
· L’àrea d’artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) i l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny han impulsat per quart any consecutiu un projecte que posa en contacte els estudiants del 3r any del Títol Superior en Disseny de Producte amb 17 experts artesans per promoure entre els estudiants el mestratge artesà i crear nous productes i objectes singulars, innovadors i de qualitat.
· El tradicional Tortell de Reis, la muntanya de Montserrat, la cultura urbana del skateboarding de Barcelona, els castellers, la Costa Brava, el poeta Joan Brossa o la llegenda de Sant Jordi, són algunes de les fonts d’inspiració dels 20 projectes que han participat en aquesta edició de la iniciativa, que aposta per explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores per revitalitzar el sector.
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) de la Generalitat i l’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, han impulsat per quart any consecutiu un projecte que posa en contacte els estudiants del 3r any del Títol Superior en Disseny de Producte amb 17 experts artesans per promoure entre els futurs dissenyadors el mestratge artesà i crear nous productes, “souvenirs”, i objectes singulars, innovadors i de qualitat relacionats amb la cultura catalana.
En el mes de juny s’han presentat a l’IED Barcelona, en format expositiu, els 20 projectes que han participat en aquesta edició de la iniciativa, que aposta per explorar les sinergies entre tradició i disseny i facilitar solucions innovadores per revitalitzar el sector. En aquest sentit, es vol donar vida als objectes dissenyats fora de l'àmbit acadèmic, que els dissenys tinguin una projecció real i puguin ser comercialitzats, reivindicant la feina feta per “l’equip artesà/dissenyador”. Les propostes finals han hagut tenir en compte la realitat del mercat, els costos, les possibilitats de producció, la logística i el disseny del packaging.
Amb aquest projecte, es vol promoure entre els futurs dissenyadors de producte el mestratge artesà com a tècnica de recuperació de la tradició, que reflecteix la cultura, la gent, la geografia i l'ànima de Catalunya. L’alumnat, provinent de més de 10 països diferents com Israel, Itàlia, Rússia o Mèxic, ha experimentat processos creatius diferents unint les últimes tecnologies apreses durant els seus estudis amb les tècniques artesanes per crear nous i innovadors productes.
La cultura catalana tradicional i contemporània com a fonts d’inspiració
Un bonsai que neix de la muntanya de Montserrat, un peça decorativa inspirada en el MACBA i la cultura urbana del skateboarding de Barcelona, un pebrer fet de la imatge dels castellers, unes tasses d’infusió que es creen de la fusió del poeta Joan Brossa i la ceràmica de la Bisbal o un gerro que és fruït de la llegenda de Sant Jordi, o un tapís inspirat en la Costa Brava, entre d’altres, han estat algunes de les fonts d’inspiració dels estudiants que han participat en aquesta edició.
Els estudiants han treballat la idea de “souvenir” no només com a element iconogràfic sinó que està oberta a suggerir la memòria d'un lloc intentant re-interpretar i prendre significats culturals (materials o immaterials) i sensorials. Com a experiència de creativitat grupal els estudiants han pogut escollir una tècnica artesanal i un artesà amb el que han pogut col·laborar.
Aquesta edició ha comptat amb la participació de 20 mestres artesans i artesanes de múltiples disciplines: ceràmica, bonsais, forja, vidre, alabastre, pell, pedra, joieria o marqueteria. Un cop finalitzada la presentació s’elaborarà un catàleg amb una selecció final dels projectes que han participat i es publicaran alhora peces audiovisuals promocionals del procés creatiu entre dissenyador i artesà.
Nº projectes presentats: 20
Artesans participants: 17
Bussoga -
Isidre Magre
Mercè Ibarz
Ferran Collado
Norman Vilalta
Miquel Arenas
Teresa Lladó
Florenci Andreazini
Oscar Abba
Alireza Doustani
Antoni Farré Martí
Pol Codina Font
Gabriel Romero Aguade
Carmen Balada
Débora Pereira
Dissenyadors
Andrea Masana Crespo-Huerta
David Robayo Rodríguez
Ekaterina Vasilyeva
Gabriela Beek
Sacha Abdo
Stella Rosa Ferrazzo
Teo Gaudet
Aditi Sanjay Malpani
Avik Soni
Taoying Xiang
Yael Issacharov
David Robayo Rodríguez
Ekaterina Vasilyeva
Gabriela Beek
Sacha Abdo
Stella Rosa Ferrazzo
Teo Gaudet
Aditi Sanjay Malpani
Avik Soni
Taoying Xiang
Yael Issacharov
Ana Carolina Fábregas
Anna Valdeolivas Martínez
Catalina Gonzalez Rueda
Elena Rubio Mosquera
Francesco Lucini
Jiewoo Jeong
Maria Marilyn Joseph
Rebeca Aparicio Chacon
Tinatin Kodua
Alejandro Alorda Álvarez
Anna Valdeolivas Martínez
Catalina Gonzalez Rueda
Elena Rubio Mosquera
Francesco Lucini
Jiewoo Jeong
Maria Marilyn Joseph
Rebeca Aparicio Chacon
Tinatin Kodua
Alejandro Alorda Álvarez
Professors:
Sebastian Alberdi, tutor del projecte i Anaïs Esmerado
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
CCAM-Artesania Catalunya
El CCAM té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.
El centre d’Artesania Catalunya és l’espai on el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més de la Botiga Empremtes de Catalunya, una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.
L’IED Barcelona Escola Superior de Disseny - iedbarcelona.es
Des de 1966 l’Istituto Europeo di Design opera en la formació de les disciplines del Disseny, la Moda, les Arts Visuals i el Management a les seves 11 seus de Milà, Roma, Florència, Torí, Venècia, Cagliari, Como, Madrid, Barcelona, São Paulo i Rio de Janeiro. Més de 130.000 alumnes s’han diplomat des dels seus inicis i cada any compta amb 10.000 estudiants de tot el món. L’IED aposta per iniciatives didàctiques i pràctiques relacionades amb la realitat corporativa i suma més de 1.000 acords empresarials durant els més de 50 anys d’experiència.
La seu de l’IED Barcelona, situada al barri de Gràcia, s’ha consolidat des de 2002 com un dels centres de formació de referència en disseny i compta amb el reconeixement de la Generalitat de Catalunya com a Escola Superior de Disseny. La seva oferta formativa està composta pels Títols Superiors en Disseny de Producte, Interiors, Moda i Gràfic, a més dels Bachelors of Arts (Honours) atorgats per la Universitat de Westminster, els Diplomes IED, els màsters, els postgraus i els cursos de formació contínua i d’estiu. L’escola de Barcelona es diferencia pel seu caràcter multicultural i interdisciplinari i atrau cada any 1.000 alumnes de més de 100 nacionalitats diferents.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter @empresacat | @coneixementcat
- Facebook CCAM: https://www.facebook.com/ccamcat/
- Twitter CCAM: https://twitter.com/ccamcat
- Instagram: @artesaniacat
1