- La consellera s’ha reunit amb les comunitats de regants de l’Algerri-Balaguer, i amb la del Segarra-Garrigues i Aigües del Segarra-Garrigues (ASG), i ha visitat diverses finques per a donar seguiment de l’afectació derivada de la sequera en aquestes zones que depenen de la gestió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
- Jordà ha anunciat que dilluns es tornarà a reunir amb la ministra Teresa Ribera a Madrid per desencallar el conveni per modernitzar el canal d’Urgell
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha assegurat aquest matí que, després de l’anunci dels ajuts per la compra de farratge al sector de boví, oví, cabrum i equí, ara “s’està treballant per articular la resta d’ajuts com el cereal d’hivern o la necessitat que Riudecanyes pugui accedir a aigua per salvar les 4.000 hectàrees d’avellaners”.
Jordà ha assegurat que, tot i que no poden gestionar l’aigua que abasteix el sector que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el Departament està treballant amb la màxima celeritat per “minimitzar l’impacte de la sequera”, gràcies a la informació que s’està recollint setmanalment a través de la xarxa d’oficines comarcals que informen de l’evolució de l’estat dels cultius: “Només amb informació podrem atendre les urgències més immediates”.
“Hem anunciat aquests primers ajuts, que hem fet de forma urgent, perquè no n’hi ha prou amb els que van anunciar al Consell de Ministres extraordinari de la setmana passada. Són econòmicament insuficients i no resolen, en cap cas, la nefasta gestió que han fet de l’aigua que utilitzen els nostres pagesos”, ha afegit.
La titular del Departament ha fet aquestes declaracions acompanyada del secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, del director dels serveis territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, així com de la delegada territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés, que han visitat avui les terres de Lleida per a mantenir sengles reunions amb les comunitats de regants de l’Algerri-Balaguer, d’una banda, i amb la del Segarra-Garrigues i Aigües del Segarra-Garrigues (ASG), i diverses finques per l’afectació derivada de la sequera en aquestes zones.
La consellera, en aquest sentit, ha recordat també que ja s’han comunicat els criteris de flexibilització de la PAC amb l’objectiu que “cap explotació perdi els drets” d’accedir als ajuts: “El Departament actuarà d’ofici per tal de determinar l’impacte de la sequera sobre els conreus, i així contemplar aquesta situació excepcional en el moment de fer els controls per a cadascuna de les sol·licituds d’ajuts presentades”.
Aquests, i altres temes relacionats amb l’actual situació que viu la pagesia i la ramaderia del país, s’abordaran durant la Taula Agrària que s’ha de celebrar el divendres, 26 de maig, amb l’objectiu d’estudiar amb el sector aquest primer paquet de mesures.
A més, Jordà ha incidit amb motiu de la visita d’avui a Lleida en el compromís del Govern amb la construcció del Segarra-Garrigues. “Els 18 milions d’euros anunciats als pressupostos 2023 hi seran, així com els 70 milions per a la modernització de regadius i la inversió superior als 2.400 milions per a desplegar una nova cultura de l’aigua amb el Pla de gestió de l’aigua de les conques internes de Catalunya”, ha exposat.
Compromís amb el canal d’Urgell
La consellera, finalment, ha anunciat que aquest dilluns, 22 de maig, tornarà a reunir-se amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a Madrid per tornar-li a plantejar la necessitat de firmar un conveni per modernitzar el canal d’Urgell: “Nosaltres ja tenim en marxa projectes per 138 milions, però encara volem anar més enllà i finançar el 60% dels 1.200 milions que calen per a actualitzar el canal més gran de l’Estat sense modernitzar”.