extingir
  • El director general d’Incendis ha apel·lat a la “màxima responsabilitat davant els incendis forestals, si tenim en compte que el 60% dels incendis tenen el seu origen en l’activitat humana i són, doncs, evitables”
  • Els Bombers de la Generalitat disposaran, aquesta campanya forestal,  de 36 mitjans aeris, dels quals 31 tindran base a Catalunya
El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés ha presentat aquest matí a les instal·lacions de l’aeroport de Sabadell, la flota aèria de què disposaran els Bombers de la Generalitat de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) per fer front a la campanya forestal 2015.
 
Parés ha volgut posar en valor la feina i la professionalitat dels Bombers de la Generalitat aquest inici de campanya forestal. Ha destacat que “només divendres passat els Bombers van intervenir una quarantena de serveis per incendis de vegetació, una xifra que és preocupant i excessiva” i ha afegit; “portem massa incendis forestals per l’època en que estem, el risc és alt, màxima responsabilitat i prudència” tot recordant “l’aposta per la prevenció i pels consells a la població” davant del risc forestal en un entorn com el nostre, que és altament vulnerable.
 
 
El director general, Ramon Parés ha recordat que els mitjans aeris aporten molta seguretat a la campanya forestal, junt amb els prop de 6.000 professionals de la DGPEIS, dels quals “més de 4.600 són bombers”. Aquest dispositiu, “és tota una garantia de seguretat” per afrontar la campanya forestal. També ha recordat “l’aposta del Cos de Bombers per les noves tecnologies, mitjançant els diversos convenis de col·laboració que tenim amb diferents universitats”.
 
Parés també ha parlat de la nova jaqueta forestal, un nou equip de protecció individual de què disposen tots els Bombers de la Generalitat aquesta Campanya Forestal per treballar en els incendis forestals. Aquest nou equipament “aporta més seguretat” a tot el col·lectiu en les seves intervencions en els incendis.
 
Finalment, Parés ha recordat que “el 60% dels incendis forestals tenen el seu origen en la conducta humana i són, doncs, evitables”. Davant d’aquest fet, ha demanat la màxima responsabilitat.
 
El Director ha estat acompanyat per la directora de l’aeroport de Sabadell, Ana Molés; i el subdirector General Operatiu del Cos de Bombers de la Generalitat, Albert Vilanova, així com altres comandaments operatius del Cos. També hi han assistit Pere Omedes, subdirector general dels Agents Rurals; Josep Antoni Mur, inspector en cap del Cos d’Agents Rurals; Xavier Jovés, vicepresident del Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, i representants d’empreses aeronàutiques. També hi han assistit representants dels Mossos d’Esquadra, de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Unidad Militar de Emergencias (UME).
 
En el decurs de l’acte s’hi han exposat una quinzena d’aeronaus (helicòpters i avions de vigilància i atac). Es tracta d’alguns dels 36 mitjans aeris de què disposaran els Bombers de la Generalitat durant aquesta Campanya Forestal. D’aquests, 9 aeronaus depenen del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 
Aquests mitjans aeris es poden veure incrementats puntualment en casos d’emergència, gràcies als convenis subscrits entre la Generalitat de Catalunya i els governs de diferents Comunitats Autònomes, com ara el País Valencià, l’Aragó i Navarra, i que suposen la cessió mútua de màquines en cas d’un gran incendi forestal.
 
A l’acte de presentació dels mitjans aeris, també s’hi ha mostrat la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC), amb dos tècnics de la Direcció General de Protecció Civil i que actua com a centre de comandament.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural també participa en el dispositiu aeri de Campanya Forestal amb un helicòpter del cos d’Agents Rurals per a tasques de vigilància i dissuasió.
 
L’helicòpter del Cos de Mossos d’Esquadra és el model Eurocopter AS355NP amb capacitat per a 2 tripulants i 4 passatgers i una velocitat de creuer de 250km/h.
 
Aquest aparell està dotat d’un sistema de captació d’imatges L3 WESCAM MX15i que permet enregistrar en tres formats, entre ells imatges amb càmera infraroja. A més, compta amb un sistema de cartografia compatible amb les imatges per satèl·lit, imatges topogràfiques, de realitat augmentada i cartes aeronàutiques. En aquest sentit, els sistemes de l’helicòpter de Mossos permeten mesurar velocitat d’objectes en moviment, àrees i perímetres, distàncies entre dos punts i també permeten seleccionar i emmagatzemar punts d’interès o waypoints. 
 
L’helicòpter del Servei Català de Trànsit que participa en el dispositiu de la Campanya Forestal és helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, equipat amb càmera i sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges.
 
 
Funcions dels mitjans aeris durant la Campanya Forestal
Els mitjans aeris tenen diferents funcions. Quan treballen en un incendi forestal, donen suport al personal de terra col·laborant en les tasques d’extinció. Això garanteix la seguretat del personal operatiu, perquè poden reduir la intensitat de flames que avancen molt de pressa i alerten els bombers de terra de les zones de màxim risc. És des d’aquest punt de vista que unifiquen en una sola acció les tasques de vigilància i les d’extinció.
 
Als mitjans aeris també se’ls activa per transportar bombers a zones de molt difícil accés per les unitats terrestres; àrees on també s’hi ha de treballar per evitar la propagació de les flames. També fan tasques preventives; vols de reconeixement del territori i de zones especialment vulnerables per l’alt risc d’incendi forestal. Fora dels incendis forestals, són una peça clau en els serveis de rescat de persones en perill al medi natural, per citar-ne algun exemple.
 
Diàriament, durant el període de Campanya Forestal, i en funció del risc d’incendi forestal observat arran de l’anàlisi diària que fan els Bombers de la Generalitat i el mapa de risc d’incendi forestal elaborat pel Departament d’Agricultura, el posicionament dels aparells del Cos de Bombers de la Generalitat s’adaptarà a la previsió d’activitat esperada. Així, els Bombers de la Generalitat apropen els mitjans a les zones amb major probabilitat de patir un incendi forestal, en base a la previsió diària.
 
A l’igual que en campanyes forestals anteriors, aquesta propera campanya, els diversos mitjans aeris es distribuiran estratègicament arreu del territori català, a diverses bases operatives, i estaran coordinats des de la Sala Central dels Bombers, ubicada a Cerdanyola del Vallès.
 
 
La figura del Coordinador d’Operacions Aèries
Els mitjans aeris són una peça molt important en el dispositiu dels Bombers de la Generalitat per fer front a l’extinció dels incendis forestals, especialment quan el número d’aeronaus que treballen en un mateix incendi és elevat. Des de l’any 2011, els Bombers van implantar la figura del Coordinador d’Operacions Aèries (COA), una figura regulada per la normativa aeronàutica.
 
Els Bombers de la Generalitat comptaran amb 4 inspectors i sots-inspectors que, durant aquesta Campanya Forestal, i amb seu a la Sala Central de Bombers, realitzaran de forma planificada i programada, les funcions assignades al COA: garantir la seguretat de les aeronaus en vol; ordenar el trànsit aeri per donar resposta a les necessitats estratègiques del comandament operatius dels Bombers; establir els descansos regulats per la normativa 16-Bravo i establir les bases operatives per al descans del personal i les aeronaus.
 
 
Noves aplicacions DGPEIS i Universitat Politècnica de Catalunya
Aquesta propera Campanya Forestal els Bombers de la Generalitat, depenents de la DGPEIS, també comptaran amb noves eines tecnològiques que aprofondeixen en la seguretat de les operacions aèries que es desenvolupen en espais hostils, com són els incendis forestals, i que han estat desenvolupades en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya.
 
Es tracta d’aplicacions que permetran gestionar els controls horaris de les tripulacions dels mitjans aeris, d’una banda, i controlar i gestionar les descàrregues dels mitjans aeris en un incendi forestal, de l’altra.
 
L’aplicació de control de gestió de flota és un projecte que ha estat dissenyat per optimitzar al màxim les hores de feina de les diferents aeronaus assignades a un mateix incendi forestal. L’objectiu d’aquest simulador és coordinar els descansos dels mitjans aeris destinats a incendis forestals, possibilitar que treballin de forma esglaonada (controlant els temps de descans corresponents) i, en definitiva, optimitzar al màxim la feina dels mitjans aeris.
 
Cal recordar que la normativa aeronàutica vigent marca els descansos que han de fer les tripulacions dels mitjans aeris, així com també el seu descans nocturn. Quan són diversos els mitjans aeris que estan assignats a les tasques d’extinció d’un mateix incendi forestal, es pot donar el cas que coincideixin els temps de descans de diverses tripulacions, i que no es puguin enlairar diverses aeronaus simultàniament.
 
L’altra nova aplicació optimitza al màxim les hores de feina i analitza, en cada moment, i en relació amb cada incendi forestal, permet visualitzar les descàrregues fetes pels mitjans aeris, posicionant les descàrregues realitzades per cada aeronau i parametritzant l’amplada i la longitud de les descàrregues.  A més, un cop es realitzen les descàrregues, s’envia automàticament un senyal al GIS dels Bombers, i permet posicionar des de la Sala Central de Bombers, i sobre un mapa, totes les descàrregues fetes a aquell incendi. Això permet analitzar el percentatge del perímetre de l’incendi que s’està treballant, així com una millor gestió de l’atac al foc.
 
Aquestes noves aplicacions, que es testaran aquesta Campanya Forestal, poden ser de gran utilitat especialment en els grans incendis forestals, atès que els comandaments operatius dels Bombers podran analitzar quins flancs dels incendis no han estat treballats així com visualitzar si els flancs dels incendis han avançat malgrat les descàrregues ja realitzades.
 
En resum, serà unes noves eines que milloraran l’anàlisi i la gestió dels incendis forestals, millorant l’eficàcia dels Bombers de la Generalitat.

4  

Imatges

Presentació mitjans aeris 1

Presentació mitjans aeris 1 403

Presentació mitjans aeris 2

Presentació mitjans aeris 2 449

Presentació mitjans aeris 3

Presentació mitjans aeris 3 396

Presentació mitjans aeris 4

Presentació mitjans aeris 4 389

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa_Presentació Mitjans aeris 2015

Dossier de premsa_Presentació Mitjans aeris 2015
PDF | 1090