La consellera, Teresa Jordà i Roura, amb el secretari general del DACC, David Mascort i Subiranas, a les portes del Ministeri d'Agricultura.

La consellera Jordà reclama al Ministeri d'Agricultura ajudes directes al sector agrari per fer front a les pèrdues i l'increment de costos que patirà el sector amb la sequera

query_builder   19 abril 2023 14:42

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà reclama al Ministeri d'Agricultura ajudes directes al sector agrari per fer front a les pèrdues i l'increment de costos que patirà el sector amb la sequera

  1. La titular del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, juntament amb el secretari general del Departament, David Mascort i Subiranas, han assistit aquest matí a la Mesa de la sequera convocada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).
  2. La consellera ha reivindicat durant la reunió la modernització del regadius com a pas “fonamental” per fer una gestió sostenible dels recursos hídrics i la “urgència” de modernitzar el canal d’Urgell



La consellera, Teresa Jordà i Roura, i el secretari general, David Mascort i Subiranas, atenent els mitjans a les portes del Ministeri d'Agricultura.
La consellera, Teresa Jordà i Roura, i el secretari general, David Mascort i Subiranas, atenent els mitjans a les portes del Ministeri d'Agricultura.
{"name":"2023/04/19/14/03/010e94a5-7209-4afc-ab7d-b00e387d5c50.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":138994}

La consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha reclamat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació un nou Decret de sequera a l’estat i “ajudes directes” pel sector agrari de Catalunya per fer front a les pèrdues que suposarà la “severa sequera” que està patint el sector agrari a Catalunya.

Jordà, juntament amb el secretari general del Departament, David Mascort i Subiranas, que han assistit aquest matí a la Mesa de la sequera convocada pel ministeri, han manifestat també la “urgència” de modernitzar els regadius per fer un ús eficient i sostenible de l’aigua i, especialment, han posat en relleu la necessitat d’afrontar la modernització del canal d’Urgell.

Pel Govern el sector primari és extremadament imprescindible perquè és el sector productor que porta aliments al país i ja porta molt temps patint amb gelades, pedregades, la guerra d’Ucraïna, els sobrecostos etc. Hem demanatajuts directes perquè hem de treballar amb previsió com sempre fem”, ha exposat.

La consellera ha detallat que el sector dels herbacis “ja està patint moltíssim” i ha apuntat que Agroseguro ja ha informat al Departament que estan treballant en fer tots els peritatges corresponents amb els cultius de secà. “Però ens preocupen molts altres sectors com la ramaderia extensiva, el cost del farratge i els aliments i l’aigua pels animals. Aquí requerim totes les ajudes i la complicitat del ministeri. I pel que fa a la conca de l’Ebre també estan patint tots els arbres fruiters”, ha afegit.

La consellera ha reivindicat també al ministeri la necessitat de modernitzar els regadius com a pas “fonamental” per fer una gestió sostenible de l’aigua i, en concret, la “urgència” de modernitzar el canal d’Urgell: “L’aigua és extremadament necessària per l’agricultura però l’ús eficient d’aquesta aigua és primordial. I això només és i serà possible modernitzant els regadius”.

En aquest sentit, Jordà ha posat d’exemple la feina feta pel Govern amb la modernització del reg de Valls, la presa de Colomers, i la inversió en la xarxa de regadiu Xerta-Sènia. “Però és primordial la modernització del canal d’Urgell. Demanem la complicitat per elaborar un conveni que ja estem treballant amb la comunitat de regants per modernitzar d’una vegada per totes aquesta infraestructura capdalt. La Generalitat hi serà amb el que faci falta, però necessitem l’empenta del ministeri a través dels fons del PERTE, que ens permetrien avançar en temps i forma”, ha afegit.

Finalment, la consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha assegurat durant la reunió de la Mesa de la sequera que el sector no aplicarà el Quadern Únic d’Explotació a partir del setembre tal i com demana el ministeri i, en concret, ha demanat una moratòria fins a l’1 de gener de 2026 que és quan és d’obligat compliment per la Unió Europea.

“Hem exigit al ministeri una moratòria perquè ni el sector està preparat i tampoc ho està l’aplicatiu. No diem que no sigui una bona eina, però ho volem aplicar quan sigui d’obligat compliment per Europa que és l’1 de gener de 2026. Catalunya no l’aplicarà al setembre del 2023. I així ho compartirem la setmana que ve amb el sector durant Taula Agrària”, ha sentenciat la consellera, Teresa Jordà.

1  

Imatges

La consellera, Teresa Jordà i Roura, amb el secretari general del DACC, David Mascort i Subiranas, a les portes del Ministeri d'Agricultura.

La consellera, Teresa Jordà i Roura, amb el secretari general del DACC, David Mascort i Subiranas, a les portes del Ministeri d'Agricultura. 193521

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined