La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a Juncosa, el passat 28 de setembre, quan es va signar del conveni per a l'habilitació d'habitatges a les Garrigues Altes.

Territori amplia fins als 740.000 euros la inversió en habitatge públic a les Garrigues Altes

query_builder   29 desembre 2023 11:09

event_note Nota de premsa

Territori amplia fins als 740.000 euros la inversió en habitatge públic a les Garrigues Altes

  1. La nova aportació permet augmentar de 7 a 10 el nombre de pisos que s’habilitaran
  2. Es tracta d’una de les accions del programa Arrelament, que té per objectiu revertir la pèrdua de població i afavorir l’equitat territorial
  3. Els ajuntaments de Bovera, el Soleràs i la Granadella no hauran de fer finalment cap aportació econòmica, com estipulava el conveni signat al setembre

El Departament de Territori amplia fins als 737.230 € la inversió per a l’actuació del programa Arrelament a les Garrigues Altes que preveu la rehabilitació de diversos edificis públics per a convertir-los en 10 pisos de lloguer social.

Així ho estableix una addenda del conveni que es va signar al setembre amb els ajuntaments de Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms.

El text inicial del conveni estipulava que el Departament destinaria 315.789 euros en l’habilitació de 7 pisos i que els ajuntaments de Bovera, el Soleràs i la Granadella aportarien 86.011 euros per a les actuacions que corresponien als seus municipis.

El Departament, però, ha aconseguit destinar 421.000 euros més arran de la continuïtat de les línies d’ajuts dels Fons estatals de cohesió territorial estatals. Aquesta nova aportació permet afegir tres nous habitatges al projecte i evita que els ajuntaments hagin de fer aportacions econòmiques.

Es preveu que les obres per habilitar els pisos comencin i finalitzin al llarg de 2024. Els habitatges es destinaran a cobrir necessitats temporals d’allotjament de col·lectius amb dificultats per accedir-hi, amb visió d’equilibri territorial per a la fixació de població i el repoblament. L’INCASÒL contractarà les direccions d’obra i executarà les rehabilitacions.

Les dues noves actuacions que s’afegeixen arran de l’addenda són:

• La Granadella: millora estructural i de les condicions d’habitabilitat per a un segon habitatge en planta baixa situat a l’extrem sud-est d'un edifici de titularitat municipal ubicat en la plaça Joan Perucho núm. 1.

• Juncosa: rehabilitació de la planta segona de l’antiga seu de l’Ajuntament de Juncosa ubicat a la Plaça Major 1, per ubicar un nou programa amb dos habitatges en equipament dotacional.

Les actuacions que ja es preveien al conveni inicial són:

• Bovera: reconversió d’una planta d’un edifici municipal al número 3 del carrer Nou en dos habitatges dotacionals.

• El Soleràs: divisió de la primera planta de l’equipament municipal de la plaça de les Escoles número 4 en dos allotjaments.

• La Granadella: millora de l’habitabilitat de l’habitatge en planta baixa situat a l’edifici municipal de la plaça Joan Perucho número 1.

• Juncosa: rehabilitació d’una planta de l’antiga seu de l’Ajuntament per acollir dos habitatges.

Programa Arrelament

El programa Arrelament persegueix la fixació de població, l’equitat territorial i la igualtat d’oportunitats en zones que estan patint la despoblació. Posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país. Es tracta de 121 municipis que actualment sumen 83.636 habitants

El 2021, el Departament de Territori va posar en marxa una prova pilot a les Garrigues Altes per identificar els àmbits d’actuació que resultaven prioritaris a l’hora d’intentar revertir la tendència a la pèrdua poblacional i impulsar accions concretes per donar-hi resposta. Aquesta prova pilot va esdevenir el programa Arrelament, que ja s’ha estès al sistema urbà de Gandesa, a la Terra Alta, i recentment al sistema d’Organyà, a l’Alt Urgell.

En el cas de les Garrigues Altes, a banda de les obres per adequar la desena d’habitatges, s’estan redactant els projectes executius d’un conjunt d’actuacions per afavorir la mobilitat i la connectivitat, que inclou diverses obres de millora i el traspàs de la titularitat d’algunes vies. Les obres estan valorades en 10 milions d'euros, dels quals el Govern de la Generalitat aportarà 7,5 milions d'euros i la Diputació de Lleida, 2,5 milions. Es tracta de la transformació del camí de Torrebesses a Castelldans en carretera; el condicionament de la C-233 entre la Granadella i el Soleràs, i millores al camí entre els Torms, la Granadella i Bellaguarda. Dins de l’apartat d’infraestructures, s’ha prioritzat el desplegament de la fibra òptica als municipis de les Garrigues Altes.

També s’ha redactat la diagnosi urbanística dels espais oberts, acompanyada d’una proposta de criteris d’implantació d’usos i activitats, i una diagnosi paisatgística del sistema urbà. Igualment, s’ha redactat l’avanç d’un Pla d’ordenació urbanística que abastarà els vuit municipis signants del conveni i que servirà de base per a un futur planejament urbanístic plurimunicipal.

El programa Arrelament va completant així la prova pilot a les Garrigues Altes, avança a la Terra Alta i al sistema urbà d’Organyà, amb avantprojectes per a nous habitatges i diagnosis i estudis socioeconòmics i del mercat habitacional. I al mateix temps el programa prepara estudis per aterrar aquest 2024 en punts del Segrià.

1  

Imatges

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a Juncosa, el passat 28 de setembre, quan es va signar del conveni per a l'habilitació d'habitatges a les Garrigues Altes.

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a Juncosa, el passat 28 de setembre, quan es va signar del conveni per a l'habilitació d'habitatges a les Garrigues Altes. 1783720

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined