Igualtat i Feminismes

Imatge de la visita de la consellera a Cambrils (Baix Camp) en un dels instituts que participen en el projecte "la meva regla, les meves regles"

El Govern estén l'acció 'La meva regla, les meves regles' a tots els instituts de Catalunya i formarà en educació menstrual a 85.000 alumnes de 3r d'ESO

query_builder   13 febrer 2023 13:11

event_note Nota de premsa

El Govern estén l'acció 'La meva regla, les meves regles' a tots els instituts de Catalunya i formarà en educació menstrual a 85.000 alumnes de 3r d'ESO

L’acció arribarà a 1.120 centres de tot Catalunya i compta amb la implicació de 4 departaments: Igualtat i feminismes, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Educació i Salut.

Imatge de la visita a Cambrils (Baix Camp) en un dels instituts que participen en el projecte "La meva regla, les meves regles"{"name":"2023/02/13/12/20/cbcbb601-f869-4668-bf38-ffccac8f53b1.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":72458}


El Govern estén l'acció “La meva regla, les meves regles” a tots els instituts públics i concertats de Catalunya, arribant a 1.120 centres. El projecte té l’objectiu de formar en educació menstrual als i les joves de 3r d’ESO i facilitar-los productes menstruals reutilitzables. L’acció forma part del Pla d’Equitat Menstrual que impulsa el departament d’Igualtat i Feminismes, i compta amb la implicació de 3 departaments més: Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Educació i Salut, amb l’objectiu de garantir el dret a l’equitat menstrual a tot el país, promoure l’educació menstrual i facilitar l’accés als productes menstruals reutilitzables.

El projecte arriba ara a un total de 85.500 alumnes en unes sessions formatives sobre educació menstrual que duen a terme llevadores de les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i les infermeres del Programa Salut i Escola (PSiE). A més, el tercer trimestre del curs es repartirà un estoig amb productes menstruals reutilitzables (una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela) a 41.738 noies i persones menstruants d’entre 14 i 15 anys. En una primera fase del projecte “La meva regla, les meves regles” - que es va desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2021-2022 - es va arribar a 24 centres educatius.

La formació als joves explica el funcionament dels productes, aprofundeix en què és la menstruació i en els mites i tabús que l’envolten, per tal de desestigmatitzar-la. També serveix per resoldre els dubtes que planteja l’alumnat sobre l’ús dels productes menstruals. L’objectiu és que les joves puguin escollir el producte amb què se sentin més còmodes o el que millor s’ajusti a cada dia del seu cicle menstrual, al mateix temps que es pren consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús i se les acompanya en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual.

Trencar tabús a tot el país

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat avui a Cambrils (Baix Camp) un dels instituts que participen en el projecte, l’Institut - Escola Joan Ardèvol, junt amb la directora general de l’Alumnat del departament d’Educació, Anna Chillida Fibla i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Ana Bocio Sanz.

La consellera ha ressaltat que “som al 2023 i la regla continua sent un tema tabú envoltat de mites. Seguim creient que és normal que faci mal quan no hauria de ser així, no som conscients de l’impacte ecològic que tenen els productes d’un sol ús ni dels riscos per la salut d’alguns d’aquests productes, especialment els no orgànics”.

La directora general d’Alumnat, de la seva banda, ha volgut subratllar el poder de transformació dels centres: “si empoderes l’alumnat en aquest tipus d’actituds i sabers, escoles i instituts poden ser un autèntic motor de canvi de tota la societat si aconseguim que els alumnes ho traslladin a les seves famílies i espais de lleure”.

Equitat menstrual

La consellera també ha destacat que el projecte ‘La meva regla, les meves regles’ “forma part del Pla d’Equitat Menstrual, que presentarem properament, i que inclou una seixantena d’accions perquè tant l’accés a la informació com als productes menstruals sigui un dret per a totes les dones i persones menstruants del país”. Verge ha recordat que el compromís del Govern amb la transformació feminista “s’ha traduït també en una aposta clara en aquests pressupostos per Igualtat i Feminismes, que ha vist incrementat un 153% els recursos des de la seva creació, i que ens ha de permetre seguir avançant en la normalitat feminista, combatent les desigualtats existents i introduint nous drets, com l’equitat menstrual”.

Es calcula que el 22% de les dones han tingut dificultats econòmiques per adquirir productes menstruals en algun moment de la seva vida, segons un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (2022). La despesa en tampons i compreses d’un sol ús al llarg dels anys de vida fèrtil és, de mitjana, d’uns 2.500€. En canvi, amb l’ús de la copa menstrual, la despesa seria només de 144€ , 17 vegades menys, segons dades de Rezero (2021).

El Pla d’Equitat Menstrual – que es presentarà properament - inclou una seixantena d’accions adreçades a d’altres col·lectius i àmbits, per garantir que les dones puguin tenir cura de la seva salut menstrual. En aquesta línia, el mes de juny passat ja es va iniciar el repartiment de productes menstruals reutilitzables a dones ateses a la xarxa d’atenció a les violències masclistes.

Productes reutilitzables: equitat, salut i sostenibilitat

Els productes menstruals que es distribueixen son reutilitzables i mediambientalment sostenibles, i també més saludables. L’accés a productes reutilitzables no només tenen un impacte positiu en la salut i en l’estalvi econòmic, sinó que el seu ús també crea consciència sobre l’impacte mediambiental. A Catalunya, es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables a l’any, que suposen uns 750 milions de productes menstruals d’un sol ús, segons dades de REZERO (2021).

Al llarg d’una vida fèrtil (uns 40 anys) podem arribar a generar aproximadament 180 kg de residus, que serien 4,5kg l’any. Amb compreses de roba reutilitzables generaríem només 2,4 Kg de residus al llarg de la vida fèrtil. La copa menstrual pesa només 4,8 grams i pot arribar a durar fins a deu anys, per tant, no arribaríem a 50 grams en total.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia