Inauguració a Girona de l¿exposició ¿Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana¿

L'exposició "Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana" arriba a Girona

query_builder   20 desembre 2023 09:34

event_note Nota de premsa

L'exposició "Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana" arriba a Girona

  1. Es pot visitar a l’Espai Santa Caterina de l’Edifici de la Generalitat fins al 14 de febrer de 2024

L’exposició “Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana” ha estat produïda per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i, després de la seva estada a Barcelona i a Tarragona, arriba a Girona.

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud, va inaugurar la mostra ahir a la tarda i va ressaltar que "la llengua de signes catalana és una de les llengües oficials de Catalunya i ens correspon a tots posar-ho en valor, difondre-la entre la ciutadania i sensibilitzar la societat sobre la necessitat de tenir-la sempre present. Els signants del país han de saber-se ciutadanes i ciutadans amb tots els drets lingüístics garantits. L'exposició que inaugurem és una magnífica oportunitat per prendre'n consciència".

L’acte va comptar amb la conferència “La llengua de signes catalana. Una llengua gestual a la cerca del seu propi espai” a càrrec de l’estudiós de la història de la llengua de signes catalana (LSC) Xavier Moral, i també amb una visita comentada a l’exposició.

Inauguració a Girona de l'exposició “Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana” {"name":"2023/12/20/09/26/670dfc6e-32a8-4884-88ec-7ad603b42882.jpeg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":146976}

La LSC és la llengua de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. L’any 2010 es va aprovar la llei que la regula i li dona així un reconeixement legislatiu. És oficial, doncs, al costat del català i l’occità, i és part del patrimoni lingüístic i de la realitat social del país.

Aquesta exposició, adreçada a la ciutadania en general, s’endinsa en la comunicació visogestual de les persones sordes i sordcegues i en la seva cultura, i presenta d’una manera didàctica algunes expressions en LSC a les persones que no la coneixen.

La mostra ofereix un recorregut a través de diversos plafons amb informació textual i gràfica que permet als visitants comprovar que la LSC és una llengua oberta a tothom, una llengua per viure, per ser usada en les diferents etapes i en tots els àmbits de la vida. Per afavorir el contacte amb aquesta llengua tan plàstica, visual i expressiva, l’exposició acaba amb la possibilitat de conèixer unes quantes paraules signades i de posar a prova els coneixements adquirits durant la visita.

“Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana” es pot visitar a l’Espai Santa Caterina de l’Edifici de la Generalitat fins al 14 de febrer de 2024.

2  

Imatges

Inauguració a Girona de l¿exposició ¿Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana¿

Inauguració a Girona de l¿exposició ¿Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana¿ 198768

Inauguració a Girona de l¿exposició ¿Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana¿ (2)

Inauguració a Girona de l¿exposició ¿Parlar és a les teves mans. Llengua de signes catalana¿ (2) 146976

undefined
undefined
undefined
undefined