Puigneró Lleida

El solar de Magisteri acollirà la nova seu de la Delegació del Govern a Lleida

query_builder   12 gener 2022 19:15

event_note Nota de premsa

El solar de Magisteri acollirà la nova seu de la Delegació del Govern a Lleida

  • El vicepresident Puigneró anuncia la localització escollida per unificar les dependències de l’Oficina d’Atenció Ciutadana i els serveis territorials per la seva bona connectivitat, visibilitat i superfície

 

  • L’edifici es dissenyarà per acollir 1.200 treballadors públics, tenint en compte els canvis organitzatius que comporta el teletreball i els nous requisits constructius fixats pel Govern

 

  • Les obres podrien començar el primer semestre de 2026, un cop enllestits els tràmits administratius, per acabar-les tres anys més tard
Puigneró Lleida

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat avui, durant una visita a la ciutat de Lleida, l’elecció del solar de Magisteri com a emplaçament per construir la nova seu de la Delegació del Govern a Lleida. La tria ve motivada per les seves les bones condicions d’accessibilitat i, especialment, per les possibilitats del solar d’acollir un edifici funcional i espaiós per concentrar les dependències del Govern que, a més, ja és propietari del sòl. Puigneró ha expressat la voluntat d’impulsar els tràmits necessaris per començar les obres de l’edifici el primer semestre de 2026 i acabar-les tres anys més tard, el 2029.

 

Actualment, les oficines dels diversos serveis territorials de la Generalitat a Lleida es troben disperses en diferents emplaçaments, sovint en espais poc funcionals per a treballadors i usuaris. La construcció d’un edifici dissenyat des de zero per acollir totes aquestes dependències suposa una oportunitat per racionalitzar la situació i crear espais de treball que compleixin els requisits moderns que el Govern ha fixat per a les seves dependències administratives, com són la llum natural, els espais de treball oberts i col·laboratius o la implantació de noves tecnologies. Per als usuaris dels serveis, comptar amb un edifici funcional i accessible incrementarà el seu confort i satisfacció.

 

L’emplaçament per a la nova seu lleidatana de la Generalitat havia de complir diversos requisits. Així, ha d’oferir prou espai com per acollir l’Oficina d’Atenció Ciutadana, d’uns 1.400 m2 de superfície i dividida en dos àmbits, l’espai per al públic i les oficines.

 

A banda, el nou immoble ha de ser el lloc de treball per a 1.200 empleats públics. No obstant, tenint en compte les noves directrius de teletreball, on els funcionaris no tenen taula fixa ni són a l’oficina tots els dies, l’espai ha de poder acollir 840 empleats alhora. Es necessiten, doncs, 14.280 m2 de superfície per a les oficines. Altres 2.605 m2 es reservarien per a serveis auxiliars i espais comuns, com ara magatzem, serveis sanitaris, local sindical o espai de descans per als xofers. Finalment, es proposa un aparcament soterrani de 2.100 m2. En total, el nou edifici de la Generalitat ha de poder oferir una superfície construïda de 20.385 m2.

 

Emplaçament idoni

 

Per triar l’emplaçament on encabir un conjunt d’aquestes característiques, el Departament ha analitzat dues possibilitats: aprofitar l’edifici catalogat de l’antiga farinera Llusà, conegut com la Meta, afegint-hi una part de nova construcció sobre la futura estació d’autobusos, i el solar de Magisteri, sense edificar actualment.

 

Per a la tria, s’ha analitzat la connexió de cada emplaçament amb la xarxa de transport públic; l’edificabilitat que podria acollir cada àmbit; les possibilitats de complir tots els requisits de disseny del nou edifici, i la visibilitat que la ubicació donaria als serveis de la Generalitat.

 

Així, tot i que la Meta tindria una connexió més ràpida amb la principal xarxa de transport públic, tots els altres paràmetres resulten insuficients per donar resposta a les necessitats, tenint en compte que és una parcel·la irregular, on no es podria encabir un soterrani i amb una planta molt petita que impediria espais diàfans. La seva propietat, a més, és privada i caldria expropiar-la. El solar de Magisteri, en canvi, té una connexió bona amb la xarxa de transport, una planta rectangular sense preexistències que permet la construcció d’una edificació aïllada des de zero i complint els requisits per a dependències administratives, espai per a soterrani, llum natural amb quatre façanes, vistes a la Seu Vella de Lleida i una visibilitat excel·lent.

 

De fet, la cruïlla dels carrers Sant Martí i Camp de Mart es considera una ubicació òptima per a la representativitat de la nova seu, atès que se situa a l’eix que uneix la centralitat de Prat de la Riba i el districte cultural del Mercat del Pla. El solar, a més, ja és propietat de la Generalitat des del 2006, fruit d’una permuta d’una finca amb l’Ajuntament de Lleida. Tots aquests factors converteixen la zona de Magisteri en l’emplaçament idoni per concentrar-hi els serveis territorials de la Generalitat a Lleida.

 

Obres previstes el 2026

 

Un cop escollit l’emplaçament, el Govern posarà en marxa els diversos tràmits administratius necessaris per construir la seu. Així, entre d’altres, cal redactar i aprovar un Pla especial urbanístic que incrementi l’edificabilitat permesa a la parcel·la; redactar un pla funcional i l’informe d’impacte econòmic, i licitar la redacció del projecte constructiu de l’edifici. El Govern aposta per un disseny arquitectònic singular, que doni valor a la ciutat de Lleida, i per això la redacció del projecte es licitarà mitjançant un concurs d’idees a dues voltes. Un cop es compti amb el projecte, es podran licitar i adjudicar les obres.

 

La voluntat és que la construcció de la nova seu pugui començar el segon semestre de 2026, i enllestir-la tres anys després, el segon semestre de 2029. El cost de l’edifici dependrà de diversos factors, com ara l’edificabilitat final i el disseny arquitectònic que surti del concurs d’idees.

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 2942

Fotografia

Fotografia 3100

Plànol

Plànol 101

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 765