FGC

Ferrocarrils instal·la un nou sistema d'orientació per veu per a persones amb discapacitat visual

query_builder   26 juliol 2023 13:31

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils instal·la un nou sistema d'orientació per veu per a persones amb discapacitat visual

FGC{"name":"2023/07/26/13/26/94a9f632-faa8-4b8a-b3da-cdc13c05ad66.JPG","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":1922499}


  1. Les persones que l’utilitzin obtindran informació accessible per orientar-se a les estacions i gaudir d’una major independència i autonomia en els seus desplaçaments


  1. El sistema està en funcionament, a partir d’avui, a totes les estacions de les Línies Metropolitanes d’FGC

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada del director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella i Fortuny, ha visitat aquest matí l’estació d’FGC de Gràcia, coincidint amb la posada en servei, a les estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, d’un sistema d’orientació per veu dirigit especialment a persones amb discapacitat visual.


La posada en servei d’aquest sistema a la xarxa de Ferrocarrils permetrà accedir a la mateixa informació que ofereix la senyalística convencional a les persones cegues, així com a un ampli ventall de persones usuàries, ja siguin persones amb discapacitat cognitiva, amb discapacitat intel·lectual, analfabetes funcionals o amb desconeixement de l’idioma.


Capella ha emmarcat aquesta actuació en la tasca d’FGC, “referència internacional pel seu compromís amb l’accessibilitat”, per tal que “sigui possible utilitzar el sistema ferroviari de manera autònoma per totes les persones”. La consellera de Territori ha posat de relleu que l’empresa pública “té una xarxa adaptada al 100% a persones amb mobilitat reduïda des de 2017 i amb l’objectiu d’assolir l’accessibilitat universal, manté una estreta col·laboració amb tots els col·lectius que defensen els drets de les persones amb discapacitat”.


“Treballem per eliminar totes les barreres amb què es poden trobar totes les persones. Les administracions hem d’estar atentes, hi hem de ser i hem de treballar col·laborativament perquè tothom gaudeixi en igualtat d’oportunitats de tots els drets”, ha exposat la consellera Capella.


El funcionament del nou sistema d’orientació per veu és molt senzill, escanejant a distància amb el telèfon mòbil unes etiquetes de codis de colors ubicades als diferents elements de les estacions d’FGC com accessos, escales, ascensors, andanes, senyalització, intèrfons, barreres tarifàries o màquines expenedores, les persones usuàries obtindran per una locució la informació accessible per orientar-se en els seus moviments dins les estacions i, per tant, gaudir d’independència, autonomia i certesa en els seus desplaçaments.


El nou sistema d’orientació per veu funciona mitjançant l’aplicació gratuïta NaviLens, disponible per a telèfons Android i iOS, que detecta els codis de colors amb la càmera d’un dispositiu mòbil. Es tracta de codis BIDI, semblants als codis QR, que ofereixen molts avantatges respecte a aquests últims ja que es poden detectar 12 vegades més lluny (a una distància de fins a 20 metres), en moviment, a més velocitat i sense necessitat d’enfocar o tenir enquadrat el codi a la pantalla del mòbil. La persona que en fa ús no necessita saber prèviament on estan col·locades les etiquetes de codis sinó que només ha d’escanejar al seu voltant amb l’aplicació i obtindrà la informació auditiva en l’idioma en què estigui configurat el telèfon mòbil. Per això, també facilitarà la comprensió de la senyalística a persones que utilitzin una llengua estrangera, mitjançant la traducció automàtica.


FGC, en el seu propòsit de garantir l’accessibilitat universal i de disposar d’unes instal·lacions accessibles que permetin utilitzar el servei ferroviari de manera autònoma a totes les persones usuàries, segueix treballant en col·laboració estreta amb els col·lectius d’invidents per millorar la seva mobilitat en concret i la de totes aquelles persones que tinguin dificultats o problemes per orientar-se.

Per informar a les persones usuàries sobre aquest nou sistema d’orientació per veu, Ferrocarrils ha habilitat un nou espai web,www.fgc.cat/sistemaorientacioperveu, que inclou un vídeo testimonial i informació sobre el sistema.


Aquest projecte compta amb finançament dels fons Next Generation EU i del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.Una xarxa de tren 100% adaptada a persones amb mobilitat reduïda


Els serveis ferroviaris de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya estan totalment adaptats per a persones amb mobilitat reduïda des del setembre del 2017, quan l’estació del Putxet de la línia Barcelona-Vallès va quedar adaptada amb la instal·lació de dos ascensors per a eliminar la darrera barrera arquitectònica existent a la xarxa. Des d’aleshores, totes les estacions de Ferrocarrils compten amb accessos adaptats. D’aquesta manera, el 100% de les estacions i dels trens de les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla són accessibles.


Amb l’objectiu d’assolir l’accessibilitat universal, Ferrocarrils col·labora amb entitats com l’ONCE, l’ACIC, la Federació ECOM, la Federació DINCAT, CAPAÇ, l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS) o Catalònia Fundació Creativa per a identificar i eliminar les barreres que es poden trobar aquests col·lectius a l’hora de programar els seus desplaçaments o viatjar, i per anar implantant mesures d’accessibilitat en la comunicació dirigides a persones amb discapacitat sensorial.


L’Estratègia d’Activisme 2020-2030 d’FGC recull l’accessibilitat universal en la mobilitat i en el lleure com un dels reptes de la companyia amb infraestructures, dependències i serveis que garanteixin una oferta accessible i inclusiva.

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1922499

Fotografia

Fotografia 3045379

Fotografia

Fotografia 1455939

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 900270

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined