- La consellera ha visitat les instal·lacions del futur Hub de Sanitat Vegetal que s’ubicarà a l’edifici de l’IRTA, al Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari de la Universitat de Lleida (ETSEAFIV)
- Serà el primer i únic hub de sanitat vegetal de Catalunya i esdevindrà el centre de referència d’investigació del país amb l’objectiu de garantir la salut dels conreus i cultius, i un sector productor de productes saludables i de qualitat
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha destacat que la inversió en recursos per a la investigació és “clau” per garantir el futur de la pagesia en l’actual context d’emergència climàtica, i amb sequeres cada vegada més freqüents i persistents en el temps que amenacen el futur i la supervivència del sector. Jordà ha visitat avui les futures instal·lacions del Hub de Sanitat Vegetal, que s’ubicaran a la seu de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), al Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari - Universitat de Lleida (ETSEAFIV).
“El Departament, a través de l’IRTA, dona respostes científiques a les necessitats actuals per garantir una pagesia forta, adaptada al nou canvi climàtic i amb capacitat per produir productes sans i de qualitat”, ha manifestat la consellera des de Lleida, coincidint amb el Dia Mundial de la Sanitat Vegetal.
“Estem adaptant els programes i redirigint els estudis per avaluar la situació actual, amb l’objectiu d’oferir suport tècnic al sector primari i acompanyar-los en les dificultats que se’ls presenten. Per tant, invertim en investigació per garantir el futur de la pagesia i la seva resiliència a la sequera i a les conseqüències derivades de l’emergència climàtica”, ha afegit.
Els darrers anys, el canvi climàtic i l’increment de la mobilitat de persones i mercaderies han comportat l’aparició de nous riscos sanitaris als cultius que poden posar en perill la producció i la qualitat dels aliments.
En aquest sentit, el Hub de Sanitat Vegetal, que és un projecte conjunt de l’IRTA i la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament, serà l’espai de coordinació i impuls per a la millora de la sanitat vegetal dels cultius a Catalunya on el sector, els tècnics de Departament i amb la coordinació dels investigadors de l’IRTA, treballaran per combatre i anticipar-se a futures plagues i malalties que puguin amenaçar la supervivència dels conreus i cultius.
Jordà ha destacat que “uns cultius sans i resilients a aquesta i futures sequeres són vitals per garantir el present i el futur de la pagesia”. “Ells són la baula més vulnerable de la cadena alimentària. Amb els nostres pagesos i pageses comença tot. I sense elles i ells, ho perdrem tot”, ha dit.
La consellera, acompanyada pel director general de l’IRTA Josep Usall i Rodié, ha assegurat també que amb el hub “parlem de sanitat vegetal, en majúscules, però també parlem de programes específics, com per exemple de qualitat alimentària, i evidentment, de programes d’estalvi i eficiència de l’ús de l’aigua en el reg, en la indústria agroalimentària i en la ramaderia”.
“El sector necessita respostes per fer front als nous reptes que tenim sobre la taula. Des del Departament estem acompanyant les comunitats de regants per fer front a obres de modernització dels regadius cap a sistemes de precisió per fer un ús més eficient i sostenible de l’aigua. I hi serem amb les ajudes que necessitin. No permetrem que cap pagès o pagesa abandoni el camp per l’actual sequera”, ha conclòs Jordà.
Un centre referent d’investigació
El Hub de Sanitat Vegetal, que s’emmarca dins el pla INNOVA 2030, s’organitza en diferents grups i comitès formats per representants de tots els àmbits de la sanitat vegetal encarregats de participar en la definició de l’estratègia i accions en l’àmbit de la sanitat vegetal a Catalunya. Aquests representants són: associacions de defensa vegetal, assessors privats, seccions d’agricultura i sanitat vegetal dels Serveis Territorials del Departament, i coordinadors tècnics/especialistes de l’IRTA.
El hub impulsarà la generació de noves tècniques, estratègies i productes en sanitat vegetal mitjançant noves fórmules d’innovació i generació de coneixement. Així, s’incrementaran els recursos humans especialitzats en aquest àmbit i es milloraran les infraestructures de forma coordinada amb les existents. Donada la variabilitat de cultius de Catalunya, en una primera fase la temàtica del hub se centrarà en els cultius de fruita dolça, olivera i fruita seca. En una segona fase, es contemplen els cultius extensius (cereals), la vinya i els nous cultius.
El hub tindrà una sala de formació i cocreació, a més d’un punt d’informació que proporcionarà assessorament tècnic. Les obres de les futures instal·lacions del Hub de Sanitat Vegetal han comptat amb el finançament de 175.000 euros a través del projecte PECT AgroBioFood Ponent (projectes d’especialització i competitivitat territorial) de la Diputació de Lleida i, alhora, suposarà un cost de 335.000 euros a càrrec del Departament d’Acció Climàtica en aquest 2023.