Agents Rurals han identificat un nou niu de trencalòs entre 3 vies d¿escalada no autoritzades dins l¿Espai d¿Interès Nacional Collegats-Queralt i Reserva Nacional de Caça de Boumort.

Els Agents Rurals desmunten tres vies d'escalada per protegir la reproducció del trencalòs al Pirineu

query_builder   28 desembre 2023 11:22

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals desmunten tres vies d'escalada per protegir la reproducció del trencalòs al Pirineu

Les vies retirades no tenien autorització i es demana informar-se abans d'equipar una via i respectar les regulacions per fauna i/o flora amenaçada

Els trencalòs és una espècie amenaçada en perill d'extinció. L'activitat de l'escalada a menys de 700 metres d'un niu pot causar el fracàs reproductor.


Els Agents Rurals han identificat un nou niu de trencalòs entre 3 vies d'escalada dins l'Espai d'Interès Nacional Collegats-Queralt i Reserva Nacional de Caça de Boumort. Per protegir la reproducció d'aquesta espècie els Agents han retirat 3 cordes d'escalada abandonades i en mal estat que s'utilitzaven per obrir noves vies i han deixat tres vies més de la mateixa zona sense possibilitat de realització. També retiren brossa acumulada en aquest indret.

Els Membres del Grup de Suport de Muntanya del Cos d'Agents Rurals realitzen aquest tipus de tasques for a del període de reproducció de trencalòs i els voltors. Les tasques de desequipament tindran continuïtat o no segons evolucioni l'activitat reproductora en aquest indret. En aquesta zona, a més d'haver-se avistat el trencalòs, hi ha presència de voltor comú, voltor negre, aufrany, falcó pelegrí, xoriguer i pela-roques, entre d'altres espècies.

Cap d'aquestes vies estava autoritzada.

Agents Rurals han identificat un nou niu de trencalòs entre 3 vies d'escalada no autoritzades dins l'Espai d'Interès Nacional Collegats-Queralt i Reserva Nacional de Caça de Boumort{"name":"2023/12/28/11/09/ee21cab2-f1ea-4d1d-b730-7078197ab1c6.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":266197}



No es tracta d'una actuació aïllada. Per tal d'evitar l'efecte crida i evitar l'obertura de més vies no autoritzades, al setembre els Agents Rurals van retirar una corda i mosquetons en mal estat a una altra paret de Collegats-Queralt a la Reserva Nacional de Caça de Boumort amb possibles afectacions a plantes rupícoles.

També el mes d'agost van haver de retirar dues cordes en mal estat en vies d'escalada equipades sense autorització dins l'EIN Serra Mitjana al Roc de Benavent (Pallars Jussà).

Durant l'època de cria de les rapinyaires, normalment el primer semestre de l'any, l'activitat de l'escalada a menys de 700 metres d'un niu pot causar el fracàs reproductor pels sorolls i caiguda de roques. Si s'espanta als exemplars adults, els polls no poden romandre sols gaire estona perquè no poden autoregular la seva temperatura i poden morir fàcilment.

Bones pràctiques

Per evitar situacions com aquestes i poder practicar l'escalada amb el màxim respecte pel medi natural, des del Cos d'Agents Rurals es demana que se segueixin les següents 6 pràctiques:

1. Respectar les regulacions per fauna i/o flora amenaçada. La conservació d'aquestes espècies ha de prevaldre per sobre de qualsevol projecte d'escalada.

2. Informar el Cos d'Agents Rurals si es detecta gent escalant en sectors i/o èpoques prohibides.

3. Minimitzar en la mesura del possible fer soroll. Així es pot gaudir dels sons de la natura i s'evita molestar la fauna.

4. Emportar-se tota la brossa.

5. Evitar pintar les vies, deixar-hi material o embrutar la roca.

6. Informar-se abans d'equipar una via. Si hi ha una figura de protecció, cal sol·licitar-ne l'autorització a l'òrgan gestor. Hi ha àrees d'escalada permeses, zones d'escalada amb limitació temporal, zones d'escalada prohibides i les zones d'escalada condicionades a l'obtenció d'autorització per a equipació de noves vies.

1  

Imatges

Els Agents Rurals desmunten tres vies d'escalada per protegir la reproducció del trencalòs al Pirineu

Els Agents Rurals desmunten tres vies d'escalada per protegir la reproducció del trencalòs al Pirineu 266197

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined