DACC

El Departament d'Acció Climàtica acorda el tercer paquet d'ajuts dotat amb 28 milions per pal·liar els efectes de la sequera al sector de la vinya, la fruita seca i l'horta

query_builder   3 agost 2023 14:04

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica acorda el tercer paquet d'ajuts dotat amb 28 milions per pal·liar els efectes de la sequera al sector de la vinya, la fruita seca i l'horta

  1. Conseller Mascort: “Amb aquest tercer paquet completem, i consensuadament amb el sector, uns ajuts que arriben ja fins als 120 milions i que reverteixen directament al sector agrari perquè la nostra prioritat és que cap productor hagi de tancar per culpa de la sequera”
  2. El sector de la vinya pot rebre fins a 45.000 euros per explotació professionals, l’horta que no hagi vist la dotació d’aigua fins a 70.000 i respecte a la fruita seca s’ha previst un ajut de 92 €//ha pel conreu de l’ametlla i de 184 €/ha per l’avellana, que complementarà l’ajut anunciat pel ministeri d’Agricultura

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acordat amb el sector a través de la Taula Agrària el tercer paquet d’ajuts que està dotat amb 28 milions d’euros destinats a la vinya, a la fruita seca i a l’horta per pal·liar els efectes que està causant la sequera al camp de Catalunya.

DACC{"name":"2023/08/03/13/58/b98e9aba-ae75-4f43-ba44-8dcc4a84091f.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":187733}

Amb aquest tercer paquet completem, i consensuadament amb el sector, uns ajuts que arriben ja fins als 120 milions i que reverteixen directament al sector agrari perquè la nostra prioritat és que cap productor hagi de tancar per culpa de la sequera”, ha manifestat el conseller, David Mascort i Subiranas.

L’acord, que s’ha subscrit aquest matí amb les organitzacions agràries als serveis centrals del Departament, contempla un ajut al sector de la vinya que podran rebre un ajut amb un topall fins a 45.000 euros per explotació professional. Pel que fa a l’horta, aquelles explotacions que hagin vist reduïda la dotació d’aigua podran rebre fins a 70.000 euros, mentre que respecte a la fruita seca s’ha previst complementar amb de 92 euros/hectàrea pel conreu de l’ametlla i de 184 €/ha pel conreu de l’avellana, que complementarà l’ajut anunciat pel ministeri d’Agricultura de 92 €/ha per ambdós conreus.

Els dos primers ajuts

En aquest sentit, el Departament ja ha encarrilat els dos primers grans paquets d’ajuts dotats amb 92 milions, fruit dels acords adoptats en el marc de la Taula Agrària i que s’han anat convocant a mesura que la sequera anava afectant la collita del camp. En aquest sentit, ja s’han convocat els ajuts destinats al sector de la fruita dolça i està previst que en els pròximes setmanes surtin ja les convocatòries per sol·licitar els ajuts excepcionals per les explotacions agràries de conreus herbacis de secà i regadiu, així com els ajuts destinats a les persones productores dels sectors boví, equí, conill, oví i cabrum de carn en extensiu i semiextensiu, i del boví, oví i cabrum de llet i l'apícola.

Davant la manca de previsió del govern espanyol a l’hora de convocar els ajuts, hem actuat amb la màxima celeritat gràcies a l’esforç i a la bona predisposició de tots els agents que formem part de la Taula Agrària”, ha afegit el conseller.

En total, per tant, el Departament haurà destinat 120 milions d’euros amb l’objectiu a ajudar al sector a fer front a les despeses derivades de la sequera.

Treball conjunt

El Departament d’Acció Climàtica ha treballat conjuntament amb les agrupacions agràries tots els paquets d’ajuts per ajudar al sector a minimitzar l‘impacte econòmic que ha suposat la manca d’aigua durant aquesta campanya a causa de la sequera.

El Departament ha fet un seguiment acurat i setmanal mitjançant una xarxa formada per les oficines comarcals i els serveis territorials del Departament per conèixer les afectacions reals que està tenint la sequera sobre el sector agrari de Catalunya.

Aquest treball conjunt ha permès detectar quines són les principals urgències a abordar amb el sector, com ha estat inicialment amb el cas dels farratges o com ha estat amb la fruita dolça posteriorment, i entre molts altres. L’objectiu ha estat respondre amb eficàcia per minimitzar les conseqüències d’aquesta severa sequera sobre el sector primari del país.

3  

Imatges

Un moment de la Taula Agrària celebrada als serveis centrals del Departament a Barcelona.

Un moment de la Taula Agrària celebrada als serveis centrals del Departament a Barcelona. 183484

El conseller Mascort, acompanyat pel director general d'Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia; el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson i el cap del Gabinet Tènic, Jaume Sió.

El conseller Mascort, acompanyat pel director general d'Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia; el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson i el cap del Gabinet Tènic, Jaume Sió. 114165

El conseller Mascort atenent als mitjans de comuniació.

El conseller Mascort atenent als mitjans de comuniació. 129289

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined