Imatge d'arxiu d'una ludoteca

El programa Temps per Cures proporciona prop d'11 milions d'hores de respir a dones i famílies d'arreu del territori en el seu primer any de funcionament

query_builder   3 abril 2023 08:52

event_note Nota de premsa

El programa Temps per Cures proporciona prop d'11 milions d'hores de respir a dones i famílies d'arreu del territori en el seu primer any de funcionament

  1. S'han creat gairebé 1.000 serveis de cures, com ara el cangur municipal, casals i colònies que han atès 240.000 nenes i nens de totes les vegueries
  2. A través del programa s’han contractat gairebé 5.000 dones, sobretot joves, coma professionals de les cures
  3. Amb el programa Temps per Cures, el Departament d’Igualtat i Feminismes treballa per avançar en el dret a les cures i el dret al temps i en el reconeixement i la professionalització dels treballs de cures a la Catalunya sencera. 
Imatge d'arxiu d'una ludoteca{"name":"2023/04/03/08/47/250f32d6-b3c7-4e3e-959b-40730c83a713.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":90606}

El programa Temps per Cures (TxC) del Departament d’Igualtat i Feminismes ha possibilitat en el seu primer any de funcionament alliberar gairebé 11 milions d’hores a les famílies, bàsicament a les dones, que són a qui encara s’adjudiquen majoritàriament les cures. El TxC és un programa pioner a Catalunya que garanteix serveis de cures fora del temps escolar, destinats a infants i adolescents de 0 a 16 anys. Els serveis es presten arreu del territori, a través dels ens locals. El programa, que compta amb un finançament de 20 milions d’euros anuals, pretén avançar en el dret a les cures, el dret al temps i en el reconeixement i la professionalització dels treballs de cures i també en la corresponsabilització dels homes en la cura dels infants.

Des de la seva creació a finals del 2021, el programa ha atès prop de 240.000 nenes i nens de totes les vegueries durant 10.874.875 hores en gairebé 1.000 serveis de cures. Aquests serveis han prioritzat les dones i famílies amb més dificultats de temps i cures, monoparentals, migrades, víctimes de violències masclistes, majors de 45 anys i en atur de llarga durada.

Tal com reflecteixen les darreres dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, més del 92% dels permisos d’excedència per cuidar els fills els prenen les dones. Encara 7 de cada 10 persones que treballen remuneradament a temps parcial són dones, i bona part per motius de cura de filles i filles. Les dones dediquen el doble d’hores al dia a les feines de la llar i de les cures no remunerades que els homes i pateixen així, més pobresa de temps. Amb tot, la càrrega total d’hores de treball, remunerades i no remunerades, és major per a les dones, gairebé una hora més al dia.

Un programa ja disponible a totes les vegueries

Durant l’any 2022, el programa s’ha desplegat amb èxit arreu del territori català. Al llarg de l’any, un total de 108 ens locals han organitzat actuacions. Globalment, han desplegat 873 serveis, dels quals un 53% han estat casals en períodes no lectius, un 14% cangurs en equipaments, un 12% acollides a les escoles, un 4% ludoteques, un 3% colònies i campaments i un 1% cangurs a domicili. El 14% restant correspon a altres serveis de cura innovadors, com per exemple serveis de cangur matinals itinerants que acompanyen les criatures a l’escola a peu, amb bus urbà i amb bicicleta. Més de la meitat d’aquests serveis (un 57%) han estat de nova creació. 

Al 2022, s’han atès a 236.407 infants (188.000 a Barcelona, 11.500 a Girona, 22.000 a Tarragona, 7.400 a Lleida i Alt Pirineu, i 2.000 a Terres de l’Ebre) i s’estima que s’ha arribat a 175.000 famílies. Per edats, la majoria de serveis han anat destinats a infants de 4 a 12 anys (78%), un 15% han estat adreçats a infants de 0-3 anys i el 7% s’han dirigit a adolescents de 13 a 16 anys. 

En els casos en què ha calgut prioritzar l’accés a les famílies amb major necessitat del servei (un 50% del total), les famílies més prioritzades han estat les monoparentals, seguides d’aquelles on les mares eren nouvingudes o que estaven en situació d’atur de llarga durada. D’aquests serveis, gairebé 600 (un 69%) han estat gratuïts, i la resta han aplicat una tarificació social o una política de descompte. 

La gran majoria dels serveis s’han fet en equipaments municipals (49%) o en menor mesura les escoles (30%), tot i que també se n’han dut a terme en altres equipaments, en espais públics o de forma itinerant. El 35% dels serveis es presta durant les vacances d’estiu (juny-agost) i l’11% al mes de desembre.

Professionalització dels treballs de cures

A més d’avançar en el dret a la cura i el dret al temps, elTxC té també l’objectiu de reconèixer i professionalitzar els treballs de cures. En aquest temps, el programa ha permès formalitzar gairebé 5.000 contractacions laborals per professionals de les cures a totes les vegueries de Catalunya, aproximadament el 75% a dones, sobretot joves. 

A més, el Departament ha iniciat un procés d’acreditació de l’experiència professional en l’àmbit de la cura infantil a través de l’Agència Pública de Formació i Qualificació de Professionals de Catalunya. S’ha creat una nova unitat de professionals que acompanyen en el procés d’acreditació de professionals de les cures, que preveu acreditar 2.700 persones durant l’any 2023. 

També s’ha ofert formació a les treballadores de la llar i de les cures amb visió interseccional per al desenvolupament de les tasques de cura i la seva professionalització per a l’acompanyament, informació i assessorament d’aquest col·lectiu. A la demarcació de Girona, s’ha desplegat un projecte pilot específic per a treballadores de la llar i les cures migrades als municipis de Salt, Figueres, Olot i Girona. Aquestes formacions s’oferiran durant el 2023 en altres punts del territori. 

TxC per a desplaçats d’Ucraïna i dones en situació de violència masclista

Finalment, durant el 2022, el Departament d’Igualtat i Feminismes va ampliar i adaptar el programa TempsxCures a la població desplaçada per la guerra d’Ucraïna. Entre l’1 de juny i el 31 de desembre, es van proporcionar serveis de cures per a 1.496 infants i joves, a través de 69 iniciatives repartides en més de 40 municipis d’arreu de Catalunya. També es van formar 58 dones com a monitores de lleure, de les quals 41 van ser posteriorment contractades i estan treballant en serveis de menjadors escolars.

Igualment, aquest passat any s’ha fet un projecte pilot de serveis de cura infantil en recursos per a dones en situació de violència masclista, amb un total de 259 hores d’intervenció. La intenció és fer una ampliació d’aquesta prova durant els anys 2023 – 2024.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined