- El nou diccionari recull un centenar de termes vinculats amb l’educació per a la salut i la metodologia educativa, consensuats amb els experts del sector
- El projecte aspira a ser un referent fiable i útil per als professionals que treballin amb l’alfabetització, la formació, la promoció d’hàbits saludables i les autocures
El Departament de Salut i el Departament de Cultura han presentat Terminologia de l’educació per a la salut, un diccionari en línia que recull un centenar de termes d’aquest àmbit amb l’objectiu d’oferir un marc terminològic compartit i consensuat entre els dos Departaments, el TERMCAT i l’Escola de Salut de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
En els anys vinents, les transicions demogràfiques, epidemiològiques, tecnològiques i socioeconòmiques a les quals ha de fer front el sistema de salut suposaran tot un repte per a la seva capacitat d’assegurar bons resultats de salut i una provisió de serveis eficient, capaç de generar una experiència òptima a les persones ateses. En aquest context, l’empoderament i la capacitació dels pacients i dels seus cuidadors esdevenen claus per a la solvència dels serveis sanitaris i, en conseqüència, fan de l’educació per a la salut un camp preferent de les polítiques públiques.
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha assistit a la presentació del nou diccionari recalcant que “el nou diccionari en línia és un instrument molt útil per dur a terme un repte: garantir l’ús del català en el sistema de salut de Catalunya. Volem que es garanteixi el català en el sistema per millorar la salut de la gent, per parlar amb la gent amb la seva llengua materna, que a més és la nostra; està demostrat que la millora dels resultats en salut van directament implicats en com atens els pacients en la seva llengua. Per fer-ho possible, assegurem que tots els professionals puguin aprendre català o, almenys, que s’hi puguin relacionar amb els pacients que el parlen.”
A l’acte de presentació també hi ha assistit el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, que ha manifestat que “cal garantir els drets lingüístics dels usuaris de la Salut pública i que per garantir-ho els recursos terminològics, sobretot en un àmbit d’abast tan ampli com l’educació per a la salut, són bàsics.”
També hi ha assistit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas; la secretària d’Atenció Sanitària i Participació, Carme Bertral, i el director del TERMCAT, Jordi Bover.
Arran de la pandèmia de la COVID-19 i les diferents disrupcions tecnològiques, l’àmbit de l’educació per a la salut ha experimentat innovacions i replantejaments importants que han propiciat posar al dia la terminologia associada a la promoció i l’educació per a la salut. Aquest és l’objectiu del consens terminològic que es presenta, centrat en la pedagogia, especialment l’aplicada a salut, als recursos pedagògics que són d’aplicació en l’àmbit de la salut i a l’impacte de l’educació per a la salut en les persones.
Cada entrada del diccionari inclou una o més denominacions catalanes i equivalents en espanyol i anglès. Cada fitxa es completa amb una definició, i, a vegades, notes explicatives que proporcionen més informació sobre el terme.
El resultat final d'aquest consens representa un treball col·laboratiu d’experts en l’atenció sanitària i social, en la pedagogia i en les metodologies formatives emergents. I, per damunt de tot, aspira a ser un referent fiable i útil per als professionals assistencials vinculats a l’alfabetització, la formació i la promoció d’hàbits saludables i de competències d’autocura en les persones que atenen.
Les persones interessades poden accedir al diccionari tant des de l’apartat de Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, al costat de més de 170 repertoris terminològics d’altres àmbits especialitzats, com des del portal Terminologia de ciències de la salut - DEMCAT.