· La companyia invertirà 6 milions d’euros en infrastructures i 1,7 milions d’euros en R+D+i i donarà feina inicialment a 25 treballadors provinents de l’antiga Mahle

· L’empresa, referent en el desenvolupament d’equips i maquinària de fabricació electrònica, substituirà els proveïdors asiàtics per catalans i desenvoluparà a Catalunya tot el procés en comptes de subcontractar-lo a la Xina

· El Departament d’Empresa i Treball concedirà un ajut a la companyia d’1,4 milions d’euros i l’ICF un préstec de 2,7 milions d’euros, que estarà bonificat en un 2% per la Direcció General d’Indústria

Reunió amb responsables de l'empresa
Reunió amb responsables de l'empresa
{"name":"2023/12/13/13/04/e7b59fc4-8f83-4bd7-931c-a44f852ebf92.JPG","author":"Beth Magre","type":"0","location":"0","weight":349320}


L’empresa de desenvolupament d’equips i maquinària de fabricació electrònica MSTECH Europe garantirà la reindustrialització de l‘antiga planta de Mahle, de 10.000 metres quadrats, situada al carrer de la Masia del Notari a Vilanova i la Geltrú. Ho han anunciat des de la mateixa planta el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, el CEO de l’empresa, Jean Baptiste Bénard i l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz López. Prèviament, tots ells han dut a terme una reunió amb els representants dels sindicats, Emilio José Montero d’UGT i Antonia Miñana Luque de CCOO, de Mahle, Nuno Arroja, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina, i el director de desenvolupament de negoci de l’ICF, Antoni Vallès-Novel, entre d’altres.

El conseller Torrent ha destacat que amb la inversió d’ MStech Europe, una empresa de referència en el desenvolupament d’equips i maquinària de fabricació electrònica, “es reforça l’ecosistema tecnològic del nostre país i es dóna vida de nou a aquesta planta amb un projecte ambiciós, d’alt valor afegit i amb un gran marge de creixement”. Torrent ha assegurat que es tracta “d’un projecte sòlid, de futur, estratègic, que compta amb un clar compromís amb el país i el territori”.

Durant la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball ha recordat que “som el Govern de la reindustrialització, i més enllà de paraules, treballem per demostrar-ho aconseguint captar noves inversions industrials, donant suport a la indústria del país perquè creixi i actualitzi els seus processos productius cap a una indústria més verda i digital i, quan lamentablement una empresa tanca, garantir la continuïtat industrial amb un nou projecte”.

L’administrador d’MSTECH, Jean Baptiste Bénard, ha explicat que el seu objectiu és “convertir aquesta planta en un viver de talents que ens permeti atraure a Vilanova a grans empreses” i també ha avançat que a la fàbrica “impulsarem programes de formació i un centre d’innovació per les empreses”. Jean Baptiste Bénard ha assegurat que aquesta planta serà sostenible i ha explicat que amb aquesta nau “multiplicarem per cinc la superfície productiva i per sis la capacitat de producció”.

Amb el pla d’industrialització de la nau, l’objectiu de la companyia és esdevenir desenvolupador i fabricant d’aquesta maquinària per als processos backend de fabricació d'electrònica i microelectrònica. Les màquines desenvolupades per MSTECH es situen al procés final de fabricació d’un circuit electrònic, un cop s’han introduït els diferents components del circuit (resistències, transistors, processadors, etc). La companyia dona servei a diversos sectors com l'electrònica de consum, telèfons mòbils i automoció per a empreses com SAMSUNG, LG, KIA Motors, Continental i INTEL, entre d’altres.

Els fabricants de circuits electrònics utilitzen màquines com la de MSTECH per completar el procés de fabricació. La nova tecnologia que aporta la companyia permet reduir dràsticament el temps de curat (en el context de circuits electrònics es refereix al procés de curar o endurir certs materials utilitzats en la fabricació de components electrònics, com adhesius, resines, recobriments i segelladors) i la despesa energètica aconseguint que la industria del semiconductor occidental sigui més competitiva i sostenible respecte la industria oriental.

Producció a Catalunya

El pla d’industrialització d’MSTECH té tres vèrtexs: fabricació a Catalunya, inversió en R+D+i i capacitació de personal per al sector electrònic.

Aquesta reindustrialització comporta la concentració de l’activitat en una única planta (avui distribuïda entre les plantes de Cubelles i de Castellet i la Gornal), el canvi de proveïdors asiàtics per proveïdors catalans i desenvolupar a Catalunya tot el procés en comptes de subcontractar-lo a la Xina. Això permetrà reduir el temps de construcció de les màquines i augmentar la capacitat de producció.

En una primera fase es podrà multiplicar per 4 (de 108 a 406) el nombre de màquines fabricades i per tant també la facturació de la companyia, que passarà de 2,6M€ a 11,9 M€, així com la creació d’un mínim de 25 nous llocs de treball directes (7 ja incorporats) i uns 25 també d’indirectes.

Pel que fa a les activitats de R+D+i, a la planta de Vilanova s’iniciaran dos projectes altament innovadors. Un per transformar la tecnologia de curat actual, canviant les llums de mercuri (molt poc eficients i altament contaminants), per llums de leds més eficients i no contaminants. I un altre de noves solucions tecnològiques dins de l'àmbit de la microelectrònica flexible. Aquestes tecnologies han despertat l’interès de grans multinacionals del sector, ja que seran un canvi disruptiu en el procés productiu dels circuits electrònics.

El tercer vèrtex és la capacitació de personal en el sector electrònic. S’han iniciat converses amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) per tal que el personal de la planta de MSTECH participi d’un programa de Formació Professional dual en tècnics de microelectrònica que permetrà formar i donar feina a joves de la localitat i de la comarca en aquest sector estratègic pel país. Aquesta formació també s’oferirà a altres persones en situació d’atur que hagin estat afectades per processos de regulació d’ocupació.

MSTECH té presència a Catalunya i filials a través de l’empresa SMT (Surface Mount Technology) Europe a la resta d’Europa, Àsia, Amèrica i Àfrica. Actualment el Grup té 36 treballadors i factura 14,5 milions d’euros (2,6 M€ de MSTECH) des de Catalunya.

Suport de la Generalitat

La Direcció General d’Indústria del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant l’instrument de suport a la reindustrialització, ha concedit en la convocatòria de l’any 2023 un ajut d’1,4 milions d’euros per tal d’abordar la inversió, de 6 milions d’euros en infraestructures, així com per a la contractació dels 25 treballadors.

Per la seva banda, l’Institut Català de Finances ha atorgat a la companyia un préstec de 2,7 milions d’euros. Aquest compta amb una bonificació del cost financer del 2% del tipus d’interès per part del Departament d’Empresa i Treball, amb la voluntat de facilitar el finançament als projectes empresarials amb un entorn d’alts tipus d’interès.

El gener de l’any 2022 Mahle va anunciar el tancament de la seva activitat a Vilanova i la Geltrú. Aquesta reindustrialització ha estat un projecte complex que el Govern ha liderat des d’un primer moment buscant alternatives industrials per mantenir l’activitat econòmica, en el marc de la taula de reindustrialització que es va constituir un cop tancat l’expedient de regulació d’ocupació entre empresa Mahle i els representants legals dels treballadors. En aquest procés, Mahle també ha rebut l’assessorament de la consultora LHH.

Resolta la reindustrialització de la nau ubicada a Masia del Notari, la Generalitat, l’Ajuntament de Vilanova i Mahle continuen treballant conjuntament per a regularitzar la situació urbanística de la nau gran del sector Mas d’en Puig i poder oferir aquest espai com alternativa per a altres projectes empresarials que es puguin localitzar al territori i contribuir a la millora de la ocupabilitat de les persones treballadores.

El Departament d’Empresa i Treball ha donat suport també als treballadors afectats pel tancament mitjançant el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. Ho ha fet a través de programes relacionats amb la creació d’ocupació, d’orientació, de formació i d’acreditació de competències, entre d’altres, per millorar l’ocupabilitat de les persones afectades i afavorir la seva reincorporació al mercat de treball.

Aquest procediment està recollit al protocol d’acció adreçat a processos d’expedients de regulació d’ocupació i /o reindustrialització. A través d’aquest mecanisme, el SOC es va posar a disposició dels treballadors i treballadores, analitzà el seu CV i les seves competències i, conjuntament i d’acord amb cada persona treballadora en recerca de feina, formulà un itinerari que els permet assolir la fita final més adequada per a la seva reinserció laboral, amb derivacions a serveis individualitzats segons les seves necessitats específiques.

D’altra banda, i pel que fa als projectes d’R+D+i, els dos ja compten amb l’aval tecnològic del CDTI i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a través del PERTE de Microelectrònica i Semiconductors, on MSTECH es el líder d’un projecte de 3’8 M€ (1,3 M€+0,4M€ a MSTECH ) d’inversió a desenvolupar entre 4 empreses


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @empresacat | @treballcat
  2. Facebook: Empresa | Treball
  3. Linkedin: Empresa | Treball
  4. Youtube: Empresa | Treball

3  

Imatges

Reunió amb responsables de l'empresa

Reunió amb responsables de l'empresa 349320

Visita a les instal·lacions

Visita a les instal·lacions 523389

El conseller durant l'atenció als mitjans de comunicació

El conseller durant l'atenció als mitjans de comunicació 238213