- Meritxell Borràs sosté que la transparència suposa “una millora de la qualitat de l’activitat i la rendició de comptes a la ciutadania” d’aquestes entitats i que representa un “nou contracte social” que va més enllà del Govern o del Parlament
- El document, elaborat per Governació, resumeix les exigències específiques de la llei de transparència i facilita eines per al seu compliment

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs ha presentat aquest matí la Guia sobre la transparència per a partits polítics i organitzacions sindicals i empresarials, una eina de caràcter pràctic per donar a conèixer les obligacions que la llei catalana de transparència preveu per a aquestes entitats i per orientar-les en el seu procés de compliment. La consellera Borràs ha recalcat que la transparència representa un “nou contracte social” que va més enllà del Govern o del Parlament i que implica també, entre d’altres actors, a partits, sindicats i patronals.
“Amb la voluntat de fer que la llei sigui més fàcil d’implementar, des del Govern hem iniciat diverses mesures per explicar-la, donar-la a conèixer i donar pautes sobre el seu compliment i requeriments”, ha afirmat Meritxell Borràs, ja que “des de l’Administració de la Generalitat prestem assessorament jurídic i tecnològic a totes les institucions que es veuen afectades per la Llei de Transparència”.
En aquesta línia, la titular de Governació s’ha mostrat convençuda dels beneficis que la implantació de la legislació de transparència proporcionarà a partits polítics i entitats patronals i sindicals, atès que suposa “un instrument per la millora de la qualitat de la seva activitat, la rendició de comptes, la prevenció de la corrupció i la recuperació de la confiança de la ciutadania”.
La Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació i bon govern, aprovada pel Parlament de Catalunya el passat mes de desembre, està considerada una de les normes més exigents en la matèria i amplia el seu àmbit d’aplicació, entre d’altres subjectes, també als partits polítics i les organitzacions sindicals i empresarials. La Guia avui presentada respon al compromís del Govern de la Generalitat amb el desenvolupament de la llei i dóna compliment al mandat del Parlament per tal que l’Administració de la Generalitat presti assessorament jurídic i tecnològic a les entitats obligades.
El document, que ha estat elaborat pel Departament de Governació i Relacions Institucionals, s’articula al voltant de vint preguntes que descriuen les obligacions de transparència de partits i associacions sindicals i empresarials. Entre d’altres punts, la Guia aporta resposta a aspectes determinants com ara:
- Mecanismes per ser un ens transparent. A partir de la difusió proactiva d’informació, l’accés a la informació i la reutilització de la informació per part de terceres persones.
- Entitats subjectes a la norma. Tots els partits i entitats sindicals i d’empresaris inscrits en els registres corresponents, a més de les associacions i fundacions vinculades als partits.
- Obligacions de transparència. Passen per facilitar públic coneixement de la seva informació i per garantir la qualitat i l'accessibilitat a les dades.
- Sol·licituds d’accés per part dels ciutadans. Aquestes peticions es vehiculen a través de l’administració pública responsable, no directament des dels ens subjectes.
- Informació a difondre. La normativa exigeix difondre informació sobre l’organització; la gestió econòmica, pressupostària i patrimonial; la gestió administrativa, i contractes, convenis i subvencions.
- Fundacions privades i associacions d’utilitat pública vinculades als partits polítics. A banda de les dades exigides als partits polítics, estan subjectes a les obligacions específiques derivades de la Llei 21/2014, del 29 de desembre, que les regula.
- Dades de caràcter personal. La Llei de transparència fixa els criteris que harmonitzen el principi de transparència amb la vetlla per la protecció de les dades personals.
La Guia finalitza amb un glossari amb la terminologia més important sobre transparència, una relació d’actors clau en l’àmbit, una guia d’autoavaluació i diversos recursos complementaris per aprofundir en el coneixement de la legislació de transparència.
Han acompanyat la consellera en la presentació de la Guia la comissionada per a la Transparència i l’Accés a la Informació Pública, Núria Bassols, i el director de l’Oficina per al Desenvolupament de l'Autogovern, Xavier Bernadí.
Accions de divulgació i compliment de l’eix de transparència
La consellera Meritxell Borràs ha contextualitzat la presentació de la Guia sobre la transparència per a partits polítics i organitzacions sindicals i empresarials en el conjunt d’iniciatives de Govern per tal de divulgar les exigències de la llei entre els diversos actors implicats. Entre d’altres materials, Governació ha coordinat la publicació de la Guia d’aplicació de la Llei de transparència per als ens locals de Catalunya i la Guia de transparència per a les associacions i fundacions perceptores d’ajuts i subvencions públic. El Comissionat de Transparència, per la seva part, compta també amb una col·lecció d’assajos de lliure accés sobre Govern Obert que ha publicat fins ara tres estudis.
La priorització de l’eix de la transparència per a l’Executiu català també s’ha concretat en d’altres mesures i acords, entre els quals la consellera Borràs ha fet esment de l’aprovació de decrets, modificacions de lleis i reglaments per adaptar-se a la llei catalana de transparència; la creació del Comissionat per a la Transparència i l’Accés a la Informació Pública i la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública; la posada en funcionament dels portals de transparència de Catalunya i de l’Administració de la Generalitat; l’aprovació per part de Govern del Pla estratègic de la transparència 2015-2017, o les més de 40 sessions de formació destinades principalment a tècnics i responsables d’ens locals. [Vegeu ANNEX]
2