- L’alcalde de la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, la directora territorial d’Acció Climàtica, Glòria Tibau, i el director de l’ACA, Samuel Reyes, han inaugurat avui les obres d’ampliació
- La planta passa d’una capacitat de 1.000 m3/dia a 2.700 m3/dia, adequant-se a les necessitats de sanejament actuals i futures
- La comarca del Tarragonès té 13 depuradores en servei que garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població de la comarca
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat els treballs per ampliar i millorar les instal·lacions de la depuradora de la Pobla de Mafumet, a la comarca del Tarragonès. Les obres han suposat una inversió de 2,3 milions d’euros. L’activació de les obres d’ampliació ha estat oficialitzada per l’alcalde de la Pobla de Mafumet, Joan Maria Sardà, la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau, i el director de l’ACA, Samuel Reyes, entre d’altres autoritats.
Les obres d’ampliació de la depuradora han suposat un important augment de la capacitat de tractament de la planta, passant dels 1.000 m3/dia als 2.700 m3/dia (equivalent a una població de 18.000 habitants). Els treballs han consistit en ampliar el pretractament, el reactor biològic amb reducció de nutrients, habilitar un nou espessidor de fangs i ampliar el sistema de deshidratació mecànica de fangs per centrífuga. Durant el període que han durat els treballs s’ha garantit que la planta existent hagi continuat amb el seu normal funcionament.
La depuradora de la Pobla de Mafumet es va activar en el 2005 i, arran del creixement urbanístic en els darrers anys dels municipis dels quals tracta les aigües residuals (la Pobla de Mafumet, el Morell i Vilallonga del Camp) ha comportat la necessitat de dur a terme els treballs per ampliar la planta.
L’estat del sanejament a Catalunya
Actualment hi ha 545 depuradores en servei a Catalunya, que garanteixen el sanejament del 97,1% de la població. Pel que fa a la comarca del Tarragonès, avui són 13 les depuradores en servei que garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la seva població.
En el tercer cicle de la planificació (2022-2027) i al Programa de sanejament en alta de Catalunya (PGSAC), l’Agència Catalana de l’Aigua té previstes prop de 30 noves actuacions a la comarca (tant noves depuradores com millores en sistemes de sanejament en servei), per a garantir el manteniment o la millora de l'estat ecològic de les aigües superficials i subterrànies d’aquest àmbit territorial, a través d’una inversió de 42,6 milions d’euros.
El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.
1