1. L’OCATT, l'Organització Catalana de Trasplantaments, reuneix als professionals sanitaris responsables del procés de donació d’òrgans i teixits dels hospitals catalans
  2. 24 centres sanitaris, majoritàriament públics però també alguns privats, formen la xarxa d'hospitals autoritzats per a la detecció de donants d'òrgans i teixits a Catalunya
  3. Una iniciativa pionera de la Regió Sanitària de Girona acosta la donació de teixits, principalment còrnies a qualsevol persona que mori en un centre sanitari gironí
Girona acull la Jornada de Coordinadors hospitalaris de Trasplantaments organitzada per l'OCATT{"name":"2023/11/29/12/54/ca7a4c0a-c0bd-4cdf-aca7-0ef3c133aed0.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":157209}

L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) ha celebrat avui la Jornada de Coordinadors Hospitalaris de Trasplantaments de Catalunya, amb l'objectiu de compartir experiències i noves realitats en donació i debatre sobre aspectes pràctics que afecten aquest col·lectiu de professionals sanitaris. L’Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona ha acollit aquesta Jornada cientificotècnica, que ha inaugurat Jaume Heredia, gerent de la Regió Sanitària Girona.

La Jornada, dirigida exclusivament als professionals sanitaris vinculats a la detecció de donants dels diferents hospitals catalans, ha comptat amb dues sessions cientificotècniques sobre donació de teixits i expectatives de les noves generacions; una conferència sobre intel·ligència artificial aplicada a l’àmbit de la salut; i un espai per a compartir projectes de sis coordinacions hospitalàries de trasplantaments diferents. 75 professionals han participat en la jornada d’enguany.

Cinc hores intenses per aprofundir, millorar i compartir coneixements, però també ha estat un espai de relació interpersonal, debat i intercanvi d’experiències entre els coordinadors de trasplantaments dels hospitals catalans, i entre aquests i l’OCATT.

En la seva intervenció, el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha posat en valor la tasca realitzada des de la regió en relació a la donació d’òrgans i teixits: “Girona és una regió donant, on pràcticament tots els hospitals gironins, set de vuit, estan implicats en el procés de donació”, ha assegurat. D’una banda, el Trueta és “l’hospital no trasplantador amb més donacions de Catalunya i d’una altra, comptem també amb la implicació dels hospitals comarcals en la donació de teixits”, ha afegit Heredia. El gerent de la regió també ha destacat la figura del coordinador de trasplantaments, que actua de “pont entre el final d’una vida i l’inici d’una de nova”, així com la responsabilitat del sistema sanitari de “vetllar per complir el dret de les persones a ser donants”.

Una figura clau del sistema de trasplantaments

Els coordinadors hospitalaris de trasplantaments són, possiblement, la figura clau del nostre sistema de trasplantaments. Ells i elles són els responsables dins dels hospitals de gestionar el procés de donació. En la seva majoria, són metges i metgesses intensivistes i personal d'infermeria vinculat a les unitats de crítics. I, tot i ser professionals dels diferents hospitals, mantenen una relació molt estreta i col·laboradora entre tots ells i també amb l'OCATT.

Les seves funcions principals són la detecció dels donants i el seu manteniment, la realització de proves o analítiques per a determinar la viabilitat dels òrgans i assegurar la seva qualitat, l'entrevista amb els familiars dels possibles donants per conèixer els antecedents de la persona o aconseguir el consentiment a la donació d'òrgans i teixits del seu familiar, la resolució, si escau, dels possibles aspectes legals, la preparació dels quiròfans o la notificació de tota la informació a l'OCATT, entre moltes altres coses.

La xarxa hospitalària

24 centres sanitaris, majoritàriament públics però també alguns privats, formen la xarxa d'hospitals autoritzats per a la detecció de donants d'òrgans i teixits a Catalunya. En tots ells, existeix un professional o un equip de professionals que assumeixen el rol de coordinador o coordinadora de trasplantaments. “L’únic que es necessita per formar part d’aquesta xarxa és que l’hospital disposi d’una unitat de cures intensives (UCI) i la voluntat d’adaptar els protocols ja establerts, amb el suport dels grans hospitals, i de destinar els recursos personals i materials necessaris a les tasques de la coordinació de trasplantaments”, explica Jaume Tort, director de l’OCATT.

A més d’aquests 24 hospitals, la xarxa suma altres centres autoritzats per a la detecció de donants de teixits, principalment per a l’obtenció de còrnies. En aquest sentit, destaca positivament la Regió Sanitària (RS) de Girona. L’any 2015 es va posar en marxa una iniciativa en l'àmbit de la RS, liderada des de l’Hospital Josep Trueta, amb la finalitat d’acostar la possibilitat de donació de teixits a tot el territori i a totes les persones que morissin en un centre hospitalari. Per aconseguir-ho, es va establir una xarxa de coordinadors de teixits, amb capacitat per detecció i extracció que ha permès consolidar aquest programa. “Volíem fer possible que, independentment de l’hospital on morís un pacient, tingués la possibilitat de ser donant, si així ho desitjava”, comenta Núria Masnou, metge Intensivista i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta de Girona. Actualment, els hospitals de Blanes, Calella, Figueres, Olot, Palamós i Santa Caterina també tenen programa d’extracció de teixits. “Ara estem treballant perquè la donació de còrnies sigui possible, encara que la persona mori al seu domicili”, afegeix Masnou. En aquest sentit, fa un any que es va iniciar una experiència pilot a Palafrugell, en coordinació amb professionals sanitaris dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), el Banc de Sang i Teixits (BST), la Regió Sanitària Girona, l'Hospital Trueta i amb la col·laboració de la funerària Mémora Girona, per estendre la donació de còrnies en els casos de pacients atesos per als equips del Programa d'atenció domiciliària i equip de suport (PADES) quan la defunció es produeixi al domicili. “Ser un dels centres vinculat a l’àmbit de la donació d’òrgans i/o dels teixits és una decisió estratègica de la direcció de l’Hospital, una aposta que permet entrar a formar part d’aquest grup d’excel·lència sanitària”, conclou Tort.

A l’altra cara de la moneda, Catalunya disposa de 20 programes de trasplantament d’òrgans, tant d’adults com de pediàtrics, als 8 hospitals autoritzats per fer aquestes intervencions a Catalunya.

Per al bon funcionament del sistema, és bàsica la feina de la Unitat d’Intercanvi d’Òrgans (UCIO) de l’OCATT, una oficina en guàrdia permanent 24/7 que organitza i facilita, mitjançant l’anàlisi de la informació dels coordinadors, la gestió de les llistes d’espera, l’adjudicació dels òrgans extrets i l’organització de la logística de transport d’òrgans i equips, tot el procés de donació i trasplantament.

El Banc de Sang i Teixits (BST), el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Laboratori d’histocompatibilitat de l’Hospital Clínic, així com la Organización Nacional de Trasplantes (ONT), són els altres actors indispensables d’un sistema, el de trasplantaments, que fa possible que cada any milers de persones tinguin una segona oportunitat de vida, gràcies a la generositat de donants i familiars.

4  

Imatges

Foto 1: Jaume Tort, director de l'OCATT, durant la seva intervenció a la Jornada de Coordinadors hospitalaris de Trasplantaments, avui a Girona.

Foto 1: Jaume Tort, director de l'OCATT, durant la seva intervenció a la Jornada de Coordinadors hospitalaris de Trasplantaments, avui a Girona. 516247

Foto 3: Núria Masnou, metge Intensivista i coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Josep Trueta de Girona, a una de les taules rodones de la Jornada.

Foto 3: Núria Masnou, metge Intensivista i coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Josep Trueta de Girona, a una de les taules rodones de la Jornada. 7322507

Foto 4: Foto de família dels professionals de coordinació hospitalària de trasplantaments que han intervingut a la Jornada, amb el director de l'OCATT, Jaume Tort, en primer terme.

Foto 4: Foto de família dels professionals de coordinació hospitalària de trasplantaments que han intervingut a la Jornada, amb el director de l'OCATT, Jaume Tort, en primer terme. 7677142

Foto 2: El gerent de la regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, en un instant de la inauguració de la Jornada de l'OCATT d'avui.

Foto 2: El gerent de la regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, en un instant de la inauguració de la Jornada de l'OCATT d'avui. 65167