obertura Setmana del Govern Obert

Consellera Vilagrà: "Apostem per una governança propera i participativa, que posa la ciutadania en el centre"

query_builder   20 març 2023 13:41

event_note Nota de premsa

Consellera Vilagrà: "Apostem per una governança propera i participativa, que posa la ciutadania en el centre"

A l’acte d’obertura de la Setmana del Govern Obert, la titular de la Presidència ha refermat el compromís del Govern amb els principis de transparència i retiment de comptes


obertura Setmana del Govern obert{"name":"2023/03/20/13/36/6aeab638-4ddc-4cf6-b983-0abe0f47f1a3.JPG","author":"Ruben Morenoa_ Presidència ","type":"0","location":"0","weight":75057}

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha presidit l’acte d’obertura de la Setmana del Govern Obert 2023, que se celebra del 20 al 26 de març impulsada per l'organització internacional Open Government Partnership (OGP). La Setmana del Govern Obert és un esdeveniment a escala mundial que fa una crida a transformar la manera en què els governs responen a les necessitats de la ciutadania aplicant els principis del govern obert: participació, transparència i col·laboració publicoprivada.

La consellera ha destacat en la seva intervenció l’aposta del Govern “per dotar el país d’un marc d’integritat institucional i una estructura ètica, que es fonamenten en els vectors de transparència i de retiment de comptes”. Aquest principis, ha dit, “són una exigència ciutadana i un compromís polític”. I, en aquest sentit, ha destacat que la primera administració pública que ha de donar exemple és la Generalitat de Catalunya.

“El nostre és un model de governança que posa la ciutadania en el centre”, ha assegurat la consellera. “En consonància, ens cal una administració pública oberta, transparent, proactiva, confiable, propera i participativa”. I ha recordat que el compromís del Govern amb l’ètica pública queda recollit en l’eix específic del Pla de Govern “Per un país just, amb bon govern i referent democràtic al món.”

En aquesta línia, a l’octubre del 2020 la Generalitat va esdevenir membre de l’Open Government Partnership (OGP), la xarxa internacional que impulsa la Setmana del Govern Obert. L’OGP reuneix líders governamentals, defensors de la societat civil i ciutadania en una associació única que promou una governança transparent, participativa, inclusiva i responsable.

A l’acte d’obertura de la Setmana del Govern Obert s’han presentat els esdeveniments que tindran lloc a Catalunya organitzats per la Generalitat, els ens locals i altres organismes.

El director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López Hernández, ha explicat els actes que promou la Generalitat per a la Setmana del Govern Obert i que s’apleguen en tres eixos: participació, transparència i integritat pública. El director ha relacionat aquests tres eixos amb els verbs “saber, poder i confiar”, que contribueixen a empoderar la ciutadania i a avançar en qualitat democràtica.

“La Generalitat ha d’actuar com a punt de trobada i generador de sinèrgies en l’àmbit del govern obert”, ha dit, i ha destacat que la Setmana del Govern Obert és “un espai per a la difusió, per compartir i trobar-nos”. En aquest sentit, ha dit que els actes programats reflecteixen l’esforç del dia a dia de les persones que treballen per fer possible el govern obert i ha volgut agrair-los la seva tasca.

Entre els actes organitzats per la Generalitat destaca la jornada centrada en la nova Llei de participació ciutadana i en l’Assemblea Ciutadana pel Clima del dia 21 i el lliurament del premi Participa a l’Escola, el proper dia 23; també la jornada "Accedeix a la informació pública, hi tens dret!", el 22 de març; i la jornada sobre integritat i ètica pública "Com aconseguir que el Codi ètic del servei públic de Catalunya sigui present en la vida pública?", que es dividirà en dues sessions que tindran lloc el 23 i 30 de març.

En l’acte de presentació de la Setmana del Govern Obert, que ha tingut lloc al Districte Administratiu de la Generalitat, també hi han participat el director del Consorci AOC, Santi Gallardo; el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el coordinador d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell; el gerent de l’Ajuntament de Mataró, Toni Merino, i el representant d’Open Government Partnership, José María Marin.

Tota la informació sobre les activitats programades està disponible al web de la Setmana del Govern Obert 2023.

1  

Imatges

La consellera Vilagrà ha fet l'obertura de la Setmana del Govern Obert 2023

La consellera Vilagrà ha fet l'obertura de la Setmana del Govern Obert 2023 3612873

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined