1. Amb motiu de la commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, s’ha elaborat un ampli programa d’actuacions de preservació i divulgació d’aquestes icones del Romànic català i un programa d’activitats culturals per al 2024
  2. El tret de sortida de l’Any Taüll tindrà lloc el dia 9 de desembre amb un acte institucional i un cap de setmana de portes obertes a les esglésies romàniques
  3. La commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies coincideix amb el centenari del trasllat i instal·lació de les pintures al MNAC
Taüll 1{"name":"2023/11/15/10/44/54a16107-c6a9-43ab-892d-cd63ba75139d.jpeg","author":"ACPC ","type":"0","location":"0","weight":365964}


Aquest matí, a la Vall de Boí, s’ha presentat el pla d’actuacions de la commemoració del novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Un programa d’actuacions i activitats impulsat pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de la Vall de Boí i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, que permetrà aproximar-nos a aquestes dues joies del Romànic català.

Els dies 10 i 11 de desembre del 1123, el bisbe de Roda-Barbastre, Ramon Guillem, va consagrar les dues esglésies, Sant Climent i Santa Maria respectivament. Ambdues són considerades obres emblemàtiques del Romànic català no tan sols per l'arquitectura sinó sobretot per les pintures murals conservades majoritàriament al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Així mateix, l'any 2000 van ser inscrites a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO juntament amb la resta d'esglésies romàniques de la Vall de Boí per ser un exemple particularment pur i homogeni de l'art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.

Per aquest valor, el Govern de Catalunya, a través del Departament de Cultura, va declarar el 2023, Any Taüll. Un esdeveniment excepcional per la coincidència de dos aniversaris més relacionats amb aquest conjunt monumental: el centenari, l'11 de novembre del 1923, de l'acabament del trasllat i la instal·lació al Museu de la Ciutadella (actual MNAC), del conjunt de les pintures romàniques, i el desè aniversari del videomapatge que recrea els frescs originals dins l'absis major de Sant Climent de Taüll, una de les grans fites en la conservació i la difusió del patrimoni a Catalunya de les últimes dècades. 

La programació de l’Any Taüll inclou un pla d’accions en conservació i restauració monumental de les esglésies romàniques, en museïtzació i en recerca i difusió.

Pel que fa al primer àmbit, el de la conservació i restauració, aquesta setmana, els tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) estan duent a terme treballs de conservació preventiva, conservació curativa i restauració de les restes conservades a l’absis de Sant Climent i en altres béns mobles, per vetllar per la bona conservació del conjunt. S’està fent la neteja de la pols superficiali la fixació dels petits aixecaments de capes de preparació i capes pictòriques, una desinsectació puntual objectes de fusta i, finalment, l’estabilització necessària a tots els elements.

Taüll {"name":"2023/11/15/10/43/0551eb23-e5bf-457b-8d32-f686ca71cb2c.jpg","author":"ACPC ","type":"0","location":"0","weight":453091}



Entre les actuacions més importants previstes destaca la restauració del campanar de Sant Climent de Taüll i de la seva pintura exterior, la qual permetrà conèixer la fesomia exterior de les esglésies romàniques, com eren les seves façanes amb les decoracions i policromies originals. Alhora, cal afegirla restauració de les dues lipsanoteques de pedra del segle XII que pertanyien d’origen a l’altar primer del temple romànic de Sant Climent i que es troben actualment a les instal·lacions del CRBMC en fase d’estudi.

En l’àmbit de la museografia i els recursos interpretatius, les accions se centren en el projecte “Els Ulls de la Història. Una mirada immersiva al patrimoni català”, el qual actuarà en 5 conjunts monumentals catalans. Entre aquests, el 2024 s’actuarà en el conjunt de les esglésies romàniques de la Vall de Boí: s’intervindrà en el Centre del Romànic a través d’experiències de realitat augmentada en moviment, audioguies multimèdia i recursos educatius immersius.

Una altra iniciativa interessant és el videomapatge de l’exterior de Sant Climent, que cobrirà dues cares del campanar i els absis, amb una banda sonora especialment dedicada. Aquest projecte audiovisual ens permetrà traslladar-nos a l’època romànica i veure una església de color blanc, amb decoracions geomètriques en vermell. 

Finalment, en l’àmbit de la recerca destaquen accions vinculades a la intel·ligència artificial i la creació de l’Arxiu Taüll, un repositori en línia on es reculli tota la documentació gràfica i escrita referida a l’església de Sant Climent de Taüll, de consulta oberta que posi a disposició de tothom l’alt volum d’informació que deriva de la recerca històrica, artística i arquitectònica, i de les intervencions realitzades des del segle XIX fins a l’actualitat. 

La presentació de l’Any Taüll ha anat a càrrec de la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, de l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, i del comissari, l’arqueòleg i historiador Eduard Riu-Barrera. Durant la presentació, Sònia Hernández ha manifestat que “aquesta commemoració ens ha de servir a tota la ciutadania per tornar a descobrir les esglésies i les seves pintures, in situ: Tornar a visitar i gaudir de la Vall de Boí i alhora del Museu Nacional d’Art de Catalunya, museu capçalera de l’art del país”. També ha posat èmfasi en la rellevància de les “noves accions de conservació i restauració que posaran al descobert aspectes del patrimoni de les esglésies encara desconeguts”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de la Vall de Boí ha destacat que “aquesta commemoració no és tan sols per posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals que han deixat empremta a Taüll”, sinó que també per “posar en relleu a totes les persones que durant anys han viscut, cuidat i estimat aquestes esglésies perquè sense la seva feina al llarg dels segles ara no podríem gaudir d’aquest patrimoni”.

Finalment, el comissari de l’Any Taüll, Eduard Riu-Barrera ha valorat aquesta commemoració com “una oportunitat excel·lent tant per a renovar l’interès per aquest conjunt arquitectònic i artístic romànic de projecció global, elevat el 2000 a Patrimoni Mundial, com també per a incidir en la recerca i divulgació del seu coneixement”.


Les activitats de l’Any Taüll

El tret de sortida dels actes de la commemoració tindrà lloc la tarda del dia 9 de desembre amb un acte institucional que unirà paisatge, romànic i gent de la Vall. A més, durant el 9 i el 10 de desembre, el Centre del Romànic de la Vall de Boí oferirà portes obertes a totes les esglésies romàniques de la Vall de Boí.

Durant el 2024 es desplegarà un programa cultural al qual s’aniran sumant iniciatives. Com a cloenda de l’Any Domènech i Montaner i inici de l’Any Taüll, la Vall de Boí acollirà l’exposició itinerant “Domènech i Montaner, Patrimoni Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut”, produïda pel Departament de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Canet de Mar. A partir del març de 2024, el Centre del Romànic de la Vall de Boí oferirà una nova ruta dins de la seva oferta de visites guiades habituals: la Ruta dels 900 anys. Una altra de les activitats previstes és un concert únic de la mà de l’aplec de corals de Ponent “Lleida Canta”, que tindrà lloc el diumenge 28 d’abril. Sota el lema “Lleida Canta pel Romànic”, una trentena de corals es repartiran per les diferents esglésies de la Vall de Boí per unir música, romànic i patrimoni.

Es pot consultar el detall de les actuacions i de les activitats en el dossier adjunt i en la pàgina web que el Departament de Cultura ha habilitat per a la commemoració: anytaull.cat.

Podeu descarregar imatges en el següent enllaç : https://we.tl/t-yQC2QoETTE

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa sobre l'Any Taüll

Dossier de Premsa sobre l'Any Taüll
PDF | 9126209