Imatge de l'estand al Saló de l'Ensenyament

Un joc interactiu avalua els coneixements que adolescents i joves tenen de la regla al Saló de l'Ensenyament

query_builder   15 març 2023 11:33

event_note Nota de premsa

Un joc interactiu avalua els coneixements que adolescents i joves tenen de la regla al Saló de l'Ensenyament

  1. El joc, creat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, promou l’educació menstrual a través d’un concurs que es farà quatre cops al dia a l’estand d’'Adolescents.cat'.
  2. Es calcula que el 60 per cent de les persones menstruants no han rebut cap formació abans que els vingui la regla.
Imatge de l'estand on es fa el joc al Saló de l'Ensenyament {"name":"2023/03/15/11/31/feda6578-8b79-4bc3-b8e9-7d7a02b2bc7a.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":90172}

El Departament d’Igualtat i Feminismes estrena al Saló de l’Ensenyament un joc interactiu sobre la regla que avaluarà els coneixements d’adolescents i joves sobre la menstruació. El quiz planteja preguntes sobre els canvis fisiològics i les característiques dels productes menstruals però també aprofundeix en altres qüestions relacionades amb la sostenibilitat ambiental o l’impacte econòmic i la pobresa menstrua que pot implicar la regla. A tall d’exemple, es demana quantes hores és saludable portar una copa menstrual, quina despesa té una persona en tampons o compreses no reutilitzables al llarg de la seva vida o quants quilos de residus genera una persona en un any en productes menstruals. 

L’objectiu de la iniciativa és promoure l’educació en salut i sostenibilitat, ajudar a trencar els mites i tabús que encara envolten la regla i formar en educació menstrual a través del joc. Es calcula que 6 de cada 10 persones no han rebut cap tipus d’educació menstrual abans de tenir la regla. 

Un concurs en directe

Els i les assistents al Saló de l’Ensenyament podran participar en el joc des de l’estand que té la comunitat ‘Adolecents.cat’ a la Fira de Barcelona. El concurs s’organitzarà quatre vegades al dia, de dimecres a diumenge, i estarà presentat per dues conegudes influencers: Maria Bouabdellah i Farners Pei Hong. En cada torn es pot aconseguir com a premi l’abonament ‘De Bat a Bat’de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, que permet visitar gratuïtament durant un any una trentena de museus, monuments i jaciments arqueològics de Catalunya. El kahoot també està obert a la participació en línia, a través del web https://www.adolescents.cat/noticia/55549/test-quant-saps-sobre-regla. La persona guanyadora de la versió virtual rebrà també un dels abonaments. 

La meva regla, les meves regles

La formació en educació menstrual és un dels objectius centrals de l’acció La meva regla, les meves regles”, que impulsa el Departament d’Igualtat i Feminismes amb la col·laboració dels departaments d’Educació, Salut i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025.Les formacions arribaran aquest curs a un total de 85.000 alumnes de 3r d’ESO de tots els instituts públics i concertats de Catalunya.

Durant aquestes sessions als instituts, s’aprofundeix en què és la menstruació, s’explica el funcionament dels productes menstruals i s’aborden els mites i tabús que encara envolten la regla. També es resolen els dubtes que planteja l’alumnat sobre l’ús dels productes menstruals. A més de rebre sessions formatives, durant el tercer trimestre del curs, un total de 41.738 noies i persones menstruants d’entre 14 i 15 anys rebran un estoig amb productes menstruals reutilitzables (una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela). 

A més de l’acció “La meva regla, les meves regles”, el pla d’equitat menstrual i climateri preveu l'accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les persones que menstruen. Es tracta d’una acció molt ambiciosa, sense precedents en l’àmbit internacional, que arribarà potencialment a 1,8 milions de dones. El pla també preveu instal·lar dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics, i estendre la informació i educació sobre menstruació i climateri a tota la població. 


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined